iPon Hírek

FSF-kampány a Win7 ellen

Dátum | 2009. 08. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Érdekes felhívást intézett a Szabadszoftver Alapítvány a 499 legnagyobb céghez és vállalathoz (a Microsoft-ot értelemszerűen kihagyták) a Win7 közelgő érkezése alkalmából, amelyben ugyan sok újdonságot nem mondanak, viszont a már ismert tényeket szépen csokorba gyűjtve tálalják abban a reményben, hogy felnyithatják a címzettek figyelmét a nyílt forráskód előnyeire a zárttal szemben.


A kampány "A Windows 7 bűnei" címet viseli, bár ez így nem teljesen pontos megfogalmazás, mivel a Win7 igazából csak a legújabb jelképe mindannak, amivel bajuk van; most épp ez a soron következő új inkarnáció. Lényeg azonban az MS hozzáállása, titkolózása, a szoftvereinek a zártsága, a szabad szabványok elleni hadjárata - és ezzel szemben a Linux pozitívumai.

A felhívásban kiemelik például, hogy mindenki, aki zárt (pontosabban valakik által birtokolt) szoftvert használ (tehát a Mac-esek is) ki van szolgáltatva a birtokosnak biztonsági és egyéb fejlesztések és patchek tekintetében éppúgy, ahogy választási lehetőségek terén is. Ha ugyanis a birtokos egy adott verziót már nem kíván tovább támogatni, úgy rákényszerítheti az azt használókat az újításra akkor is, ha nekik ez egyébként nem áll szándékukban.

Említést tettek még a DRM-korlátozásokról is, ami például már a Vista-ban is nyirbálta a biztonságot, szabadságot és magánszférát, de nem feledkeztek meg az MS OpenDocument szabvány elleni támadásairól és a saját XML formátumának visszásságairól sem.

Rátérve aztán a szabad szoftverek előnyeire, kiemelték a forgalmazófüggetlenséget, biztonságosságot, a fejlesztők elszámoltathatóságát és persze a költséghatékonyságot is. Nem maradt ki a versenyhelyzet hangsúlyozása és a szolgáltatóváltás szabadsága sem. Idéztek egy Microsoft-jelentést, amelyben maga Redmond is elismeri az OpenOffice sikerét, valamint a saját szoftvereinek biztonsági hiányosságait, sebezhetőségeit, amelyek miatt az emberek esetleg elfordulhatnak azoktól.

Külön hangsúlyozták azt is, hogy a szabad szoftvereket rengetegen figyelik és ellenőrzik, így a hibák nagyon gyorsan kiderülnek és kijavításra is kerülnek. Szót ejtettek még az MS-től való függetlenség és a miriádnyi ingyenes alkalmazás előnyeiről is, amelyeket már "több ezernyi" szervezet felismert, és bíztatnak a példájuk követésére, a szabadság választására a tulajdonosoktól való függőség helyett.

Szokás szerint azért nem kevés elfogultság van tehát az egészben, és mindenki úgy próbál domborítani ahogy tud. Érdekes lépés, de még érdekesebb lesz megfigyelni, hogy milyen hatása lesz (ha lesz). A felhívás eredetiben olvasható itt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. petikeke
2009.08.31. 11:11
VISSZA A HIRHEZ

Van benne igazság, de én Windows mellett nőttem fel...
Jó a Linux, de a szokás hatalma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Lordy
2009.08.31. 11:47
Igazából rengeteg igazság van benne, én is gyakrabban használom a jó öreg linuxot, mint a Windowst mostanság, pedig jár ingyen, az Office-szal együtt, amit meg föl se telepítettem az idén már ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. xcom
2009.08.31. 12:29
Amiket felhoztak vádként azzal egyetértek. Én is használok Linuxot és összességében nagyon jó rendszernek tartom. OpenOffice is rengeteget fejlődött, de én még komolyabb munkát(pl. szakdolgozat) nem mernék vele készíteni. Nem csak amiatt, mert Officehoz vagyok szokva, hanem az oktatásban és a közigazgatásban még mindig a bináris Office formátumok vannak elterjedve, ezeket pedig az OpenOffice nem tudja 100%osan elkészíteni. Amitől szerintem a Linux jobb lehetne:
-Normális videokártya driverek és támogatás a gyártók részéről(főleg ATi/Intel)
-Normális flash plugin, skype
-Valamilyen médialejátszó igazán kezelhetné a Dvd menüket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pluto
2009.08.31. 12:59
Xcom, sztem össz-vissz annyiban kéne "fejlődnie" a Linuxnak hogy programok jöjjenek ki rá. Tehát ha meglátsz egy AutoCAD-et, vagy egy játékot, ne csak Windowson, hanem Linuxon is menjen. Amíg ezt a szintet nem érik el, pontosabban amíg nem lesz annyi felhasználója hogy meg keljen ezt lépni, addig sztem közel nem lesz akkora sikere mint a Windowsnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rini
2009.08.31. 14:16
Én szeretem mind a kettőt, de két dolgot hiányolok a Linux-ból.

