iPon Hírek

FXI Cotton Candy: egy rendkívül érdekes koncepció

Dátum | 2011. 11. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy norvég vállalat egy meglehetősen érdekes újdonságot mutatott be. Az FXI Cotton Candy névre keresztelt koncepciójának lelke egy pendrive méretű eszköz, amelyen operációs rendszer fut. A termék különlegessége, hogy USB 2.0-s porton keresztül bármilyen noteszgéphez vagy asztali géphez tud csatlakozni, sőt, HDMI portjával akár monitorra vagy HD televízióra is rákapcsolható.


A szerkezet egy kétmagos, 1,2 GHz-es ARM Cortex-A9-es processzormagokat tartalmazó SoC egység köré épül, amelyben egy négymagos ARM Mali-400MP GPU is helyet foglal. Rendszermemóriából 1 GB-nyi jár, de ezen kívül MicroSD memóriakártya-olvasót, 802.11 b/g/n WiFi adaptert és Bluetooth 2.1 + EDR adaptert is tartalmaz a kompakt kis újdonság. Az USB 2.0-s és HDMI csatlakozóval egyaránt ellátott termék választásunktól függően Android, vagy Ubuntu Linux operációs rendszert használ. A Mali GPU segítségével a különböző HD videó fájlok  lejátszása sem jelent problémát (pl.: 1080p-s MPEG4).

A kompakt kis eszköz hardver szintjén nem rossz, de sokkal érdekesebb a szoftvere. A koncepció lényege abban rejlik, hogy segítségével elérhetjük ugyanazt a felhasználói környezetet egy Linux, Mac OS X vagy Windows operációs rendszert futtató noteszgépen, PC-n vagy beágyazott rendszeren, sőt, akár egy HDMI bemenettel ellátott HD televízión is. Ennek köszönhetően saját operációs rendszerünk mindig velünk lehet – bármilyen eszközt is használjunk éppen, mindig ugyanazt a felhasználói élményt kapjuk.


Alap esetben a termék Google Android mobil operációs rendszerrel érkezik, így amikor a Cotton Candy-t csatlakoztatjuk a fent felsorolt konfigurációk valamelyikéhez, az Android asztala fogad majd minket – PC-k és noteszgépek esetében ehhez természetesen USB-ről kell bootolni.

A rendszerhez tartoznak olyan alkalmazások is, amelyekkel kiaknázhatóak a felhőben rejlő lehetőségek: a nagyobb fájlokat, a biztonsági mentéseket, illetve az egyéb olyan fájlokat, amelyeket szeretnénk mindig elérni, de ahhoz túl sok helyet foglalnak, hogy mindig magunkkal cipeljük őket, tárolhatjuk egyenesen a felhőben, ahol bármikor hozzájuk férhetünk – persze csak ha rendelkezésre áll internetkapcsolat. A Cotton Candy WiFi-s és Bluetooth-os perifériákkal könnyedén vezérelhető, sőt, akár okostelefonunk érintőkijelzőjét is használhatjuk a rendszer irányításához.


A rendkívül érdekes kis termék összesen 21 grammot nyom a mérlegen, azaz nem csak kompakt, de könnyű is. A jelenlegi tervek szerint a Cotton Candy várhatóan 2012 második felében jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 200 dollár alatt helyezkedik majd el.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az USB-s tápellátásnak akkoris meg kell lennie, ha HDMI porton keresztül csatlakoztatunk valamit a termékhez. Szerencsés esetben az adott megjelenítőn vannak USB portok, így a tápellátás megoldása sem lehet probléma.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. DemonDani
2011.11.21. 14:05
és elég neki az USB-n érkező áram ez aztán a kompakt számítógép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. markangabo...
2011.11.21. 14:11
nemsemmi gratula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. feher.agos...
2011.11.21. 14:36
Nagyon nagy ötlet, reméljük jó lesz a megvalósítás (vagy nem védik le annyira az ötletet szabadalmakkal, hogy más ne tudja jól megvalósítani )
Durva, hogy a mai eszközökből a számítógép maga milyen kis helyet foglal el, a nagy méret pedig csak a human interface-hez és a tápellátáshoz kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. uristen
2011.11.21. 14:58
Lassan ennyi lesz egy szamitogep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2011.11.21. 15:32
Na lemásolták a raspberry pi-t... erősebb annál de gondolom drágább is lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rastawicc
2011.11.21. 15:49
Tetszik az ötlet! De a neve, hát... Egy kicsit tényleg fantáziátlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zack( ro)
2011.11.21. 16:04
Tevekhez ugy HDMI-t ajaljak. De ha en a TV USB portjara dugom ra akkor is fog mukodni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gelocziger...
2011.11.21. 18:46
TV USB portjáról nem fog működni, csak ha HDMI-re dugod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. feher.agos...
2011.11.21. 19:18
TV USB-jére rádugod, arról kapja a tápot, HDMI-n meg küldi a képet. Az irányításhoz pedig gondolom bluetooth-os billentyűzet és egér kell.
Még arra lennék kíváncsi, hogy az okostelefonok érintőkijelzőjét hogyan használhatjuk a vezérléshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!