iPon Hírek

Futuremark: PCMark 7 információmorzsák

Dátum | 2011. 03. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Futuremark szoftvermérnökei a 3DMark legfrissebb kiadásával már nagyon régen elkészültek, így a fejlesztőcsapat zavartalanul munkálkodhat a legfrissebb szoftverükön, a PCMark család legújabb tagjának fejlesztésén. Az új PCMark egyelőre hivatalosan még nem jelent meg, a 3DMark csak a szoftver főbb tulajdonságairól osztott meg néhány információt.


A PCMark 7 névre keresztelt alkalmazás a hírek szerint kifejezetten a Windows 7 operációs rendszerrel ellátott konfigurációk teljesítményének mérésére hivatott. Az új benchmark használatához legalább DirectX 9-es támogatással ellátott videó vezérlőre van szükség - ám ezt a követelményt szerencsére manapság már nem nehéz teljesíteni. Az alkalmazás néhány olyan tesztet is tartalmaz majd, amelyek a DirectX 10-es és DirectX 11-es támogatás által kínált előnyöket is képesek kiaknázni, így a modernebb konfigurációk képességeiről is hiteles képet próbál majd adni a szoftver. Természetesen nem csak a videó vezérlőt izzasztja majd meg az alkalmazás, hanem a rendszer egyéb összetevőit is: összesen nem kevesebb, mint húszféle különböző munkafolyamat segítségével vizsgálja majd az alkalmazás az adott konfiguráció képességeit. A PCMark hét különböző tesztelési metódust kínál.


A PCMark 7 fejlesztésénél a szoftvermérnökök szem előtt tartották azt a tényt, hogy ma már nem csak asztali számítógépeket és noteszgépeket kínál a piac, hanem netbookokat, nettopokat és tábla konfigurációkat is. Az új szoftver az otthoni és üzleti felhasználók számára lehetővé teszi, hogy pontosan és megbízhatóan megállapíthassák az adott konfiguráció különböző felhasználási területeken nyújtott teljesítményét. Összességében elmondható, hogy a fenti tesztek közül az egyetlen tényleges újdonság a Lightweight tesztsorozat, a többi tesztsorozattal már a PCMark Vantage-ben is találkozhattunk. Természetesen az egyes tesztek frissültek annak érdekében, hogy az alkalmazás a modern hardverelemekben rejlő lehetőségeket is ki tudja aknázni. Így például amellett, hogy a Storage Suite nem csak merevlemezek, hanem SSD meghajtók teljesítményének mérésére is alkalmas, a Computation Suite esetében már nem csak a processzorok, hanem a rendszerben elhelyezkedő grafikus processzor(ok) számítási teljesítményét is képes értékelni a program a GPGPU támogatásnak köszönhetően.

Az előzetes információk sajnos minimális rendszerkövetelményeket nem tartalmaznak, mint ahogy arról sem mondanak semmit, hogy a szoftver pontosan mikor válik elérhetővé és mennyibe fog kerülni, illetve lesz-e ingyenes változat, és ha igen, akkor azt pontosan milyen kondíciók között használhatják majd a felhasználók.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!