iPon Hírek

Full HD felbontású okostelefon 200 dollár alatt

Dátum | 2014. 03. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A távol-keleti K Touch új okostelefonja a legolcsóbb Full HD-s felbontású kijelzővel szolgáló gép címét tudhatja magáénak, de ezen felül még több érdekessége is van. Kezdjük is egyből a legelején, méghozzá a névvel. Az újdonság teljes neve K Touch Nibiru Mars One H1. Ez alighanem az egyik legbonyolultabb típusazonosító a mobiltelefonok történelme során. Nem elég, hogy a Mars helyet kapott benne, de még a Nibiru is ott figyel. A Nibiruról régen azt hitték, hogy szintén a naprendszer része, ám idővel bebizonyosodott, hogy csak a téves mérési eredmények szülötte volt.
Most pedig lássuk, mit tartogat maga az eszköz. A One H1 már szemlátomást sem egy rossz konstrukció. Bár műanyagot alkalmaztak a tervezése során, a megjelenése egészen egyedire sikerült (nyomokban azért az Ascend P6-ra emlékeztet), és a színvilágára sem lehet panasz. Vélhetően mindenki megtalálhatja a stílusához passzolót, ugyanis ötféle színben is hazavihető. Az előlapját egy 5 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami nemcsak, hogy 1080p-s felbontással kecsegtet, de még IPS technológiát is szállít, így nem valószínű, hogy gond lesz a minőségével. A gépezet lelke egy nyolcmagos MediaTek chip, név szerint az MT6592. Ez a lapka 1,7 GHz-es órajelen üzemel, és nyolc egyenrangú Cortex-A7 magot tartalmaz, a grafikus feladatokért meg egy Mali-450 MP4 felel benne. Az izmos SoC mellé nagy mennyiségű rendszermemória dukál, és kedvező vételár ide vagy oda, nem spóroltak a RAM-mal, 2 GB került bele. Ráadásul a háttértárat sem szabták szűkösre, 16 GB-nyi hellyel szolgál alapból, és még microSD kártya slot is van a burkolat alatt.
A K Touch legújabb üdvöskéjének a kamerarendszere is megfelelő, legalábbis a számok alapján – ami azért ilyen téren nem feltétlenül mérvadó. A főkamera 13 megapixeles fotók készítésére alkalmas, egy F/2.2-es apertúrájú lencserendszerrel látták el és egy LED villanó is segíti a munkáját. Ezzel szemben az előre figyelő egység – amely a videócsevegések bonyolítására szolgál – 5 MPixeles szenzort kapott, és meglehetősen széles, 88 fokos betekintési szöggel büszkélkedhet. Megemlítendő még a multimédiás képességei terén, hogy a gyártó szerint a hangzása is kiemelkedő lesz a speciális, sztereó hangkeltőknek köszönhetően. Ha pedig fejhallgatóval szeretné használni a tulajdonosa, akkor a kiemelkedő minőségű, Hi-Fi sztereó erősítő jó hatásai fognak érvényesülnek. Ámen.
Rendkívül összetett az értesítési központ.
Az operációs rendszer szerepét az Android 4.2.2 Jelly Bean tölti be. Ez bizony nem egy mai gyerek már, de öröm az ürömben, hogy a Cool UI névre hallgató felhasználói felületnek köszönhetően jó néhány extra tartalom is került a fedélzetre, és a kinézete is egészen pofásra sikeredett. A készülékház nagyon vékonyra lett ugyan szabva – mindössze 7,58 milliméterre emelkedik ki a síkból –, az akkumulátor mégsem beépített, hanem néhány gyors mozdulattal bármikor cserélhető (+1 piros pont). A 140,5 grammos szerkezetbe egy 2000 mAh-s kapacitású telepet tudtak bezsúfolni a mérnökök, ebből kifolyólag az üzemidejét tekintve már nem sok jóval tud kecsegtetni. Bevetésre került ugyan egy rendkívül fejlett dinamikus háttérvilágítás (CABC - Content-adaptive backlight control), és a felhasznált központi chip sem túl energiaéhes, de így is átlagon aluli produkcióra van kilátás.
A K Touch Nibiru Mars One H1 ára nagyjából 160 dollár lesz, így bizony szép számban találhat majd gazdára. És nemcsak azért, mert ennyire olcsón adják, hanem azért is, mert dupla SIM kártya hellyel szolgál, ennek köszönhetően pedig még szélesebb vevőkör várhatja izgatottan. Ez bizony nem rossz egy kvázi Huawei Honor 3X vetélytárstól. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy olyan variáns is készül-e belőle, ami Kína határain kívül várná az vásárlókat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Tibike1993
2014.03.16. 13:15
Bakker... egy kicsit "best buy" érzése lehet annak, aki ilyet vesz. Kíváncsi lennék a többi gyártó mennyiért rakja össze a telóját, ha még ilyen felszereltségű telefonon ennyiért is van haszon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. aRm1n
2014.03.16. 13:27
Nem is látjuk majd itthon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. LechooEdy
2014.03.16. 13:45
Az a 2000 mAh elég sovány ehhez. Miért nem értik meg, hogy addig nem kell FHD-s panel telefonokba, amíg nem raknak rendes aksit beléjük. Szerintem.
Ugyan akkor a teló elég jól fel van szerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nemlehet
2014.03.16. 13:50
Ez tényleg nagyon best buy-nak néz ki. Ha lesz rá valami portolt MIUI akkor lehet lecserélem a mostani telómat rá. Feketében vagy pirosban nagyon jól néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Reinkz
2014.03.16. 13:58
LechooEdy. 5colon fulhd-s panel is paraszt vakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. codex
2014.03.16. 14:22
Reinkz
..ööh.. jah. Én inkább azt mondanám a userek ezzel az aksi kapacitással jobban járnának 720p-vel inkább. És szerintem is felesleges 5 colra 1080p. Nekem is 5 colon van 720p, és bőven elég, gyönyörű az is.

