iPon Hírek

Futurisztikus kezdőrúgással indul vébé

Dátum | 2014. 06. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan ki fogja elvégezni a 2014-es labdarúgó világbajnokság ünnepélyes kezdőrúgását, annyi azonban bizonyos, hogy az illető egy elméjével irányított exoskeleton segítségével nyitja meg a világversenyt. A különleges robotikus vázat egy nemzetközi kutatócsoport fejleszti, akiket az idegtudományok egyik legnagyobb szaktekintélye, a brazil Miguel Nicolelis vezet. Projektjük célja, hogy olyan exoskeletonokat hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a lebénult betegek újra járhassanak. Nicolelis rendszere EEG-irányítású, vagyis az elektroenkefalográf által mért agyi jeleket fordítja le utasításokká és mozdulatokká. Az elmúlt évek során többen is próbálkoztak hasonlóval, azonban bonyolultabb mozdulatsorokat mindeddig senki sem sikerült kiviteleznie ilyen módon. A technológia egyelőre a mozdulat beindítási és megállítási utasításaira korlátozódik, amely aztán az exoskeleton által behatárolt pályán hajtódik végre. Éppen ezért sokan enyhén túlzónak tartják az elmeirányítás hangsúlyozását, hiszen meglátásuk szerint maga az agy alig tesz valamit a folyamat során. „Tisztában vagyunk az EEG-irányítás korlátaival, de úgy döntöttünk, megmutatjuk, hol tartunk a fejlesztéssel” – mondja Alan Rudolph, a Coloradói Állami Egyetem kutatója, a Walk Again projekt menedzsere. „A nézők egy olyan rendszert fognak látni, amely új módon alkalmazza és értelmezi az agy által kiadott utasításokat, és a test egyéb jelzéseit.”
Nicolelis másfajta agyi interfészekkel is kísérletezik, 2008-ban például egy majom agyába ültetett chip segítségével, az egyes neuronok jeleit közvetlenül továbbítva irányította egy távoli laborban levő robot mozgását. Ez a kísérlet volt a mostani projekt közvetlen előzménye. A szakértő eredetileg abban reménykedett, hogy fejlesztését rövidesen emberi alanyokon is kipróbálhatja. Úgy tervezte, hogy egy aprócska központi elemet ültet be az agyba, amely ezernél több elektróda jeleit dolgozza fel. Az egyes elektródák egy-egy idegsejt aktivitását figyelték volna, mivel az idegsejtek tömeges monitorozásával a szándékolt mozdulat apróbb részletei is kideríthetők a majmokon végzett vizsgálatok alapján. Ennek a módszernek az emberi kipróbálásához azonban még várhatóan hosszú évekre lesz szükség, így Nicolelis és kollégái úgy döntöttek, hogy a világbajnokságon egy jóval egyszerűbb, ám a fejlesztésben előrébb járó rendszert mutatnak be. Az EEG kívülről monitorozza az agy működését, így jóval pontatlanabb képet ad annak szándékairól, maga az elgondolás azonban hasonlóan fog működni az neuronok közvetlen megfigyelésén alapuló rendszernél is, mondják a kutatók. Az EEG-alapú rendszer nagy előnye, hogy nincs szükség hozzá agyműtétre, viszont mivel a koponyán kívülről „hallgatózik”, idegsejtek milliárdjait hallja egyszerre. Ebből a hangzavarból pedig lehetetlen kihámozni az egyes elemek különálló szólamait. A technológia éltetői szerint azonban, ha kellő mennyiségű neuron változtatja meg aktivitásának mértékét, a külső elektródák is észlelhetik az eseményt, és sikerrel kitalálható, hogy mit is akar elvégeztetni a testtel az agy. A dolognak megvannak a korlátai, hiszen minden alanynál külön-külön kell dekódolni a jelek jelentését, és ahogy már említettük, csak a nagyobb változások észlelhetők, így a komplex mozdulatok kontrollálására ilyen módon valószínűleg sosem lesz mód. Nicolelis és társai viszont elmondásuk szerint a nyitómeccsen bemutatandó prototípusban az EEG-irányításon túl többféle kiegészítő rendszert is alkalmaznak, amelyekről azonban egyelőre nem árultak el részleteket. Elviekben az agyi utasításokon túl más elemekből is következtetni lehet arra, hogy milyen mozdulatra készül az alany, ilyen például az izomok feszességének változása, vagy a testrész nem lebénult részeinek orientálása. Hogy mindez mire lesz elég, azt rövidesen magunk is megtekinthetjük, Nicolelis mindenesetre abban reménykedik, hogy a nyitómeccsen elvégzett kezdőrúgás nézők számára milliói számára enged bepillantást abba, hol tart jelenleg a technológia, és felvillantja azt is, mit hozhat a jövő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mikej95
2014.06.12. 11:46
Na erre most tudnák cifra dolgokat írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. I.Jozsef83
2014.06.12. 12:21
Egy csapat költségvetése benne fekszik ilyen szürreális dologba . Miért kellett ??? Kapjon állandó belépőt , amit látni szeretne , kapjon egy focit a kedvencétől és ennyi .
Ez már több mint idiótizmus , mondjon ki mit akar . de ha a másik oldalát nézzük - azért nem semmi amit megalkottak , ezért meg elismerés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim I.Joz...
2014.06.12. 12:43
Ha kihúznád a fejed a seggedből és végignéznéd a videót, felfognád, hogy ez rohadtul nem egy emberről, hanem egy immáron 20 éve fejlesztésben levő technológiáról szól!

