iPon Hírek

Friss részletek derültek ki a OnePlus saját ROM-járól

Dátum | 2015. 02. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A hónap elején számolhattunk be arról, hogy a OnePlus az egyedi okostelefonja után, saját operációs rendszer készítésébe vágta a fejszéjét. Az egyébként nagy népszerűségnek örvendő CyanogenMod helyét átvevő, szintén Android alapú OxygenOS-ről most újabb részletek derültek ki. A OnePlus nem teljesen saját fejlesztői gárdával látott neki az OxygenOS kidolgozásához – ami egyértelműen jó döntés a kínaiak részéről –, hanem tapasztalt szakemberek segítségét kérték ehhez. Az újdonságon nagyjából 50 fős csoport dolgozik, akik között sokan a Paranoid Android csapatát erősítették korábban, illetve erősítik még most is, ugyanis leszögezték, hogy ettől a projekttől függetlenül a saját termékükön is tovább tevékenykednek. Olyan nevek tűnnek fel az OxygenOS zászlaja alatt, mint például a Paranoid Android társalapítója, Aaron Gascoigne, vagy mások mellett Arz Bhatia, aki vezető dizájner a PA-nál. De más helyekről is érkeztek szerepvállalók az Oxygen OS brigádjába. Karim Frenn a Google-nél volt szoftverfejlesztő gyakornok, Helen Li pedig a Microsoftnál dolgozott, mielőtt az OxygenOS fejévé és koordinátorává vált volna.
A OnePlusnál most is elmondták, hogy egy olyan rendszert szeretnének alkotni, ami könnyed, mentes a felesleges tartalmaktól, alkalmazásoktól és szolgáltatásoktól. Az OxygenOS esetében a fejlesztők a lehető legjobb teljesítmény és üzemidő elérésére fektették a hangsúlyt, szinte minden elemében ezeket a szempontokat szem előtt tartva alkották meg az új ROM-ot. Állítólag egészen közel lesz a végeredmény az AOSP verzióhoz, ami egyébként igazából nem feltétlenül pozitívum. A vásárlók sokszor igényt tartanak a hasznosabb előre telepített alkalmazásokra, és nem tudjuk, hogy az OxygenOS esetében, hogyan fognak ennek az elvárásnak eleget tenni. Remélhetőleg a OnePlusnál megtalálják az arany középutat. Az Oxygen OS most már hivatalos logóval is rendelkezik. A dizájnon ezúttal sem változtattak, a OnePlus jele mellé szegeztek egy piros alapra helyezett „O” betűt, ami az OxygenOS kezdőbetűje, valamint egyben az oxigén vegyjele a periodikus rendszerben.
Egy reddites kérdez-felelek (AMA - Ask me Anything) keretében pedig már arra is kitértek, mikor indulhat útnak az OxygenOS. Korábban ugyan már szó esett arról, hogy akár még ebben a hónapban, február végén megtekinthető lesz a végleges ROM, most viszont úgy tűnik, azért ennél egy kicsit több időre van szükségük a fejlesztőknek. Ha minden a tervezett ütemben halad, akkor márciusban fog először a kamerák kereszttüzébe kerülni az OnePlus saját fejlesztésű rendszerének kiadásra jelölt verziója.
Végül egy képernyőmentés révén az is megerősítést nyert, hogy ez már az Android 5.0-ra épül, ahogy arra nem titkoltan számított is a nagyközönség. Azt nyilatkozták, hogy gyors frissítésekkel szeretnének dolgozni, és éppen ezért a legfrissebb Lollipop verziót, az 5.0.2-t vették alapul. Az OxygenOS a kép alapján jelenleg béta állapotban van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. 5hR3kY
2015.02.18. 16:31
OMFG! Ez nem saját operációs rendszer, hanem egy moddingolt Android ROM!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. heviztksz 5hR3k...
2015.02.18. 17:07
OMFG, akkor a különböző linux disztrik se önálló OS-ek, csak moddingolt UNIX-ok, ahogy a MacOS is... A Windows meg egy moddingolt DOS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. humansoft_... heviz...
2015.02.18. 19:01
Önálló OS = androidos programok nem működnek rajta.

Ahogy MAC progik sem mennek linuxon, és ahogy Firefox OS-en se futnak a windowos progik.

Vagy tévedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95 human...
2015.02.18. 19:42
Akkor nevezzük disztribúciónak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY heviz...
2015.02.18. 20:16
Akármilyen disztribúciót csinálhatsz, az mindig egy linux lesz! Mivel ez android alapon fog futni akkor jogosan hívhatnánk android disztribúciónak is akár, de gyakorlatilag csak kihajigálják belőle ami nekik nem tetszik, belerakják ami kell, esetleg 1-2 saját program is felmegy rá, talán egy saját ablakkezelő, pár saját téma, saját ikon, meg font, és kész. Ezt én semmiképp nem hívnám saját operációs rendszernek, inkább csak egy saját képre formált android rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim 5hR3k...
2015.02.18. 20:22
Nem mindegy? A CyanogenMod se másabb ilyen szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. meridaboy
2015.02.19. 00:57
Nekem hóót mindegy hogy minek hívják, de tetszik a kocepció!
Ha kell valamilyen progi letöltöm és kész!
Ne is akarjon senki találgatni mi kell(het) nekem. Majd azt én eldöntöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2015.02.19. 01:58
"Állítólag egészen közel lesz a végeredmény az AOSP verzióhoz, ami egyébként igazából nem feltétlenül pozitívum."
Ez pedig egészen nagy pozitívum, ugyanis gyakorlatilag ez fut Nexusokon pl és éppen ezért olyan stabilok, gyorsak és jók. Programokat meg mindenki felpakolja magának még behány a rendszer, lenullázza és kezdődik újra elölről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2015.02.19. 15:05
Legalább nem a Samsung kiirthatatlan boloatware koncepcióját követik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. anzani
2015.02.19. 15:50
nekem is ilyen telefonom van.. csak ajánlani tudom
64gb rom - 3gb ram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2015.02.21. 09:00
Próbálgattam a para romokat de sosem találtam olyan stabilnak mint egy samu romot.
Nem is csodálom hogy csak egy szűz romot mernek bevállalni, az még talán menni fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!