nemlehet:
Öröm látni userektől, hogy nem rohannak rá egyből a legújabb Samu-ra hanem figyelembe veszik, hogy ár teljesítményben mit hoz a cucc, ráadásul még custom rom is szóba került. Egyébként szerintem is viszi messze a MIUI a pálmát.

Szép kis telefon, nekem is tetszik egyébként. Vámmal, áfával is bőven megéri. Már szinte látom vaterán árulva 25 ezerrel drágábban. Sokaknak ez az üzlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Sotyka94
2014.03.16. 14:22
A fullhd picit feleslegesen sok, elég lenne egy 720p, és az aksi is tovább bírná. Amúgy ha nem most szórtam volna el minden pénzemet gépfejlesztésre, valószínű én is bereptetnék 1-et kis hazánkba, mert bár szeretem a samsung galaxy s1-emet, de az a fél évtized nem picit viselte meg (bár ez főleg kinézetből látszik, mert alapjaiban még egész szépen produkál).
Anyway, remélem hatalmas siker lesz és jön 1-2 év múlva a kövi kiadás, hasonló áron, fullhd-val, picit jobb aksival, és esetleg 1-2 extrával is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Runciter
2014.03.16. 14:31
ez egész érdekes.
ugyan én is mindig azt mondom, hogy telóba a fullHD meg a Retina meg az anyámkínja felesleges, és tényleg inkább fogyasszon helyette kevesebbet, valamint az Androidot is utálom, de vasra, árra, külsőre egészen meggyőző.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. HUFEUR Tibik...
2014.03.16. 15:35
Azt nagyjából meg lehet mondani, hogy egy nagy gyártónak mennyibe fáj összeraknia egy telefont, azt viszont már nehezebb, hogy egy ilyen olcsó kínai telefon előállítása mennyibe kerül.