Nem egy konkrét gyépés kereste fel őket hogy léccilécci, hanem az adott technológia jelenlegi állásának a hiteles szemléltetése a cél, ami végett egy olyan random ember fogja végezni a rúgást, akinek ezt fejlesztik ...

Jó lenne ha egyszer az életben nem élből fikáznál valamit, meg linkelgetnéd a képeidet hogy "korrigáld" más tévedését, mert már nem csak én unom ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vorosokt Asagr...
2014.06.12. 13:39
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dongo84
2014.06.12. 13:48
Gyanítom itt azért erőteljesen be kellett gyakorolni a mozdulatsorokat, hogy az agy akkor és úgy reagáljon ahogy az exo-skeleton várja az outputot.

De vajon számoltak-e azzal az 50.000 nézővel a helyszínen? A világ legjobb focistáival és a több milliárd nézővel a TV-ben?

Nehogy az legyen a vége, hogy a csávókám izgalmában elkezd instant mozdulatokat tenni és esetleg kárt tesz magában vagy másokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balika911 mikej...
2014.06.12. 13:56
Ez a "tudnák" önmagában is elég cifra volt.

@dongo84: Szerintem feltételezhetjük, hogy a fejlesztők is gondoltak arra, ami a kívülállókban az elsők között felmerül. Én legalábbis feltételezem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. idArns
2014.06.12. 15:09
Pont ilyen technológiával szeretnék foglalkozni, ilyen irányba is tanulok. Döbbenetes dolog, hogy hol tartunk ezen a téren
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2014.06.13. 17:14
Most valamit nem láttam ? Időben bekapcsolva TV , de még csak nem is hallottam efféle dologról , hogy megemlítették volna
Vagy mikor történt meg a dolog ? Valaki valami infót tudna adni ?

Vagy kudarcba fulladt , nem tudták végrehajtani ? plz help
input - input
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.13. 19:55
Volt, de végül nem konkrétan a nyitómeccsen, hanem a nyitóünnepségen, ahol meg annyira nem foglalkoztak vele, hogy még egy normális felvétel se nagyon van róla sajna. Én ezt találtam:

http://www.youtube.com/watch?v=fZrvdODe1QI

Majd reméljük lesz róla valami bővebb beszámoló is, hogy mit használtak és hogyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.06.13. 20:32
Hali

Hát ez tényleg nem épp sok ... elkezd gurulni a labda , és annyi , vagy csak ennyi
tényleg szinte nulla .

Azért köszi gondolom ha lesz még valami , akkor frissíted ... sőt sejtem is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!