iPon Hírek

Frissítette alacsony profilú CPU hűtőjét a Cooler Master

Dátum | 2015. 04. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cooler Master kínálatában jó ideje jelen van a GeminII S524-es processzorhűtő, amely különc dizájnjával kifejezetten a kompakt asztali számítógépeket veszi célba. A vállalat szakemberei úgy látták, érdemes egy kicsit felfrissíteni az amúgy is népszerű terméket annak érdekében, hogy még halkabban és még hatékonyabban működhessen, így elkészült a GeminII S524 V2-es modell, ami csak két lényeges területen különbözik elődjétől.
Az új változat továbbra is öt darab 6 milliméteres átmérőjű hőcsővel rendelkezik, mind elődje, ám ezek a hőcsövek ezúttal nem a talpazaton keresztül, hanem közvetlenül érintkeznek az adott processzor felületével, így a hőátadás hatékonyabban történik. Ez az "apró" változtatás a gyártó mérései szerint 7%-os hűtőteljesítmény növekedést hoz a konyhára, ami abszolút nem hangzik rosszul. A hűtőtömb az előző generációs modellnél már megszokott formavilágot alkalmazza, így a magas hűtőbordával ellátott memóriamodulok alkalmazása előtt sincs semmiféle akadály. A memóriamodulok hűtőbordája persze nem lehet magasabb 46,9 milliméternél, ugyanis csak ennyi hely van a lamellák felső éléig.
A hűtőtömb fölé egy új ventilátor került, amely a halkabban és hatékonyabban végzi feladatát: a Silencio FP 120 jelölésű, PWM támogatással is ellátott légkeverő üzemi zajszintje közel 10 dB(A)-lel alacsonyabb, mint elődjéé. Az említett LDB csapágyas ventilátor helyére persze másik 120 milliméteres légkeverő is szerelhető, sőt, akár 140 milliméteres átmérőjű, szuper halkan üzemelő ventilátort is elhelyezhetünk az újdonságon – ezt az extrát persze már az első generációs modell is tudta. Érdekesség, hogy az általunk a napokban tesztelt három folyadékhűtő szett is Silencio FP 120-as ventilátort alkalmazott – a ventilátor csak a maximálishoz közeli fordulatszámon volt hangos, amúgy nem volt vele baj.
A 105 milliméter magas, 144 milliméter hosszú és 141 milliméter széles GeminII S524 V2 processzorhűtő 392 grammot nyom a mérlegen – a 154 grammos ventilátor nélkül. A GeminII S524 V2 minden modern processzorfoglalatra felszerelhető, ahogy az az alábbi felsorolásból is kiderül: • Intel: LGA 2011-3 / 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775 • AMD: FM2+ / FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 A Cooler Master frissített processzorhűtője már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára azonban régiónként eltérő lesz. A Newegg kínálatában például 45 dollárért kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Meteoreso
2015.04.16. 19:04
Nem jobb az ha egy rézlapba mennek be ezek a rézcsövek ?
Mintha ezek a rések vannak köztük úgy értem nem egyenetlenebb a hűtése?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Meteo...
2015.04.16. 19:54
MIlyen rések? Szerintem azok csak az illesztések vonalai.

AMúgy mi lenne annél jobb, mintha közvetlenül a hőcsöveknek adja át a hőt? Sokkal kevesebb tárolódik ott a processzoron lévő tömbben.

szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.16. 20:26
Erről megoszlanak a vélemények. Valaki azt mondja hogy egy felpolírozott egyenletes felület hatékonyabb (paszta is jobban eloszlik rajta, nem levegősödik), és ez csak egy kis spórolás.
Mások pedig azért preferálják, mert a közvetlen hőátadás hatékonyabb.

Szerintem ez a nagy különbség:
Kis hűtőknél (3-4 max. 5 hőcső) hatékonyabb ez a kialakítás, viszont mondjuk egy Noctua D14 vagy egy Alpenföhn K2 monstrumnál már kell a talp, mert annyi hőcsövön egyszerűen nem lehet máshogy eloszlatni a hőt. (ami lelóg, az csupasz talpnál kábé csak dísznek van ott).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheEnginee... asdsa
2015.04.17. 07:38
Ez teljesen igy van.

Tetszik ez a "kis" huto.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.17. 07:38
Miért nem egyetlen rézlapba mennek be a rézcsövek? Azért, mert így 5 teljesen különállóan működő hűtése van a "professzornak". Ha az egyik csövön hajszálrepedés, anyagfáradás, egyéb van, (megszökik a hűtőközeg) a másik 4 hőcső még teszi a dolgát. Ha egyetlen közös tömbbe lenne bevezetve, akkor egy ilyen meghibásodás esetén csak a procó hővédelmén múlik, hogy lesz e "süti-süti pogácsa..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheEnginee... BBP
2015.04.17. 08:07
Ez igy eleg messze all a valosagtol. Nem ez az oka.
Az oka egyszeruen az, hogy a lap es a hocsovek kozott - akar milyen jo is a gyartastechnologia - hoatadasi veszteseg/ellenallas van. Nem tudsz tokeletesen osszefekvo feluleteket krealni, foleg nem ilyen esetben.
Az a cikkben emlitett 7% ennek, es a rovidebb utnak tudhato be.

A peldad ott santit, hogy ha egy tombositett esetben reped egy hocso, akkor is "atveszi a tobbi a szerepet", attol fuggetlenul, hogy van-e kozdarab, vagy nem. Sott ebben az esetben jobb a helyzet mivel a csovek mas uton is "osszekottetesben allnak" Hutendo felulet meret fuggo a dolog, mert ha a hocsovek nem lognak tul a sapkan akkor szinte mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NKing asdsa
2015.04.19. 01:53
Egyébként az sem biztos, hogy a tükörsimára polírozott talp hatékonyabb. Hiszen a hőátadás - az anyag minőségén kívül - attól is függ, hogy mekkora a felület, amin átadják a hőt. Ezért hatékonyabb az a borda, aminek több lamellája érintkezik a környezet levegőjével.

Ha a talp nem tükörsima, hanem mikroszkopikus barázdák milliói vannak rajta, amiket a vékony pasztaréteg kitölt, akkor ott a hőátadás hatékonyabb lehet a nagyobb felületnek köszönhetően. Leszámítva, hogy a paszta lényegében szigetelőként működik.

A polírozásnak ezért sem az a célja - ahogy sokan hiszik - hogy lásd benne magad, hanem a felület "laposságának" növelése -> ha két nem-lapos felület érintkezik, akkor a konkáv formák miatt tuti légrés marad a kettő között, a levegő pedig tudjuk, hogy hőszigetel.

Ezért is annyira hatékony a Coollaboratories folyékony-fém pasztája polírozott hűtővel (más kérdés, hogy az a paszta megeszi a fémet, így hosszú távon tönkreteszi a hűtőt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!