Nagyok közül pl. egy iPhone 5S megvan 200 dollárból, de ez csak maga a telefon ára, nincs benne a marketing, szállítás, a 80000 alkalmazott fizetése, boltok üzemelése, és még lehet sorolni, de ez is még kiszámolható és be lehet lőni, hogy mindenféle kiadással együtt mennyi egy iPhone 5S előállítása.

Egy kínai cégnél már más a helyzet, magának a telefon alkatrészeinek+összeszerelésének az árát még mindig könnyű kiszámolni, csak neten kell kicsit kutakodni, azt már sokkal nehezebb megsaccolni, hogy egy kínai cégnél mégis milyen extra kiadások lehetnek.
Valószínűleg 10-20 dollárnál nincs több profit egy eladott telefon után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemlehet
2014.03.16. 15:43
HUFER:
Nem akarok veled vitatkozni, de tudtommal kb 170 dollár az anyag és munkaköltség az iPhone-on. Szóval 200 dollárban már erősen benne van a fejlesztés és marketing is.

Amúgy a kínaiak azért tudnak ennyire olcsók lenni, mert az állam támogatja a gyártókat. Szóval nekik belekerül x-be az előállítás, eladják x-10-ért, erre pedig az állam még beletesz +50-et mondjuk. Így akár még veszteséggel is megéri árulni, lévén piacot szereznek és később lehet majd a profitra hajtani. Agresszív taktika, nem is túl etikus szerintem, de hát ez van.

Amúgy nekem jelenleg egy Xiaomi Hongmi-m van ami 720p-s. Őszintén szólva nekem bőven elég lenne ez a felbontás, de az MTK 6589T már karcsú lesz szerintem jövőre. 200 dolcsiért itt igen tisztességes hardvert adnak és ha cserélhető az aksi akkor tuti van hozzá vastagabb hátlap amivel akár 3000 mAh-s aksit is bele lehet rakni. Az fHD felbontás meg grátisz, se nem negatívum, se nem pozitívum számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Keksz03
2014.03.16. 20:00
LechooEdy: S3-am volt 1 évig, most lassan 1 éve S4 van, egyáltalán nem értek egyet azzal h hülyeség a FHD 5"-ra...S4-be 2300mAH-s akksi van asszem és 2 napot röhögve elmegy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. David1992 Keksz...
2014.03.16. 21:38
S4 (amiben 2600-as akksi van) valóban nagyon jól bírja (családban van egy, 2 napot tényleg vígan kihúzza), de ez már inkább az architektúrának köszönhető (segédmagok (4*A7), amik kis fogyasztás mellett, elég teljesítményt adnak a mindennapi feladatokhoz (böngésző, facebook, fotózás, stb)) illetve az akku minősége se mind1. Egy négymagos (cortex A7) Lenovo A760-om van ( 480 x 854-as kijelző 4,5"-en), és a 2200-as akksi egy napra nem mindig elég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HozeManuel
2014.03.16. 21:56
Ez is egy olyan termék ami csak Kínában jöhet létre ennyi pénzért.
Viszont ha fizetsz 150ezret egy hasonló telefonért, amit max összeszerelnek kínában, a világnak egy nem kizsákmányoló, nem diktatórikus, nem kommunista felére szavazol. (rohadtul nem tökéletes az sem persze)
Megéri? Számít egyáltalán? Only time will tell.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Crytek01 Lecho...
2014.03.16. 22:28
Az tök lényegetlen mekkor a felbontása. Egyik telefon se bírja folyamatos kijelzőhasználattal az 1 sőt szerintem a fél napot sem! Amíg nem lesz valami akku forradalom addig lehet 80000000000 maH aksi is szart se fog érni ha nem bír egyik se egy napot!
Évek óta szajkozom nekem nem kell 128 ghz meg 3600gb ram meg 4k .Nekem aksi kell ami vigan kibir legalább 2 napot ha szarrá nyúzom a telefont! Bízom benne ,hogy még megélem ezt az időt!

