iPon Hírek

Frissül a KitKat - érkezik az Android 4.4.1

Dátum | 2013. 12. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az modern mobilos operációs rendszerek rengeteg tesztelésen esnek át mielőtt megjelennének (az Apple például nyílt béta tesztet is tart már egy ideje), de így is maradnak hiányosságok, amiket a megjelenést követően mihamarabb orvosolnak a fejlesztők. Nincs ez másként a legújabb Androidnál sem, ami bizony nem lett tökéletes elsőre, így rövidesen meg is kapja az első "sebtapaszt".

Az Android 4.4.1 érkezésére már egy ideje számítani lehetett, de mostanáig nem tudhattuk biztosan, hogy mire is jelent majd ez gyógyírt. A The Verge szaklapnak azonban sikerült kalap alá hoznia egy interjút David Burke-kel, aki jelenleg az Android fejlesztési igazgatója, így hivatalosan is megtudhattuk, hogy mi készül a Google boszorkánykonyháján. Burke mindenekelőtt megerősítette, hogy a fókuszban a kamera lesz, és a Nexus 5 tulajdonosokat érinti a legtöbb újítás és a hibajavítások java is. A KitKat legújabb kiadásának telepítését követően az okostelefon kamerája szinte teljesen más képet fest majd, mint eddigi. Az egész működése kapott egy jelentős lökést, így gyorsabban fog majd fókuszpontot találni, és a záridő is sokkal rövidebb lesz. Tehát nem építenek már annyira az optikai képstabilizátorra, mikor a bemozdulás ellen küzd a gépezet. Így elvileg ugyan kevesebb fény jutna be a szenzorhoz, de a jelek szerint ezt a problémát sikerült leküzdeni – vélhetően korrigáltak az érzékenységen. Összességében így kevesebb olyan fénykép fog születni, ami bemozdult vagy homályos lett, ám ha a fizika törvényeit nem tudták leküzdeni (és minden bizonnyal nem tudták), akkor a zajszint valamivel magasabb lehet az elkészült fotókon. Remélhetőleg a fehéregyensúly és az expozíció algoritmusok javítása mellett a zajszűrőt is hozzáigazították a változásokhoz.
Néhány előzetes fotót is kaptunk, amelyeket jobban szemügyre véve, nagy megelégedéssel nyugtázhatjuk a Google mérnökeinek munkásságát ismét (bár persze jobb lett volna, ha nem egy frissítés formájában kell ezt ilyen formán megkapnunk). Miután a kamera alkalmazás eleve gyorsabban tér magához (jó egy másodperccel), és az adott témát is gyorsabban sikerül megörökíteni, örömteli, hogy a képminőség is jobb lett. Ráadásul némi extrával is megfűszerezték ezt, és a HDR+ módban már feltűnik egy folyamatjelző, amely megmutatja nekünk, hogyan változik a kép a feldolgozás előrehaladtával. Burke mindezek mellett az interjúja során kitért arra is, hogy öthetes munkájuk eredménye az Android 4.4.1, és a benne foglalt változtatások. Végül fontos még kiemelni, hogy az arcfelismerésen alapuló képernyőzár hibáját is sikerült száműzni az egyéb, apró csiszolások mellett, amitől stabilabbá vált a KitKat. Mostanáig az arcfelismerő használatakor végzetes hiba következhetett be, amit csak újraindítással lehetett helyrehozni. Arról a The Verge nem kérdezte David Burke-öt, hogy a Bogdan Alecu, biztonsági szakértő által felfedezett sebezhetőségre mikor kívánnak hibajavítással előállni. Kiderült ugyanis a napokban, hogy az összes újabb Nexus modell esetében újrainduláshoz vagy lefagyáshoz vezető hibát lehet okozni SMS-ekkel. Nyilván nem mezei üzenetekre kell itt gondolni, hanem szervezett támadásra class 0 SMS-ekkel, de ez a hiba létezésén nem változtat. Remélhetőleg a Google hamarosan ez ügyben is állást foglal majd, ám mint az Alecu szavaiból kiderült, a dolog egyáltalán nem új, többször is figyelmeztette már erre a keresőóriást, de eddig nem talált hallgató fülekre a vállalatnál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. NTibor77
2013.12.09. 09:29
Hurrá! Kb. fél év amíg az alap 4.4 eljut a legtöbb felhasználókhoz, de a Google már frissítette is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hpeter105
2013.12.09. 10:00
Nexus 4-en már fent van Ezért jó a refteló, bár inkább az iPhone 5-öt használom...mert jobb a minőségérzete, sebességre hasonlóak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stormrage
2013.12.09. 10:47
majd rakunk a telefonra valami egyedi fozetet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Rotyoka
2013.12.09. 18:45
NTibor77 - 2013-12-09 09:29:14:

Te most komolyan azért sírsz, mert hibajavítást ad ki a Google?
Gondolom te az az ember vagy, aki a windows sem frissíti MER' MINEK AZT?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!