- Egy általános, komplett telepítő lemezt, amelyet még a laikus felhasználó is könnyedén telepít, beállít, használ.

- A másik, hogy ameddig nincs igazán nagy pénz benne, addig programokat nem igazán írnak hozzá a játék fejlesztők (hozzáteszem, hogy a Linux nem is arra való, de sokkal biztonságosabb mint akármelyik Windows net használat közben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 620hun
2009.08.31. 14:18
miriádnyi? Hát, legyen sikere az FSF -nek, hátha felnyitja a 499 cég szemét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dvd1987
2009.08.31. 14:33
A szabad szoftvernek az az előnye ha találsz egy hibát pl.: dvd-menü kezelés akkor lehetőséged van átírni, működésre bírni. ezért is szeretik jobban a hackerek szabadabban használhatják. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Stormrage
2009.08.31. 14:33
a linuxal csak az a baj, hogy nagyon gyenge qualitású programok vannak rá, mivel egyik sem lehet fizetős, így olyan is... másik az, hogy egyetlen driver-t se találtam alá, nem csak vga-t nem, de hangkártya se, stb...

másik, hogy ezt nagyon rühellem, valamit nem tudnak kellő képpen jól csínálni, és ekkor most elkezdik a többit sárral dobálni, mint pl az ms-t vagy apple-t, hogy miért zártak az oprendszereik...

ahelyett, ha már ilyen nagyon ráérnek és ennyi pénzt ölnek az ellenkampányba, akkor ezt a pénzt fordítanák pl normális softwarek megírására linux alá, vagy driverek fejlesztésére... de nem... dobáljunk csak fikával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. adam0205
2009.08.31. 15:27
Szánalams az egész. Bírom amikor a fórumokon az ember összefut egy Linux-ossal. Általában az MS maga az ödög a Linux meg a szent dolog. Ha netán le mered írni mi a problémád a Linux-szal akkor rögtön jönnek, hogy mi közöm hozzá meg én csak egy kibic vagyok a Linux közösség hátán. Nos akkor jó lenne ha ők sem pofáznának bele a többi OS-be, de úgy néz ki Linux használat mellé a nagy arc és a fanboy-ság is szériatartozék. (Tisztelet a kivételnek akik kevesen vannak.)
Sok embert meg az erőszakos térítésük nem tetszik (nekem sem). A Linux-ról mindneki hallott már, ingyenes is, hallani is róla szóval aki akarja használhatja nem kell szektaként mindenhol téríteni az embereket, mert az senki sem szereti.

Azt meg nem lehet kifelejteni a tisztán látás kedvéért, hogyameddig Magyarország, Warezország és a felhasználóknak 0 Ft-ot kell fizetni, hogy a jól megszokott Windows-ukat használják addig ergo a Win is ingyenes. Nekem eredeti Vista-m van, persze pár haver/ismerős hülyének nézett, hogy megvettem, de nekem van auto update.

az megintcsak ellenük szól, hogy véletlenülsem gondolnak rá, hogy akár meg is férhetnének a többi rendszer mellett. Technikailag kivitelezhető, hogy a gépen dual boot-ban használja az ember, de a szűk látókör meg az utálat a zárt oprendszerek ellen.
Linux kipróbálásán gondolkodtam, de minek? Nekem ameddig tökéletesen megfelel a Win addig nem válom le. Macis tetszene de ahhoz meg Mac gép kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. xcom
2009.08.31. 15:51
Bár nem vagyok egy pro, de a driverek ha jól tudom kernel modulok formájában vannak jelen a Linuxban. Kissé körülményesebb frissíteni őket, mint win alatt. De a legtöbb eszköz (webcamek, wifi) magától mindenféle letöltés,telepítés nélkül működik egy modern disztribúción. Olyan régi hardverekhez is van a közösség által folyamatosan karbantartott driver amelyeknek a hivatalos támogatási akár évek óta megszűnt. Tehát régi szkennerhez vagy hangkártyához vígan lesz 64bites driver még Windows 7 alatt álmodni se merj róla, hogy pl a Canon írni fog egy 64 bites drivert a 10 éves nyomtatóihoz.
Szerintem az Suse és az ubuntu telepítője elég felhasználóbarát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2009.08.31. 16:07
"pár haver/ismerős hülyének nézett, hogy megvettem, de nekem van auto update."

