iPon Hírek

Furcsa összetételt mutat a Centaurus A halója

Dátum | 2014. 07. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Hubble űrtávcsővel vizsgálódó csillagászok minden korábbinál részletesebben tanulmányozták a hozzánk legközelebb eső óriásgalaxis, a Centaurus A halóját. A 14 millió fényévnyire található lentikuláris galaxis peremvidéke az eredmények alapján jóval távolabbra nyúlik a központi részektől, mint azt korábban sejtették, ráadásul a halo ritkásan elhelyezkedő csillagai nehéz elemekben meglepően gazdagok. A csillagrendszerek központi, fényes régióját csillagok halvány, ritkás tömege veszi körül, amelyek legalább annyira fontos szerepet játszanak a galaxis életében és kutatásában, mint a fényesen világító centrum. A halók természetéről és keletkezéséről egyelőre meglehetősen keveset tudunk, annyi azonban bizonyos, hogy a Tejútrendszer ezen külső régiója fontos információkat őrzött meg galaxisunk formálódásával és további fejlődésével kapcsolatban is. A hasonló peremvidékek megfigyelése azonban nem egyszerű feladat, így a szakértők egyelőre csak nagyon kevés galaxis halóját voltak képesek detektálni.
Ami a Centaurus A-t illeti, az eredményekből kiderült, hogy a galaxis halója azon kívül, hogy sokkal nagyobb kiterjedésű a vártnál, nem is teljesen szimmetrikus. A kutatók eltérő mennyiségű csillagot találtak a különböző irányok vizsgálata közben. A csillagászok a galaktikus sugár 25-szörösének távolságában vizsgálták meg a csillagrendszert hosszanti tengelye mentén, egy összesen 450 ezer fényév átmérőjű területet véve górcső alá. A vizsgálat a rendszer rövidebbik átmérője mentén 295 ezer fényévre terjedt ki. A halo csillagainak aránytalan eloszlása mellett azok összetétele is meglepte a szakértőket, hiszen míg a Tejútrendszer halóbeli csillagaiban kevés a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elem, a Centaurus A esetében a legkülső pozíciókban is nehéz elemekben gazdag égitesteket találni. „Még ilyen óriási távolságokat vizsgálva sem értük el a galaxis halójának tényleges peremét, és a csillagok legidősebb generációját sem sikerült egyelőre detektálni” – mondja Laura Greggio, a kutatás egyik résztvevője. A spirálgalaxisok halójának csillagaiban az alacsony nehézelem-mennyiséget azzal magyarázzák a szakértők, hogy a halo égitestjeit apróbb törpegalaxisoktól vonta magához a csillagrendszer. A Centaurus A külső burka azonban szinte bizonyosan máshonnan ered. A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat egy másik csillagrendszerrel való ütközés lehet, amelynek során az egyik galaxis korongjából a csillagok a peremvidékre lökődtek ki, létrehozva a halót.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2014.07.30. 15:04
Csakhogy jól értem: a halo (nem ismertem ezt a szót eddig), az a furcsa kék szerű "derengés" a galaxis körül, a síkjára merőlegesen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ravkin
2014.07.30. 17:20
háló = gondolom glória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2014.07.30. 21:01
A halo a galaxisok azon része, amely csillagokból áll ugyan, de nem a fényes, jól látható fősíkban helyezkedik el, hanem egy ezt körülölelő, gömbszimmetrikus formát alkot. A Tejútrendszer esetében a haló részének tekintik a kísérő törpegalaxisokat is, tehát olyan csillagokról van szó, amelyek nem a spirálkarok vagy a centrum részei, de a galaxismag gravitációs befolyása alatt állnak. Mivel ebben a részben ritkásan helyezkednek el az égitestek, a haló túlnyomó része alig látható. (Az első képen a piros négyzetekkel jelölt részek a halóhoz tartoznak tehát, ami azonban ennél jóval távolabbra is nyúlhat.)

A képen a galaktikus síkra merőleges, kékes-barnás felhők a központi szupernehéz fekete lyuk anyagkilövellései (jetjei), a síkkal egybeeső barnás rész pedig egy óriási porfelhő, amely körülveszi a lencse alakba rendeződő központi részeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools Jools
2014.07.30. 21:02
Itt egy jó kis videó a jetekről:

https://www.youtube.com/watch?v=s9cjO_LGkeA#t=34
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hengelhoff...
2014.07.31. 09:43
Mi az, hogy "A legközelebbi óriásgalaxist ..."? Tudtommal az Andromeda a legközelebbi galaxis. Az is elég óriási nem? 2x nagyobb mint a miénk.
Nem csak olyanok olvassák a cikket (szerencsére) akik profi csillagászok. Őket megtévesztheti ez a fogalmazás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.31. 10:44
A Centaurus A tömegét a Tejútrendszer tízszeresére becsülik, tehát jóval nagyobb az Andromédánál.

Az Androméda "csak" a Lokális csoportnak nevezett galaxishalmaz legnagyobb tagja, de nem óriásgalaxis. A méretbeli kategorizáció kissé zavaros, de azt szokták mondani, hogy a spirálgalaxisok nem is lehetnek óriások, mivel korlátozott, hogy mekkorára nőhetnek. Egy bizonyos tömeg fölött ugyanis nem lehetne megőrizni a spirálkaros formát.

A hozzánk legközelebb eső galaxis pedig jelenleg a Canis Major-törpegalaxis, ez azonban a kísérőgalaxisok változatos pályái miatt nem lesz mindig így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!