iPon Hírek

Friss Snapdragon platformra épül az Oppo R11

Dátum | 2017. 06. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Rengeteg kiszivárgott információt követően végre reflektorfénybe került az Oppo új R-szériás okostelefonja. Az R11 egy teljesen új Qualcomm központi chippel bukkant fel, melynek köszönhetően a felső-középkategóriában állhat rajthoz. Egy példás konstrukcióval ismerkedhetünk meg az alábbiakban.
Az Oppo R11 egy 5,5 hüvelykes megjelenítővel jön, szóval már eléggé nagy ablakot nyit a világra, multimédiás tartalmak fogyasztásakor kellemes élményt nyújthat. A kínai alakulat AMOLED technológiás panelt használ, így rendkívül széles betekintési szögekkel és élénk színvilággal lehet számolni. A panel felbontása 1920 x 1080 képpontos, ennek köszönhetően még a részletgazdagsága is rendben lesz. A bekapcsolást követően itt már az Android 7.1 operációs rendszer fogadja az érdeklődőket, amire az Oppo szakemberei a saját tervezésű grafikus felületüket, a Color OS-t illesztették. Sok szoftveres extrával lehet számolni, kezdve a fejlett gesztusvezérléssel, illetve a jobb kamerával. És ha már itt tartunk, az Oppo R11 összesen három képalkotót vonultat fel: előre egy, hátra pedig kettő szenzor került. A készülék főkamerája 16 megapixeles, PDAF eljárással dolgozik és ehhez kapcsolódik egy 20 MPixeles társ, ami jó plusz lehetőségeket fog nyújtani. A kamerarendszerrel állítólag kétszeres zoomot lehet majd elérni, amit a színfalak mögött rejlő Qualcomm Spectra képfeldolgozó fog lehetővé tenni; emellett pedig extra mélységélesség is létrehozható vele, ami egyebek mellett a portré módban is jól jöhet. Mindenképpen ki kell még térni a szelfikamerára is, ami már 20 megapixeles önarcképek készítését is teszi lehetővé, a videohívások alkalmával pedig Full HD minőséget biztosít.
Az R-széria friss tagja egy olyan Qualcomm platformra épül, amellyel korábban még nem találkoztunk éles bevetésen. A Snapdragon 660 található a motortérben, amiben nyolc Kryo 260 processzormag dolgozik kettő csoportra osztva, az egyik klaszter 1,84 GHz-es órajelig skálázódhat, a másik pedig már akár a 2,2 GHz-et is elérheti. Itt a grafikus vezérlő szerepében az Adreno 512 IGP teszi tiszteletét. Ez a lapka nemcsak kellemes tempót, hanem kiemelkedő energiahatékonyságot is biztosít, ugyanis 14 nm-es csíkszélességen készül. A rendszer számára 4 GB-nyi memóriát biztosítanak az Oppo fejlesztői, ami optimális mennyiségnek tekinthető. Az adattároló kapacitására sem lehet különösebb panasz, 64 GB-tal szolgál az R11, és ezt még bővíteni is lehet microSD kártya közbeiktatásával. A kapcsolati opciók sorát a 4G LTE hálózati modem nyitja VoLTE-vel megtoldva – a Snapdragon X12 LTE modem dolgozhat benne, így megfelelő infrastruktúra mellett lenyűgöző tempóra lehet képes. Ezen felül lesz még a szerkezetben 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul, valamint A-GPS vevő. És itt megemlítendő még, hogy a Dual-SIM támogatásnak sincs híján az R11.
Az Oppo szakemberei teljesen alumíniumötvözetből faragták a szerkezetet, ennek eredményeként az összeszerelés minőségére egyáltalán nem lehet panasz. Megvannak a burkolaton az antennacsíkok is, de ezek rendkívül diszkréten futnak végig a hátlapon. Az Oppónál sokszor előfordul, hogy csak arany vagy rózsaarany színben lehet kapni egy okostelefont, és bár a színválasztékot ezúttal is ez a két kivitel nyitja, az R11 már teljesen fekete ruhába öltöztetve is elérhető lesz. Van ujjlenyomat-olvasó a mobil kelléktárában, az előlapon található nyomógomb mögött bújt ez el. A tervezők sajnos a keleténél egy fokkal szerényebb akkumulátorral szerelték fel az okostelefont, ezáltal az üzemideje lehet az Oppo R11 sarkalatos pontja. Egy 2900 mAh-s kapacitású akkumulátor található benne. Van gyorstöltés támogatás is, szóval nem kell majd sokáig a konnektor mellett rostokolnia.
Az Oppo R11 még ezen a héten kereskedelmi forgalomba kerülhet a vállalat hazájában, Kínában, arról viszont nincs információnk, hogy ezt követően hogyan terjeszkedik tovább. Az újdonság egy viszonylag megbízható forrás szerint átszámítva 485 dolláros összegért lesz megvásárolható, hivatalosan azonban egyelőre nem ismert az ajánlott fogyasztói ára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!