Miért, a törtön nincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2009.08.31. 18:07
Ingyen cirkuszt és kenyeret? Ha a MS kifejlesztette a drága Windows-át, akkor csak arra megy, hogy minél többen használják. Ez egyértelmű. Ezen felhívás nélkül is tudták az összes dolgot. Nekem ez is olyan Hellgate petíció szagú, az eredményét illetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2009.08.31. 21:12
Én pont úgy vagyok mint petikeke, jó a linux, de winfost szoktam meg és azt használok.
Viszont MS Office-ot már nagyon rég nem használok. OpenOffice tökéletes (leszámítva h görgetés miatt lefagy a szentem, de hát nah, semmi sem tökéletes) Nagyon régóta képes a pdf-be mentésre, ami "most" lett csak a 2007-es Office-ba beépítve.

xcom írta: "hanem az oktatásban és a közigazgatásban még mindig a bináris Office formátumok vannak elterjedve" Sajnos ez így van, mert boldog bolgotalannak küldözgeti a docx-et meg a vackokat, amik 1. nagyok, 2. nagyobb eséllyel vírusosak 3. tök felesleges, ha nem akarom szerkeszteni a dokumentumot. Jó lenne ha a világ felismerné már h mi a különbség a docx és a pdf között. (ha vágok egy videót akkor se küldöm el a videóvágó meta fájljait, hanem kódolom és a kész videó anyagot küldöm el)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.09.02. 10:36
Stormrage: "a linuxal csak az a baj, hogy nagyon gyenge qualitású programok vannak rá, mivel egyik sem lehet fizetős, így olyan is..."

Bezzeg a windows aztán olyan, mint a fizetős , kapod a vírusokat, sosem tudhatod hogy hol vernek át a futtatói, a pici puha haszonélvezői.

Szabad szoftver és nem-szabad szoftver között éppen annyi a különbség, mint egy és egy igazi barátnő között."nagyon gyenge qualitású programok" ???

Szabad szoftverek közt találod a tudományosan legkomolyabb és legkorszerűbb szoftverek tömkelegét !!! Ott láthatod meg a jövőt, hogy merre fele halad az emberiség tudománya.

Az más kérdés, hogy a legtöbb pici puha imádó ezekről nem is tud. Ezért olyan elégedettek.

A világ legkomolyabb dolgai pedgi INGYEN vannak: Bach, Beethoven, nyomorultak, bűn és bűnhődés, ember tragédiája, stb.


adam0205: "Szánalmas az egész. Bírom amikor a fórumokon az ember összefut egy Linux-ossal. Általában az MS maga az ödög a Linux meg a szent dolog."

MS kirekesztő, Linux befogadó.

Valóban szánalmas. Csodálom, hogy "bírod amikor a fórumokon" ez előjön.


Mikrobi: "Amíg túl van bonyolítva a Linux, addig úgy se fog elterjedni akármennyire ingyen van, meg akármennyire ajánlgatják."

Feleségem sulijában 9 nap alatt mintegy 100--110 órát szívtam 44 darab windows-only géppel. Ugyanez Linux esetén egy nap alatt nagy biztonsággal kész.

"A Windowst fel tudom telepíteni jelszó nélkül is és elhiszi, hogy én vagyok a gazdája. A Linuxnak meg állandóan bizonygatnom kell jelszóval, hogy én, én vagyok és nem akarok ártani, csak épp telepíteni szeretnék valamit, de ehhez engedélyt kell kérni."

Nekem fordított a tapasztalatom: pici puha esetén mindenféle telepítési kód kell, meg szinte mindig rákérdez, hogy tényleg akarom-e futtatni, aztán elfogadom-e, és aztán pedig hogy tényleg akarom-e telepíteni. Telepítés után elfelejti megkérdezni, hogy tényleg ezt akartam-e telepíteni, meg hogy milyen nagy felhasználói élmény volt 44 gépen totál véletlenszerű időpontokban észrevenni, hogy egy megnyomandó enter hiányában ácsorog a gép.

