iPon Hírek

Frissült a Windows Phone 8.1, és tovább bővült a partnerek száma

Dátum | 2014. 05. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Máris túlesett az első frissítésén a Microsoft legújabb, okostelefonokra szánt operációs rendszere. A dolog érdekessége, hogy a Windows Phone 8.1 valójában még csak a bemutatón van túl, hivatalosan a nagyközönség számára még nem is érhető el.
A Windows Phone 8.1 Preview for Developers a napokban egy 22 MB-os méretű foltot kapott, ami egyelőre úgy fest, hogy nem hoz a rendszer életében drámai változásokat. A frissítés mellé a Microsoft nem fűzött különösebb kommentárt, sajnos a változási jegyzéket sem tették közzé. Annyit persze lehet sejteni, hogy kisebb hibajavítások szép számmal akadhatnak a csomagban, valamint állítólag jó hatással lesz az üzemidőre is az újdonság. Akik már túl vannak a telepítésén, egyöntetűen változatlannak találták a WP-t, tehát nem érkezett új funkció, és a felhasználói felületen sem lehet tapasztalni semmilyen nemű módosítást. Az előzetes Windows Phone 8.1 már kipróbálható, hogyha valaki szeretné komolyabban szemügyre venni, azonban ehhez előbb regisztrálni kell fejlesztőként. A Lumia tulajdonosoknak viszont érdemes szem előtt tartani azt, amennyiben a 8.1 telepítése mellett döntenének, hogy ez nem tartalmazza a Nokia Blue fejlesztéseket. A szóban forgó frissítés OTA (Over-The-Air) úton lesz elérhető, így a stabil sávszélesség biztosítása mindenképpen elengedhetetlen a frissítési művelet megkezdése előtt. A Microsoft egyébként szemmel láthatóan egyre jobban összpontosít a mobilok szegmensére, amire szükség is van annak fényében, hogy a Windows Phone-nak nagyon nehezen akaródzik igazi áttörést elérni, inkább csak lassan menetel előre. A 8.1-es kiadással rengeteg újítást vezet be a redmondi óriás, és ezeknek köszönhetően nagyjából kijelenthető lesz, hogy mostanra tényleg ledolgozták a tudásbeli hátrányukat a piacvezető párossal, az Androiddal és az iOS-szel szemben. A friss Windows Phone új szintre ért a hardvertámogatás terén, megjelent benne a hangvezérléssel szolgáló digitális asszisztens Cortana néven, és egyebek mellett rengeteget javult a személyreszabhatóság is, ami ugyan elsőre apróságnak tűnhet, de rengeteg érdeklődő számára vízválasztó fontossággal bírhat. Ráadásul ezek a fejlesztések azért is fontosak, mert ezekkel nemcsak a jövendőbeli felhasználókat tudják maguknak még inkább megnyerni, hanem az esetleges partnereket is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ismét nagyobb lett a WP mögött felsorakozó gyártók tábora.
Ezúttal az egyre jobb okostelefonokat kalap alá hozó Blu, valamint a távol-keleti K-Touch csatlakozott a Microsoft vonatához. A Blu Productsról annyit érdemes mindenképpen tudni, hogy korábban jellemzően alsókategóriás mobilokban utazott, de az utóbbi időkben egyre fentebb tornásszák a lécet, és mostanra már csúcskategóriás eszköz is van a kínálatukban. Persze bármilyen modellről is legyen szó, a jó ár-érték arányt mindig szem előtt tartják. A Blu székhelye az Egyesült Államokban, Floridában van, de más országokban is elérhetőek a készülékeik. A Blu nevével már találkozhattak az olvasóink többször is, azonban ez a K-Touch-ra nem igaz, és hogy mi ennek az oka? Nos, a K-Touch OEM és ODM gépezeteket fejleszt, így általában más partnerek révén értékesítik az okostelefonjaikat. A K-Touch hatalmas segítség lehet a Microsoft számára az egyre gyorsabban növekvő kínai piacban rejlő potenciál kiaknázásában.
A Windows Phone 8.1 végleges bevetésére egyébként a vártnál valamivel később kerül majd sor ismeretlen okok miatt. Jelen állás szerint úgy fest, hogy az újdonság június 24-én indul útnak. A legtöbb WP8-at futtató okostelefon frissülni fog a 8.1-es kiadásra, így ilyen tekintetben remélhetőleg nem lesz majd ok panaszra, és nem kell komolyabb szegmentálódással számolni. Az első Windows Phone 8.1-et futtató telefon a Lumia 630.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sr4c
2014.05.19. 11:55
Üzemidő most a 8.0 és a 8.1 közé esik, még nem éri el a 8.0 ás szintet, de jelentősen javult a 8.1 első változatához képest, legalábbis 720 on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. byakuganhu... Sr4c
2014.05.19. 12:24
Üzemidőhöz én még várok pár napot, nekem annyi tűnt fel hogy néhol talán gyorsabban tölt be és az animációk ritkán, de kicsit beakadnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. norman81
2014.05.19. 13:34
Sziasztok. Nekem egy lumia 520 telom van,még most barátkozom a rendszerrel droid után. Gondolom 520-ra is érdemes lesz letölteni az upd-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sr4c
2014.05.19. 13:55
520 ban ugyanaz a hardver mint a 620-720 ban nálam nem okozott sebességcsökkenést az updatet, de várd meg a hivatalost.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rics87
2014.05.19. 17:41
A zene megnyitásánál megszűnt a pici akadás lumia 1520-nál.
És eddig a hanghibák sem jelentkeztek bár ez amúgy is ritka volt szóval még lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rics87
2014.05.19. 20:29
Zenén belül ha elindítunk egy számot eddig lehetett húzni vagy csak pörgetni?
Szerintem nem lehetett vagy csak nem tűnt fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pro230 rics8...
2014.05.20. 08:11
Nem lehetett eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!