iPon Hírek

Friss statisztikák a processzorpiacról

Dátum | 2011. 02. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A processzorpiac az elmúlt negyedév során, azaz 2010 utolsó negyedévében stagnált. A harmadik negyedéves és a 2009. évi negyedik negyedéves mutatókhoz képest 1% alatt volt a csökkenés mértéke, azaz tulajdonképpen eseménytelen negyedévet tudhat maga mögött a szegmens.

A processzorpiac stagnálásában az elemzők szerint jelentős szerepük van a tábla PC-knek, de ezzel együtt egyéb okok is szerepet játszottak abban, hogy ezúttal nem nőttek a szállításai mutatók. Az okok taglalása helyett nézzük meg inkább azt, hogy miként teljesített az elmúlt negyedév során az AMD és az Intel. Az Intel processzorpiaci részesedése a harmadik negyedévihez képest kis mértékben, mindössze 0,4%-kal növekedett, így a gyártó 80,8%-os piaci részesedéssel zárta a 2010-es év utolsó negyedévét. Az AMD a 2010-es év harmadik negyedévében 18,9%-os részesedéssel képviseltette magát a processzorpiacon, ám ez az eredmény a negyedik negyedév folyamán javult, így a gyártó már a piac 19,2%-át uralja. A nagyok növekedése a piac kisebb szereplőinek kárára történt, ugyanis például a VIA a korábbi 0,4%-os piaci részesedését 0,3%-ra rontotta.

Az Intel kétségtelenül magabiztosan uralja a teljes processzorpiacot, ám a szerverekbe és munkaállomásokba szánt központi egységek szegmensében még a fent említettnél is nagyobb részesedéssel bír, azaz túlzás nélkül nevezhetjük egyeduralkodónak. A szerverprocesszorok piacán az Intel 94,2%-os részesedéssel bír, de az asztali processzorok szegmensében sem szerepel rosszul, ugyanis a harmadik negyedévhez képest 0,7%-ot javított eredményén, így a piac képzeletbeli tortájából 72,5%-ot hasított ki.

Ha a teljes 2010-es évet nézzük,  a két nagy processzorgyártó esetében akkor sem sokat változik a helyzet az utolsó negyedéves eredményekhez képest. 2010 folyamán az Intel teljes processzorpiaci részesedése 80,7%-ot tett ki, ami a 2009-es eredményhez képest 1,1%-os javulást jelent. Az AMD ezzel szemben 2010-ben a processzorpiac 19%-át tudhatta magáénak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. jozsefm
2011.02.25. 12:52
Megállt az évek óta tartó növekedés, és kis mértékben ugyan de csökkenés van helyette X86..???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gezu1025
2011.02.25. 14:06
És ez csak csökkenni fog... Hacsak a tábla PC-k nem alkotnak valamit... De én szerintem hosszú távon el lehet búcsuzni az x86. Bár a next gen konzolok még adnak neki vagy +5 évet. És aztán ARM...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rini
2011.02.25. 14:58
Egyetértünk, hogy hosszútávon elbúcsúzhatunk az x86-tól, de azért az még nem mostanában lesz. Jóval több év fog addig eltelni mire ez bekövetkezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. somakb
2011.02.25. 15:48
Nem kell ahhoz nőni, hogy nyereséggel árulják őket. Azért a negyedévenkénti 3mrd nettó profittal szerintem elégedett az Intel így is. Ha ugyanez maradna nekik éveken át is k.va elégedett lenne, ha nem nőne az eladott cpu-k száma, nem az a lényeg hanem a nyereség. Nem nőhet a végtelenségig ez a piac sem. Valszeg most ért a tetőpontjára, mindenkinek már x db pcje notija van, a teljesítményük évek óta elég, hova cserélgessenek...lesz egy ideig most tablet láz, aztán az is lecseng és jön az újabb divatketyere...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm somak...
2011.02.25. 16:10
Ez nem így működik, a nyereség folyamatos produkálásának elengedhetetlen feltétele a folyamatos növekedés.Ráadásul most folynak a nagy volumenű új gyárépítések,melyek termelését ugyancsak fel kell szívnia a piacnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. somakb jozse...
2011.02.25. 16:56
"Ez nem így működik, a nyereség folyamatos produkálásának elengedhetetlen feltétele a folyamatos növekedés"

