iPon Hírek

Frissül a Nokia X platform

Dátum | 2014. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia hosszú várakozást követően februárban ténylegesen leleplezte az Androidos okostelefonjait, ami meglepő igazából annak fényében, hogy a Nokia X modellek érkezésével párhuzamosan éppen beolvadt a vállalat a Microsoftba. Ezekkel vélhetően az Ashák mellett szeretnének jó alternatívával szolgálni az alsóbb árszegmensben, ahol a Firefox OS kíván érvényesülni.
Sokan azonnal temetni kezdték a friss termékcsaládot, és partizán akciónak titulálták a készülékeket. Mostanra azonban a Nokia és természetesen a Microsoft vezetése is megerősítette, hogy a jövőben is marad a kínálatban az Androidra felhúzott Nokia X platform, és még hosszú ideig lehet számítani ezeknek a támogatására is. Ezt megerősítendő mostanra befutott az első komolyabb szoftverfrissítés is az 1.1.2.2-es verziószámmal megbélyegezve. Persze ahogy azt már korábban is leszögeztük, jelen esetben az Androidot nem úgy kell elképzelni, mint a többi androidos mobilnál, itt ugyanis csak az AOSP (Android Open Source Project) variáns van jelen, ami lényegében csak az alapokat jelenti. Nincsenek a fedélzetén Google-höz köthető alkalmazások, mindenért a Microsoft és a Nokia felel a saját applikációival. Ha e-mailekről van szó, akkor az Outlook kerül képbe, a térképet a Here Maps szolgáltatja, a háttértárat a OneDrive online tárhely egészíti ki, a csevegés ügyeletes felelőse pedig értelemszerűen a Skype, és így tovább. Legalábbis gyárilag így fest a helyzet, de azért a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Nokia X hamar középpontba került a moddereknél is, és mostanra rengeteg extra alkalmazás érhető el hozzá, továbbá egyedi Android ROM-ok is felbukkantak hozzá. Az új platform első frissítése tehát 1.1.2.2-es jelölést kapott, de vajon mit is rejt ez? A Nokia hivatalos oldalán az alábbi, nem túl bő lére eresztett változáslista található: • Immáron alapból ott vannak a kelléktárában a Microsoft OneDrive és a Contact Transfer alkalmazások • Frissült a Nokia Store piactér verziója • Fejlesztések történtek a stabilitást, a teljesítményt, és a használhatóságot szem előtt tartva A Nokia részletes leírással is szolgál annak érdekében, hogy mindenki gond nélkül el tudja végezni a szóban forgó frissítést. Ezt legegyszerűbben Wi-Fi kapcsolat mellett lehet véghezvinni, hiszen stabil és gyors online kapcsolatot igényel. Az okostelefon egyébkén automatikusan ellenőrzi a rendszer frissességét, és szól, amint elérhető egy új kiadás; ha ezt mégsem tenné meg magától, akkor a beállítások között, manuálisan is meg lehet oldani a frissítést. A művelet akár 30 percet is igénybe vehet, és a végén újraindítást is kérhet a telepítő – ezekre érdemes elöljáróban felkészülni. Egyébként a frissítés felbukkanása nagyban függ attól, hogy az adott szolgáltató miként jár el, így nem kell megijedni, ha egy ideig még várat magára.
A platform frissítése egyelőre csak a Nokia X modellt érinti, azon egyszerű oknál fogva, hogy a Nokia X+ és a Nokia XL még nem került be a boltok kínálatába. Ezeknél a kereskedelmi forgalomban való debütálás csak a következő hetekben esedékes, és vélhetően már úgy kerülnek majd ki a dobozból, hogy a legfrissebb rendszer lesz rajtuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. legyes
2014.05.14. 09:08
Hát a teljesítmény optimalizálás durván ráfér, mert 2014-ben ilyen lassú telefont forgalmazni bűn. Ennyiért rendelni kell Kínából bármit és nehéz lesz melléfogni a Nokia X-hez képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani legye...
2014.05.14. 11:09
Ilyened van már, vagy csak próbáltad valahol?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2014.05.14. 17:25
Nem voltam utálója a telefonnak, amíg kézbe nem vettem... Nem mondom, hogy a világ legrosszabb kütyüje, mert olcsó, de összehasonlítva egy Lumia 520-al, ég és föld. Szóval igen, ez tényleg egy szutyok és megéri kicsivel többet fizetni az 520-ért.

És igen, baromi lassú, helyenként laggol és ezt nem indokolná semmi, a WP-nél is minimalistább, de a WP minden készüléken hasít, ez meg... Illetve maga a szolgáltatás elég szerencsétlen. Bár ez az oldalra húzós értesítő bar viszont nagyon jó ötlet, persze még új meg kiforratlan, de minek, ha ott a Lumia a nyáron jövő 8.1-ével, ami remélhetőleg büntetni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mano692
2014.05.16. 01:37
Én már régen nem hiszek a nokia reklámoknak...
https://www.youtube.com/watch?v=vJpEuMidcSU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!