Nem mellesleg ez a kínai "nyitóár", szóval a webshopokban olyan 220-250+$-ért lehet majd keresni . Xiaomi-ra is 130 $-árt írtam és 210$-ba fáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Rotyoka
2014.03.17. 16:30
FullHD telefon. Mindig megnevettet, amikor valaki ezzel akar villogni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Avisto HozeM...
2014.03.17. 16:38
Ahhoz hogy a többszörösét fizesse ki valamiért az ember pusztán ideológiai alapon, nem keleteurópai bérek kellenének.
Másrészt ahogy írod is azt ugyanott, ugyanúgy, ugyanazok rakják össze. A felárat nem azért fizeted hogy ne legyen kizsákmányolás, hanem azért hogy lépten nyomon a reklámja folyjon a csapból is. (Meg hogy magasabb legyen az osztalékja a részvényeseknek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2014.03.17. 19:26
@David1992
Egy fullhd panel lényegében ugyanannyit fogyaszt, mint egy 720p, csak ugye nagyobb hardver hajtja általában és ha mondjuk játszol, a belső(+ az 5" kijelző) leszívja az aksit elég hamar. Ráadásul a Samsungnál rendesen optimalizálnak (legalábbis felsőkatban), míg a kínaiak gyakra épp az ellenkezőjét teszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. David1992 asdsa
2014.03.17. 22:44
Köszönöm az infot, de ezt eddig is tudtam. Csupán Keksz üzenetére válaszoltam. (amúgy a nagyobb felbontás befolyásolja a fogyasztást, de nem közvetlen a kijelző, hanem a hardware ami meghajtja. Több pixel, több számítás, nagyobb energiafelhasználás, persze ez is inkább játékoknál mutatkozik). Ez a baj, hogy csak felső kategóriában optimalizálnak, míg pl egy Galaxy S Advance olyan mint egy büntetés (holott egyes szolgátatóknál még mindig 60 ezer) a gyári androiddal (még szerencse, hogy van már rá egy majdnem teljesen bug mentes CM android 4.4).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet asdsa
2014.03.18. 00:09
Már ne haragudj, de most vagy a hónap viccét mondtad ezzel, vagy nem láttál még normális kínai telefont....

Csak így kapásból kínai márkák amik normálisan optimalizálnak: Huawei, Xiaomi, Jiayu, Cubot, THL, Alcatel, Oppo, Zopo... Persze ha minimum egy 6572 szintű hardverrel veszed a telefont. Pl az én Xiaomi Hongmi-m sem laggol. Egyáltalán nem. Ezzel szemben én már nem egy S4-et láttam kegyetlenül laggolni és igazából a Note 3 tulajokon kívül majd minden samu tulaj panaszkodik a laggra....

Amúgy ez kijelző fogyasztás dolog érdekes. Van erre valami cikk vagy kísérlet ami igazolja a dolgot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.03.18. 08:07
Azt sem erdemes elfelejteni,hogy a sokkal olcsobb kinai cucc,valoszinuleg nem ment at egy tobb eves,kifinomult kutatas es fejlesztes szakaszon.
Nem kellett uj anyagokat es/vagy technologiat letrehozni hozza.
Nem kellett neves tervezoi irodakat fizetni segitsegukert.
Egyszeruen lemodelleztek vmi progiban,rabolintottak a designra,es mar piacon is vannak vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. techman86
2014.03.18. 14:49
tetszetős ! erős hardver ! csak,hogy milyen a minősége az már egy másik kérdés van 100 dodóért 4mag,1gb ram -os teló is kínai barátainknál de annyit is ér.............. persze van köztük megbízhatóbb termék is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rotyoka DogTh...
2014.03.18. 18:30
Ezt a hülyeséget magadtól találtad ki vagy segítettek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog Rotyo...
2014.03.19. 18:23
Amig sikerul az ellenkezojet bizonyitanod,addig ez nekem megfelel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!