Nem kell gazdasági szakembernek lenni, hogy magad is rájjöj, mekkora tévedésben vagy. Hidd el, nem ELENGEDHETETLEN FELTÉTELE, sőt, még csak nem is feltétele. Nem így működik. Nem kell ahhoz folyamatosan nőni az autóeladásoknak, hogy nyereséges legyen egy autógyár, vagy egy hentesüzem, vagy egy tampongyár... ugyanígy igaz ez mindenre. Ha ez így lenne akkor mára 1000000 szer többet kellene mindenből eladni minden gyártónak, különben nem lenne nyereségük. Sőt, sokszor jövedelmezőbb, ha nem növekednek. A növekedés egyik velejárója az egyre nagyobb infrastruktúrális fejlesztés igénye, ami akár exponenciális költségeket is követelhet lineáris eladásnövekedésért, ergó rohadtul nem éri meg. Új gyárak, új üzemek felépítése...aztán meg elég egy rövid időszak amikor nem tudják kihasználni a hatalmas infrastruktúrát, aminek meg hatalmas a költsége és jön a bukó.. rengeteg példa van rá, hogy a túl nagy növekedés hatalmas anyagi bukással végződik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gezu1025
2011.02.25. 17:04
somakb

Igazad van de az intel sorban huzza fel a gyárait, és azokat neki valahogy ki kell használni amit felépült. Ezért szüksége lesz nagyobb piacra. Ez a következő 2-3 év. Épp most olvastam asszem pont itt hogy 2013-ra kész lesz egy 5 milliárdba kerülő gyár... Annak azért kell tudni termelni valamit, amire igény is kell hogy legyen. Persze igaz amit írtál, de félig az is amit józsef m. írt bizonyos üzletágagban és helyzetekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm somak...
2011.02.25. 17:21
Ha az infrastruktúra és kapacitás növekedését nem követi az értékesítés,a bevétel, növekedése akkor az nyilván nyereség csökkenéssel jár.Adott esetben ezt a csökkenést az új modernebb, hatékonyabb termelő egységek az alacsonyabb költségszint okán mérsékelhetik, de nyilván összegszerűen nem növelhetik, ezáltal nem tudják kitermelni saját amortizációs idejük alatt az új technológia árát.
A baj legkésőbb a következő fejlesztés finanszírozhatóságánál óhatatlanul jön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2011.02.25. 18:38
Rövid távon nyilván nem, hiszen megvan a kellő tőketartalék,meg aztán az Intel messze nem kizárólag a processzor piacion érdekelt, ott vannak ezek a kaftánosak minden bizniszben ahol pénzt szagolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Turai
2011.02.25. 20:13
A 2011-es adatok lesznek majd igazán érdekesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm Turai
2011.02.25. 20:18
Igen ,főleg ha ez a tendencia folytatódik, netán gyorsuló ütemben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Richard83
2011.02.25. 20:42
Itt mar csak akkor lesz erdekesseg processzor temaban kifolyolag ha AMD ki adja a Bulldozert. Addig nem lesz semmi erdekfeszito meg ha Intel ujabb procikat is ad ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rini
2011.02.25. 20:45
Még akkor sem változik semmi ebben a felállásban. Legalább 2-3 generációnak jelentősen jobban kellene teljesíteni mint az Intel termékeinek. Akkor talán ez az arány megváltozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2011.02.25. 20:45
Szerintem az Intel sok száz olan embert alkalmaz, akik tudják, hogy mit csinálnak. Igaz ez mindenre. Az hogy most épül egy új gyár... Na és? Csak procit gyárthatnak ott, vagy azt a sokezer más dolgot amiben az intel még benne van? Mert nem mind 1 ám. Nem féltem az intelt hehe lehet piszkos eszközeik vannak.. De sajna az a 80% az 80%..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm rini
2011.02.25. 21:47
Nem kell ahhoz csak egy, éves viszonylatban, itt az számít nem az eddigi összes eladás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sturmtiger
2011.02.25. 21:51
Én meg igazából nem értem, hogy ez a 80% az miért van, mikor az AMD elvileg ugyan olyan jó procikat gyárt mint az Intel. Nekem is Intel procim van, nem kell az Intel AMD vita, de ha megnézem egy procinál az adatok az érdekesek, nem a gyártó. Szóval én 50-50%-ra tettem volna a voksom. Meglepett hogy az AMD csak 19%-kkal van jelen a processzorpiacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Sturm...
2011.02.25. 22:03
Ezt sok tényező befolyásolja, és annyit talán leszögezhetünk ,hogy legutoljára és legkevésbé a két gyártó termékeinek minősége.
Ezekben a számokban benne van a korrupciós ügyletek keretében beterített hivatali és céges gépek ,valamint a zsarolással tonnaszámra vásárlásra kényszerített OEM partnereknél és áruházláncok raktárbugyraiban szunnyadó eladatlan vackok tömkelege is, várva egy jó kis közbeszerzési, vagy állami tenderre ahova el lehet őket sózni méregdrágán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2011.02.25. 22:11
Nem mind1 miért? Ebben a minőség ugyanúgy benne van, mint a korrupció. A szerver piac, ami meg abszolút azt nézi h milyen befektetés hogy térül meg, nem véletlen teszi a voksát az intelre(több mint 90%-ban). Egyszerűen nem kellene átesni a ló túloldalára, hogy azt mondjuk, az csak a csalás miatt érte el amit elért. A másik meg csak azért szív, mert el van nyomva? Aki ezt mondja ugyanolyan nevetséges, mint az aki azt mondja hogy az amd nem megbízható, meg kapásból leszarozza.

