iPon Hírek

Friss Shuttle barebone, strapabíró házban

Dátum | 2012. 12. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle legfrissebb barebone számítógépe nem csak kompakt felépítésével, hanem strapabíró számítógépházával is hódíthat majd a piacon. A Shuttle DS61-es típusjelzéssel ellátott újdonsága a 0, illetve plusz 50 Celsius fok közötti hőmérséklettartományban képes halkan, de hatékonyan üzemelni.

A 19 x 16,5 x 4,3 milliméteres mérettel rendelkező számítógépház belsejében egy speciális, kifejezetten e konfiguráció igényeihez kifejlesztett alaplap található, amely az Intel H61 Express lapkakészlete köré épül. A pici deszkában LGA-1155-ös tokozással érkező Ivy Bridge és Sandy Bridge processzorok egyaránt helyet kaphatnak. A kompakt felépítés és a hűtőrendszer teljesítménye miatt maximum 65 wattos TDP-vel rendelkező processzort helyezhetünk el az alaplapban, rendszermemóriából pedig összesen 16 GB-nyi fér el a termékben, pontosabban annak két DDR3-as, So-DIMM formátumú memóriafoglalataiban. A rendszer aktív, hőcső alapú hűtést alkalmaz, amely két, alacsony zajszint mellett üzemelő ventilátorra támaszkodik.


Az adatok tárolásáról egyetlen 2,5 colos meghajtó gondoskodhat, ami HDD, illetve SSD egyaránt lehet, de a repertoárban egy  mini PCIe 2.0 x1-es slot is jelen van, amelybe mSATA SSD meghajtót is pakolhatunk. Persze utóbbi bővítőhely nem csak SSD kártyát, hanem akár 3G vagy WiFi adaptert is fogad. Az előlapon továbbá egy memóriakártya-olvasó is jelen van – erről akár bootolni is képes a rendszer.

A pici PC két darab Gigabites Ethernet vezérlővel érkezik, amelyek a Teaming funkciót is támogatják, azaz képesek egymással együttműködni. A hátlapon találunk egy RS-232-es, illetve egy RS-232/422/484-es soros portot, amelyekkel ipari vezérlésére és rendszermonitorozásra egyaránt lehetőség van. A hátlapon rajtuk kívül két USB 3.0-s port, valamint egy HDMI és egy DVI videó kimenet is jelen van. Az előlap az említett memóriakártya
olvasón kívül két USB 2.0-s portot, illetve a szokásos audió csatlakozókat is felvonultatja.


Mivel barebone rendszerről van szó, így a processzor, a rendszermemória és a 2,5 colos vagy mSATA típusú adattároló beszerzése a vásárló feladata – viszont így legalább olyan komponenseket válogathat össze, amelyek megfelelnek igényeinek.

A strapabíró, kompakt számítógépház mellé egy külső, 90 wattos teljesítményű tápadapter jár. Magát a kuckót VESA rögzítő keret segítségével monitor vagy televízió hátuljára egyaránt felszerelhetjük. A terméken rengeteg furatot találunk, így megfelelő konzol alkalmazásával szinte bárhova felszerelhetjük a konfigurációt – persze azt nem árt szem előtt tartani, hogy a ház nem védi a benne lapuló komponenseket a vízzel, a porral és az extrém hideggel szemben. Plusz nem árt a szellőzőket is szabadon hagyni, hogy a rendszer hűtése megfelelően üzemelhessen.

A Shuttle DS61 már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig 172 euró magasságában helyezkedik el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. krupitomi
2012.12.06. 16:53
"A 19 x 16,5 x 4,3 milliméteres mérettel rendelkező számítógépház"
szerintem ez cm lesz !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.12.06. 19:22
#1
Vagy sikerült "csodát" alkotni.

Három dolog nem tetszik benne: 1 sata, 1 mini PCI-e, 172 € (euró).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!