iPon Hírek

Frissült az Apple MacBook Pro noteszgép családja

Dátum | 2011. 10. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple ma szépen csendben frissítette MacBook Pro noteszgépeinek kínálatát, így összességében nagyobb adattároló kapacitással, erősebb videokártyával, erősebb processzorral, de a már megszokott ajánlott végfelhasználói áron juthatunk hozzá kiszemelt MacBook Pro noteszünkhöz. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, ezért az alábbi pár soron keresztül tisztázzuk, hogy melyik modell esetében milyen újítással, illetve újításokkal számolhatunk.


Kezdjük a sort a család legolcsóbb tagjával, a 13,3 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel ellátott MacBook Pro-val. Ez a modell mostantól 2,3 GHz-es helyett 2,4 GHz-es kétmagos Core i5-ös processzort tartalmaz, az adatok tárolásáról pedig ezentúl minimum 500 GB-os merevlemez gondoskodik. A 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával érkező konfiguráció a Sandy Bridge processzorba integrált második generációs Intel HD Graphics HD3000-s sorozatú videó vezérlőjére támaszkodik. Az újdonság ugyan összességében vonzóbb lett, mint elődje, de az árcédula ennek ellenére sem változott: továbbra is 1199 dollárért vihetjük haza a konfigurációt. Egy lépcsőfokkal feljebb, de még mindig a 13,3 colos képátlónál maradva már 2,8 GHz-es kétmagos Core i7-es processzorral, 4 GB-nyi rendszermemóriával, 750 GB-os merevlemezzel és Intel HD Graphics HD 3000-es videó vezérlővel ellátott példányt is kaphatunk, igaz, ez a modell már 1499 dollárba kerül. A legkisebb MacBook Pro esetében tehát erősebb processzor és több adattároló kapacitás jár ugyanannyiért, mint korábban.

A 15 colos és 17 colos MacBook Pro modelleknél szintén történt némi változás. Az 1799 dollárba kerülő, 15 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel érkező példány mostantól már 2,2 GHz-en ketyegő négymagos Core i7-es processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát, 500 GB-os merevlemezt és Radeon HD 6490M helyett egy 512 MB-nyi fedélzeti memóriával ellátott Radeon HD 6750M mobil videokártyát tartalmaz. A 2199 dolláros példány ezzel szemben már 2,4 GHz-es négymagos Core i7-es processzorral, 4 GB-nyi rendszermemóriával, 750 GB-os merevlemezzel és 1 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott Radeon HD 6770M típusú videokártyával kerül az üzletek polcaira.


A 17 colos MacBook Pro 2499 dolláros árcédulája mostantól egy 2,4 GHz-es órajelen ketyegő négymagos Core i7-es processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát, 500 GB-nyi helyett immár 750 GB-nyi adattároló kapacitást kínáló merevlemezt és Radeon HD 6750M helyett egy 1 GB-nyi fedélzeti memóriával felvértezett Radeon HD 6770M videokártyát takar.

A hardverfrissítésen kívül ezúttal egyéb újítások nem érkeztek. A következő MacBook Pro frissítésre valamikor a 2012-es év első felében, az Ivy Bridge processzorok megjelenését követően lehet majd számítani. Aki szeretné minden tekintetben összehasonlítani az újdonságokat, látogasson el ide. Sajnos a magyar Apple Store-ban a hír írásakor még a régi MacBook Pro kínálat volt jelen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. polarx
2011.10.25. 08:55
eddig is kérhetted több rammal, vagy fejleszthetted magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. polarx
2011.10.25. 09:38
apple-knél hol volt ez lényeg? 4giga rammal eddig is lehetett kapni az meg mire nem elég?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. petXYZW
2011.10.25. 09:59
Mikrobi: Hagyjuk már az apple-fikázást.

Bár most, hogy mondod 4GB fölötti memóriát lehet veszek az asztali PC-be még 4GB ramot meg 4 magos helyett 6 magos procit. Csak, hogy legyen benne. Mert egyébként be sem kapcsolom már, a 13" MBPro melett.