Az meg külön idegesít, hogy valaki védelmez, és a becsület lovagjának állít be egy multit, mert ez is csak a pénzedre pályázik. Ha kedves veled, azt csak azért teszi, mert az érdeke diktálja. Akinek az 5800-as, meg a 6900as kártyák árazása nem szúrta eddig a szemét, annak majd fogja a buldózer, ha tényleg annyit tud majd amennyit belebeszéltek már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm Joach...
2011.02.25. 22:28
A szerverpiacot is emlegethetjük gondolom Te is olvastad odaát- elég sokat találkozunk ott is- a nemrégiben megjelent ezzel kapcsolatos cikket.A védelmezés és ár kérdéses dolgot meg megint nem nekem kéne címezni, ezzel kapcsolatosan is váltottunk szót a fórumon már, meg olvashattad a VGA-k kapcsán tett megjegyzéseimet is.
A módszerekről: mindaddig amíg az AMD-vel kapcsolatosan nem lesz tele a világsajtó ilyetén piaci magatartás miatti ítéletekről szóló beszámolókkal, és peren kívüli pénzen vett, szőnyeg alá sepert szervezett bűnözést megszégyenítő módszerekkel végrehajtott bűnügyek eltussolásával, addig nem tudom ki van melyik ló melyik oldalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bul07
2011.02.26. 01:52
A gyárak kapacitását nem Európának vagy Amerikának szánják hanem olyan kontinenseknek ahol még van felvevő piac
Meg azt se felejtsétek el hogy fejlődik a processzor gyártás, és nem tehetik meg hogy komplett gyárakat állítsanak le hogy átálljanak egy újabb technológiára, inkább építenek egy teljesen új gyárat mikkor meg a régi gyár elavulttá válik szépen bezárják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2011.02.26. 10:19
Kérdés ,hogy az említett térségeken kívül ,milyen fizetőképes kereslet növekedés várható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21 jozse...
2011.02.26. 10:47
Ez már a fanboy kategória, énis voltam ilyen régen, elég LOL. Főleg ha azt nézzük, hogy ha fejleszteni akarnék, akkor mit adhat az AMD ami ténylegesen gyorsabb a jelenlegi gépemnél? Semmit, pedig ez már 2008-as. Ha akarnék sem tudnék erősíteni AMD-vel. Engem meg nem kentek meg, csak szimplán ismerem a két oldal kínálatának képességeit. Videokártyáknál detto ugyanez van, használtam AMD-t, nem volt rossz, csak annyit ígértek, és annyi mindent nem hoztak az ígéretekből, hogy a végén a jót is szarnak éreztem. Nv-nél ez vmiért nem így van, azt kapom amit ígértek.

