iPon Hírek

Friss statisztikák a PC-s videovezérlők piacáról

Dátum | 2014. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Jon Peddie Research szakemberei elkészültek a videovezérlő piac legfrissebb kimutatásaival, amelyek arról rántják le a leplet, hogyan teljesített a piac az idei év első negyedévében. Ezzel együtt a három nagy piaci szereplő teljesítményét is górcső alá vették, ahogy az lenni szokott. Persze feltétlenül ki kell emelni, hogy becslésen alapuló adatokról van szó, de ez a korábbi gyakorlat alapján aligha meglepő. Az adatok a PC-s videovezérlő szegmensről szólnak, azaz csak és kizárólag az x86-os rendszerekben lapuló videokártyák, illetve videovezérlők forgalmával kapcsolatban adnak tájékoztatást. Az első negyedév becsült eredményei Az év első negyedéve a szezonális hatások miatt rendszerint jóval gyengébb képet szokott festeni, mint az év negyedik negyedéve: ekkor a kereskedők igyekszenek megszabadulni az év végére berendelt termékek még megmaradt raktárkészleteitől, a vásárlók pedig jóval kevesebbet költenek, mint a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz alkalmával szoktak. Az említettek alapján nem meglepő tehát, hogy az idei év első negyedévében szekvenciálisan 11,6%-kal csökkentek a szállítási mutatók, de sajnos éves szinten is 4%-os esést láthatunk. Érdekesség, hogy ezzel egy időben a PC piac teljesítménye negyedéves szinten 9%-kal, éves szinten pedig 3,5%-kal mérséklődött. Szállítási mutatók gyártókra lebontva A PC-s videokártyák, illetve videovezérlők piacán mindhárom nagy gyártó szállítási mutatói csökkentek. Az AMD-nél 18,2%-os, az Nvidiánál 10,4%-os, az Intelnél pedig 7,9%-os csökkenés rajzolódott ki.
Az AMD háza táját vizsgálva azt láthatjuk, hogy az APU egységek szállítási mutatói asztali fronton 21,9%-kal csökkentek, mobil fronton pedig 3,7%-kal növekedtek. Az asztali videokártyák szegmensében 6,6%-os, a mobil videokártyákéban pedig 21,8%-os csökkenés mutatkozott, már ami a szállítási mutatókat illeti. Az AMD szállítási mutatói összességében 18,2%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest. Az Nvidiánál az asztali videokártyák esetében 6,6%-os, a mobil videokártyáknál pedig 14,5%-os csökkenés mutatkozott. A vállalat összességében 10,4%-kal rosszabb szállítási mutatót ért el, mint egy negyedévvel korábban. Az Intelnél asztali fronton 9,7%-os, mobil fronton pedig 5,1%-os csökkenést láthatunk. A cég szállítási mutatói összességében 7,9%-kal lettek rosszabbak, mint az előző év negyedik negyedévében. Érdekesség, hogy az Intel nem szerverekbe szánt processzorainak 99%-a rendelkezik beágyazott videovezérlővel, míg az AMD-nél ugyanez az arány 67%. Éves szinten vizsgálva az AMD szállítási mutatói 22,1%-kal, az Nvidia szállítási mutatói 12,7%-kal, az Intel szállítási mutatói pedig 5,6%-kal mérséklődtek. A videovezérlők szegmensében negyedéves szinten 11,5%-os, éves szinten pedig 14,3%-os csökkenés figyelhető meg. Adatok a piaci részesedések alakulásáról Piaci részesedés tekintetében természetesen az Intel vezet, méghozzá 66,8%-kal, ez nem csoda a sok processzor miatt. Az Nvidia és az AMD esetében meglehetősen érdekes kép alakult ki, hiszen előbbi 16,6%-os, utóbbi pedig 16,7%-os piaci részesedést könyvelhetett el az idei év első negyedévében. Az Intel az AMD kárára növelte saját piaci részesedését, ugyanis az előző negyedév folyamán az AMD még 18,3%-os piaci részesedéssel képviseltette magát a videovezérlők szegmensében. Az Nvidia piaci részesedése 16,6%-on stagnál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. atti2010
2014.05.20. 12:54
Az Nvidiánál az asztali videokártyák esetében 6,6%-os, a mobil videokártyáknál pedig 14,5%-os csökkenés mutatkozott.

Hol is van az a hatalmas növekedés az Nvidia eladásaiban asztali VGA fronton amiről az 1 negyedéves beszámolóban szó volt, már akkor megmondtam hogy kamuznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2014.05.20. 13:15
A cég elmondása szerint a csúcskategóriás PC-s grafikus egységek (GTX család) eladásai 57 százalékkal bővültek az új GTX 750 családnak köszönhetően és a játékra használt asztali GPU-k iránti erős keresletnek. A noteszgépes lapkák piaca azonban jelentősen szűkült, ami lehúzta a divízió pénzügyi teljesítményét. A licencbevételekből származó 66 millió dollár hosszú ideje stagnál.

Ez azért elég ellentmondásos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2014.05.20. 13:28
Az asztali vga növekedése 57%, de kb. ennyit csökkent a mobil vga részesedése ("noteszgépes lapkák piaca azonban jelentősen szűkült" így ez a kettő kinullázta egymást. De amúgy lehet kamu az egész, simán kinézem belőlük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 tibai...
2014.05.20. 14:25
De a mai cikk 6,6% csökkenésről ír az asztali fronton is (mobil meg -14%) akkor hogy jött ki nekik 57% növekedés a múltkor, akkor páran kinevettek de nekem gyanús volt az a hatalmas növekedés mikor az AMD és az Intel is sír hogy egyre szűkül a piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dragon3k
2014.05.20. 17:38
A GTX családnál volt 57% növekedés, de a GT-ből meg lehet, hogy közel 0-t adtak el és így csökkent 6,6%-kal az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gpety
2014.05.21. 06:02
Ez is mutatja a Kaveri bukását. Remélem előbb-utóbb észhez tér valaki az AMD-nél és elkezdenek normális CPU-kban gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lordhell
2014.05.21. 18:43
Hát igen, ahogy sejteni lehetett. Az AMD mobil piacon bukott, az új kártyái, meg nem hozták azt amiért érdemes lett volna lecserélni egy HD7xxx sorozatú tulajnak. NV még küzd az ellen ami őt sem fogja érintetlenül hagyni, hacsak nem fog valamit alakítani, leginkább az ár az ami meghatározza a piacot, és nyugaton is egyre inkább ez dönt, nem mellesleg jó játékok, már nem is igazán vannak csak egy rakás bughalmaz, meg irreálisan magas követelményű fostalicskák, konzolról átírt vackok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller Lordh...
2014.05.21. 20:09
A lényeg, hogy a konzol generációváltás nem hozta azt a grafikai plussz-t, amiért megint érdemes lenne új vga-kat venni. Ez a nagy baja a VGA piacnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!