Emlékszem amikor a PII 32 MB memóriával minden szar alkatrészt le tudtunk modellezni Pro/Engineerrel. És a PIII 512Mb memóriával rendelkező gép megfelelt sebességváltó tervezésre. Kell is a sok memória meg teljesítmény a fórumra irogatáshoz, böngészéshez és a "fész" használatához.

Persze gondolom kell a sok memória még nukleáris robbanások szimulálására. Én is szoktam ilyet naponta többet is.

OMG

Persze sarkított volt a vélemény, csak már unalmasak kicsit ez a sohasem elegendő teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mada
2011.10.25. 10:21
Ha nem tetszik nem veszel ilyet, úgy mint sokan mások. Megjegyzem én sem vennék, de ha ingyen osztogatnák elfogadnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. LexLex
2011.10.25. 10:55
petXYZW

Igazad van... Egyébként 4Gb RAM profi programokhoz is elég, ha nem lenne elég nem vennék ennyien munkára.

Egyébként ahogy olvasom a fórumokat, mindenkiről az szokott kiderülni, hogy professzionális video vágással foglalkoznak, PhotoShop-ot használnak nap mint nap. Néha zenét is szerkesztenek és studio munkára is használják a laptopot. Ezt a fórumozók 80%-a szokta magáról állítani. De nagyon sok üzletember is van a fórumokon akik kávézás közben fórumoznak és leírják, hogy ők éppen most vannak bent a NASA-nál és milyen szuper nagyszerű notebookot használnak és olyannak kellene lennie a többi gépnek is. De vannak a fórumokon olyanok is, akik éppen a a jungleben vagy éppen a sivatagban használják a gépet.

Tehát az általad említett nukleáris robbanások szimulálása nem elképzelhetetlen az iPon felhasználókról sem. Bár még ilyet egy fórumon sem olvastam, de megtörténhet, hogy akár te is éppen mondjuk egy atomerőműből írsz, vagy én most az MI6-nél vagyok. Nagyon sok érdekes munkával foglalkozó ember van a fórumokon, akiknek nem elég 4Gb RAM, de 8 sem lenne elég, mert nekik egyszerűen ilyen a munkájuk. Meg ahogyan említetted, a Facebook meg az MSN is sok RAM-ot használ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. petXYZW
2011.10.25. 13:03
"Megnéztem most a ProE 5 egy kisebb összeállítás megnyitása és egy vázlatba belépés után 670MB-tal."

Hát PII és PIII idejében, még úgy hívták Pro/Engineer 2000i2 Pro/Engineer 2001. Talán még ProE 20 vagy valami hasonló.

Nyilván lényeges, hogy a legújabb ProE mennyit zabál. Bár az is megérne egy két szót, abból mennyi a geometria ill. mennyi a szemét Wildfire óta behozott csilivili grafikus felület, és egyéb betöltött modulok.

"Nincs kedvem vitázni." Hát szerintem sem kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. petXYZW
2011.10.25. 13:15
""Nincs kedvem vitázni." Hát szerintem sem kellene."
Legalábbis a ProE memóriahasználatáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. petXYZW
2011.10.25. 13:45
Betöltöttem egy kb. 40 alkatrészből álló készüléket ez 790Mb-ról 833Mb-ra változtatta a felhasznált memóriát.

Persze ez csak Wildfire 2 az 5-ig biztosan sokat "fejlesztettek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. petXYZW
2011.10.25. 15:06
Üres ProE:
Total: 2095532
Available: 1011660
System Cache: 1161308

Összeállítás betöltve:
Total: 2095532
Available: 956280
System Cache: 1153752

(Nem pontosak mert össze-vissza ugrál az utolsó pár számjegy. a Total stabil. )
Gondolom Kb-ban vannak az értékek.