Az AMD helyzetét jól példázza, hogy a chipset szívás sem segített rajtuk. Megint a korrupció. Innne már csak egy lépés az hogy lerasszistázz mindenkit aki intelben meg nv-ben gondolkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Joach...
2011.02.26. 11:51
lerasszistázz mindenkit aki intelben meg nv-ben gondolkozik.
Ez mélatlam és övön aluli volt, már megbocsáss!
A másik: az nem fanboy-ság ,állitni hogy egy LGA-775-ös platformról váltani a konkurens jelenlegi kínálatából választva ,nem nyújtana kiemelkedő és jelentős teljesítmény növekedést??
Némely LGA-775-ös proci árán a mostani AMD X6-os mezőnyből lehet válogatni!
Ezeket még a legelkötelezettebb tesztoldalak se merik rosszabb teljesítményűnek beállitva (az LGA-1366 X4-es platformjához mérten ) tesztekben , szakmai hírnevük kockáztatásával feltüntetni!
Legfeljebb azt hangsúlyozzák fanyalogva ,hogy az Intel hasonló teljesítmény kategóriájánál többet fogyasztanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gezu1025 Joach...
2011.02.26. 12:03
Jézus, ez már tényleg a fanboy kategória.

De igazad van, csak ne úgy fogalmaznál ahogy teszed, de ne ezen vitatkozzunk.

Abban igazad van, hogy akinek van pénze az nem AMD-t fog fejleszteni.

"akkor mit adhat az AMD ami ténylegesen gyorsabb a jelenlegi gépemnél? Semmit, pedig ez már 2008-as"

És mit adhat az intel ami ténylegesen gyorsabb? Semmit szintúgy. Mert az átlag felhasználásra bőven elég egy 2 éves gép.

Ami a vga kérdést illeti, hát nehogymár attól függjön, egy vga képessége, hogy melyik cég reklámoz jobban...

De ez egyszerü dolog, van aki nem képes ha megerölteti magát akkor sem objektíven gondolkozni. Én sem tudok nem AMD párti-ként szólni. Ez egyértelmű. De vga-k terén már nem vagyok annyira egyoldalú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm gezu1...
2011.02.26. 12:19
Számomra ettől sokkal egyszerűbb a dolog, én a pénztárcámnak vagyok a legnagyobb fanboy-a.Nem vitattam soha ,hogy bizonyos kategória felett van reális teljesítmény különbség. A hangsúly a reálison van ,ha annyival kerül többe ,mint amit nyújt akkor megveszem ,ha nem akkor meg veszek helyette SSD-t HDD-t vagy memóriát, monitorokat stb. és összességében megint csak jobb a gép mindegy mi van rá írva!
Nem azon múlik ,hogy mennyi pénzem van, mert a konfiguráció többi komponensének árán bőven vehetnék, vehettem volna X-58-at, 980X-el, és leshetném egy monitoron Full-hd-ben, az 500-gigás merevlemez körmérkőzését a csucsplatformon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Johnzy
2011.02.27. 22:21
Szóval magyarán maradt minden úgy ahogy volt, semmi említésre méltó nem történt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!