iPon Hírek

Frissült az Android N fejlesztői előzetes kiadása

Dátum | 2016. 06. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A következő Android főverzió tesztelése és fejlesztése már javában folyik egy ideje, a Google március elején indította útnak az Android N-t. A vállalat most tette elérhetővé az Android N Developer Preview negyedik kiadását, ami főleg a partnerek számára lesz igazán érdekes. Az Android N fejlesztői előzetesével kapcsolatban ezúttal nem sok információt adott a keresőóriás, az viszont kiderült, hogy a korábban közölt terveknek megfelelően ebben a verzióban már a végleges API készlet van jelen, sőt mi több, már az SDK is elkészült. Az aktuális Android N verziót egészen pontosan az NPD56N azonosítóról lehet majd megismerni.
Az alkalmazásprogramozási felületek, valamint a szoftverfejlesztői készlet elkészülése egyet jelent azzal, hogy mostantól a külső fejlesztők is megkezdhetik a munkát az Android N-ben található újításokkal, mert azokban már nem lesz komolyabb változás az operációs rendszer megjelenéséig. Szóval ettől kezdve már a harmadik féltől származó applikációkat is lehet optimalizálni egyebek mellett például az osztott képernyős vagy több ablakos használatra, vagy a gyorsválasz küldésre az értesítési sávból, ha mondjuk egy kommunikációs programról van szó.
A Google szakemberei nem voltak restek egy kis „easter egget”, meglepetést rejteni az Android N Developer Preview 4-be. Ha valaki szeretné megnézni a friss rendszer nevét, akkor találhatja meg az apró poént, ugyanis az N jelzés hosszú lenyomására a Namey McNameface felirat ugrik elő. Vélhetően sokan próbálják majd kideríteni, hogy mit jelent az Android N „N” betűje, erre azonban a Google is felkészült, és egyelőre egy pimasz hazugságot tálal az érdeklődők elé a rendszer – nem pedig a Nutellát, amire szinte mindenki tippel. Az Android N Developer Preview 4 tehát már elérhető, és természetesen minden érintett Nexus modellre (Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P és Nexus 9) le lehet tölteni, amire már a korábbi előzetesek is telepíthetőek voltak. Azonban a kompatibilis gépek lajstroma nemcsak Nexusokból áll, említést érdemel még itt a Pixel C táblagép, a General Mobile 4G (ez egy Android One variáns) és az Xperia Z3 is a Sonytól. A telepítéshez az előírás szerint legalább 70 százalékos töltöttségi szintet kell biztosítani.
A korábban közzétett menetrend szerint a következő, ötödik Android N Developer Preview már közel a végleges formáját fogja mutatni, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor ez már július közepetájt meg fog jelenni. A kész Android N valamikor az ősszel kerülhet reflektorfénybe, de hosszú út vár még addig a fejlesztőkre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!