Az, hogy elég-e 4GB? Szerintem ez szubjektív. Aki tudja, hogy valami olyat fog csinálni ami zabálja a memóriát, az a vásárlásnál vesz még bele. A többieknek meg az apple ad egy terméket, ami jól működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. petXYZW
2011.10.25. 17:03
"Megnéztem most a ProE 5 egy kisebb összeállítás megnyitása és egy vázlatba belépés után 670MB-tal." 67Mb lesz az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.10.25. 17:40

"csak már unalmasak kicsit ez a sohasem elegendő teljesítmény"

En is unom! ... de a masik ertelemben.

Unom, hogy a hirportalokat azota tudom megint elfogadhatoan olvasni, azaz tobb hirt egymassal parhuzamosan megnyitni, miota 6x3.3 GHz es 16GB gepet hasznalok ra. Az informatikusok kulturalis "fejlodese" abnormalis. Nem normalis, hogy nem kepesek egy hirportalt a Google egyszerusege szintjen megirni. Az sem normalis, hogy nemely nagyon nepszeru magyar hirportal idorol idore jelentet meg olyan oldalakat, amelyek kifagynak.

Unom, hogy Java, Flash, ... es most az ujabb borzalom: az UEFI BOOT-os BIOS. Jajj nekunk!

Ezek mind kozos sebezhetosege, hogy egy komplettnek tekintheto gep emulalasa szoftverbol.

Csak aztan sosem sikerul az emulacio: elszall vagy tamadhato, egyik rosszabb baj mint a masik.

UEFI olyan problemat old meg, ami valojabn NEM problema, kiveve ha informatikus szubkultura annak tartja. Ugyanis az UEFI idokben MINDEN block-device felbootolhato volt, fuggetlenul a meretetol, habar ezt nehany informatikus nem tudja. Minden block-device-rol be lehet kerni a leges legelso szektort. Akinek ez nem eleg, az valoszinuleg UEFI-hivo informatikus.

Szoftverek eroforras takarekossaga es jolszervezettsege nagyon sokat romlott az elmult evtizedben.

Mig a 90-es evek derekan vidam deruvel neztem az internetre, ...

... addig ma az internet szamomra a muszaki kupleraj szimboluma. Ezt hozta a szabad verseny.

Raadasul mindehhez egyre tobb teljesitmeny kell.

Abnormalis, hogy egy "holnap tanszeki lesz" tartalmu level megerkezik HTML formatumban is es Word melleklettel is.

Abnormalis, amennyi keretlen FLASH-tartalommal es JAVA-script HOOVER-rel terhelik az ember procijat, ... es meg szerencses, ha a honalp-informatikus kepes volt lefagyas-mentesen megirni azt a marhasagot, amit akart.

Abnormalis, hogy az ertelmes munka egyre biztosabb jele az, hogy lemegy a proci alapsebessegre, es leesik a semmire a felhasznalt memoria szazalek.

Sajnos ma ilyen az internetes "kultura". Kiveve a konzervativ egyetemi es Google altal is kepviselt minimalisztikus/puritan szubkulturat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2011.10.25. 20:52
Ez egy laptop,ahol a 4Gb memoria igencsak eleg mindenre.Aki ugy dont,hogy a mobilitas kevesbe szamit,neki kell tobb power,annak ott az imac,ahol olcson van mar tobb ram,komolyabb es nagyobb monitor.Aki meg ennel sem tud ament mondani,az meg elszallhat a macprok kozott,es modellezheti az osrobbanast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. petXYZW
2011.10.26. 06:24
Valóban OFF

Én a gép teljes memóriahasználatát néztem. A rendelkezésre álló memória max. 61MB-val lett kevesebb.
Az XTOP létezése pedig bizonyíték számomra, hogy a fejlesztést idézőjelek közé lehet tenni.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. petXYZW
2011.10.26. 10:27
xtop memóriahasználat:
~100000K -> ~154000K ez összhangban van az általam leírtakkal.
De mint írtam nekem WF2 van, nem tudom milyen lehet a WF5.

Bár most néztem screenshotokat, tovább faragták a GUI-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!