iPon Hírek

Friss statisztikák a PC piac teljesítményéről

Dátum | 2012. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IDC elemzői publikálták a PC piac elmúlt negyedéves teljesítményéről szóló adatokat, amelyek összességében nem festenek túl jó képet a szegmensről. Öröm az ürömben, hogy 2010-hez képest a tavalyi év folyamán összességében még így is növekedtek a szállítási mutatók, ez pedig jó hír.

Az előzetes adatok alapján a tavalyi év negyedik negyedévében összesen 92,7 millió PC konfigurációt szállítottak le a gyártók világszerte, ami a 2010-es év azonos időszakához képest 0,2%-os csökkenést jelent. A visszaesést a thaiföldi áradások számlájára írhatjuk, ugyanis a természeti katasztrófa elég keményen rányomta a bélyegét a merevlemezpiac teljesítményének alakulására, ami a jelek szerint a PC piac teljesítményére is észrevehető hatással volt. Az említett hatás mellett a gazdasági helyzet sem volt túl rózsás – ez szintén befolyásolta a PC piac szállítási mutatóinak alakulását. Kedvezőtlen hatások ide vagy oda, azért éves szinten 2011-ben még így is 1,6%-kal több PC-t tudtak leszállítani a piaci szereplők, mint a 2010-es év folyamán.

Górcső alatt a gyártók teljesítménye

A negyedik negyedév alkalmával a HP magabiztosan őrizte első helyét a maga 15,1 millió PC-s szállítási mutatójával és 16,31%-os piaci részesedésével. Annak ellenére, hogy a HP továbbra is első, a vállalat illetékesei nem lehetnek felhőtlenül boldogak, ugyanis a cég szállítási mutatói a 2010-es év azonos időszakához képest 15,93%-kal csökkentek.

A dobogó második fokára a Lenovo került, aki 14,04%-os piaci részesedést könyvelhetett el a negyedik negyedév folyamán. A cég a 2010-eshez képest 36%-kal több PC-t tudott leszállítani világszerte. A harmadik helyre a Dell futott be, aki 12,91%-os piaci részesedésre tett szert. A negyedik az Acer lett a maga 9,7 millió PC-s szállítási mutatójával, ami 10,56%-os piaci részesedés elérésére volt elég. Az ASUS 6,2 millió PC leszállítása után az ötödik lett – ez az eredmény éves szinten 26,29%-os növekedést jelent.

Az IDC szakemberei szerint az idei év első negyedévében a szállítási mutatók további csökkenésére lehet számítani, de az év második felében már helyreállhat a piac teljesítménye.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tomazolika
2012.01.13. 12:54
Mondjuk a HP nyomatja is a marketinget .
A múlkor láttam egy futurisztikus robotos filmet , a trendi átlátsző kijelzők sarkára oda volt nyomva ,a HP logó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2012.01.14. 12:57
Így kell csinálni, sosem felejtem el, egy élő példa, hogy is volt...ööö
Félretéve a viccet, az nvidia-nak annó a geforce 5-ös sorozata, biztos mindenki emlékszik, botrányosra sikerült, de a cég mégis túlélte, hogyan, minden játék bevezető képsorain ott díszelgett az nvidia logo/reklám, leszerződött a játékgyártókkal, és túlélte, sokat jelent a reklám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2012.01.14. 18:38
Az IDC-nek mondjuk azt is nehéz elhinni, amiről maga az olvasó is tud. Akkora bődületes marhaságokat képesek hivatalos elemzésként előadni, hogy az hihetetlen.

Már rég meg kellett volna szűnnie a desktop PC piacnak, mindenkinek netbookokkal kéne szaladgálnia és az Androidnak talán most kéne elérnie a 20%-os részesedést a Symbian 35-40%-os részesedése árnyékában.

J.o.k.e.r: Az ilyen IDC-s hírek helyett akár saját véleményt is írhatnál, az legalább beindíthatna egy építőjellegű csevejt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fbi1984
2012.01.15. 19:33
leviske: "mindenkinek netbookokkal kéne szaladgálnia"
A netbook vonal zsákutca. Először a táblagépek nyomják el, aztán az ultrabookok
ahogy az áruk lejjebb jön.

A desktop PC-nek van és sokáig lesz is létjogosultsága számos előnye miatt:
- sokkal jobban bővíthető (RAM, HDD hegyek, VGA kártyák)
- sokkal gyorsabbak, mint a notebook (a netbbokról nem is beszélve)
- azonos teljesítmény esetén olcsóbbak, mint a kompromisszumokkal teli notebook.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!