"A Windowsban legalább, ha elindítok egy telepítő exe-t, akkor az megy azonnal magától és kész."

Ez pontosabban úgy megy, hogy mind a 44 gépen mintegy másfél tucat program frissülésére hetente rá kell nézni rendszergazdaként, mert máskülönben hónapokig sem installálódik fel az automatikusan letöltött frissítés, mint a jáva frissítés vagy egy hápé printer drájvere.

Megy azonnal magától és kész, ha az ember bejelentkezik rendszergazdának mindenhová és azzal tölt zsinórban több napot egy suli gépeni, persze ingyen és szerelemből, mert egy általános iskolának nincs pénze megfizetni, hogy a pici puha gépei friss ropogós rendben fussanak.

Feleségem sulijába érkező új munkatársak mindegyike néhány nap után megemlíti, hogy az előző munkahelyen nem ment ilyen gördülékenyen a rendszer.

Csakhogy ebben nekem irgalmatlan sok munkám van, immár lassan egy évtizede.

A pici puha koncepcionális hibájából, amit a profit orientáltsága miatt követ el.

Nem a semmiért becsülöm ezekután a Linuxot. Mert látom, hogy mennyivel kevesebb munkával, mennyivel magasabb szinten karbantartható.Egy naív pici puha imádó beosztottnak megmutattam, hogy míg az éppen aktuális pici puha gép a windows frissítésre vár eszeveszett elmélyülten, aközben egy PUTTY terminál ablakon keresztül ugyanazon windows-os gépről 5 linuxos szervert (közülük 3 kifejezetten kényes közösségi adatokért felel) az illető csodálkozó szeme láttára full naprakészre frissítettem.

Na most csak ennyit arról, hogy milyen egyszerű és jól használható a windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.09.06. 08:16
ugyan a legtöbb dologra már válaszoltak, de:

xcom
nannak normális vidkari driverek
flash és skype is működik, neked mi bajod velük??
min. 4 media lejátszó van (valószínű sokkal több) olyan nincs, h egyikkel se menjen

pluto
autocadre és a legtöbb hasonló szintű programra van már linuxos alternatíva

rini
konkrétan mi a bajod a telepítővel? semmivel sem bonyolultabb, mint win-t telepíteni
hát igen, a játékok. elképzelhető, ha lenne lehetőség a mai címeket linuxra beszerezni, többen, többet fiizetnének érte. sztem ez a legnagyobb baja a linuxnak

Stormrage
win-re is vannak nagyon béna programok, de linuxon, ha akarom átírom olyanra, amilyen nekem kell
nem találtál hozzá drivert LOL és az eszközkezelő írta, h telepíts drivert?? a driverek beépítve vannak, max vidkaridriver, amit telepíteni tudsz, de az is felesleges, mert durván szét tudja szedni a rendszert, 6x raktam újra, mire rájöttem...
az ms dobálózik már mindenfele, tudnád, ha olvasnád a híreket

adam
az igaz, h a többség wint fog használni, de nem csak az ingyen letölthetőség miatt, hanem mert mindenkit arra nevelnek. ha a sulikban linux lenne, csak azok foglalkoznának winnel, akiknek játékra kellene.

Mikrobi
a win van túlbonyolítva. több szempontból is, lásd pl. azt, h normálisan csak SP2-vel működnek az oprendszerek, mert átláthatatlan a kód, ha javítanak vmit, 3 másik helyen okoz gondot...
"A Linuxnak meg állandóan bizonygatnom kell jelszóval, hogy én, én vagyok és nem akarok ártani, csak épp telepíteni szeretnék valamit, de ehhez engedélyt kell kérni."
ez is csak tudatlanság. a linux telepítésekor az admin csoportba kerülsz. tehát ha szeretnél valamilyen nagyobb rangot (root admin) igénylő feladatot végezni, jelszót kell írogatni. természetesen a linux lehetőséget ad arra is, hogy mindig root-ként légy belépve, ez esetben nincs visszakérdezgetés meg jelszó, de ha elírsz, elrontasz vmit,tönkrevághatod az egész rendszert... a másik, hogy könnyebben hackkelhető...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!