iPon Hírek

G sorozatú SoC egységek az AMD-től

Dátum | 2013. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Megjöttek az új G sorozatú APU egységek Az AMD bemutatta Jaguar processzormagokkal ellátott G sorozatú SoC egységeit, amelyek Radeon HD 8000-es sorozatú integrált videó vezérlővel érkeznek. Az újdonságok a processzormagok, a memóriavezérlő és a PCI Express hub mellett a klasszikus déli hidat - más néven FCH-t - is magukban foglalják, azaz elődjeikkel ellentétben már nem kettő, hanem egychipes platformot alkotnak. Ez 33%-kal kisebb platformot jelent, ami nem elhanyagolható előny. Az I/O vezérlőt, az északi hidat, a processzormagokat és az IGP-t egyaránt tartalmazó Kabini SoC egységek 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, és 24,5 x 24,5 milliméteres BGA tokozással érkeznek. A Jaguar sorozatú processzormagok jóvoltából az előző generációs G sorozatú APU egységekhez képest 113%-os teljesítménynövekedésre számíthatunk. Az újdonságok kettő- és négymagos kivitelben érkeznek, ennek megfelelően 1 MB-nyi, illetve 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

A Radeon HD 8000-es sorozatú, DirectX 11.1-es támogatással felvértezett integrált videó vezérlő 20%-kal nagyobb számítási teljesítményt kínál a régebbi G sorozatú APU egységek integrált videó vezérlőjéhez képest, az Intel Atom sorozatának tagjaihoz képest pedig közel ötször jobb teljesítményt biztosít. A rendszer egyidejűleg két megjelenítő kezelésére képes, amelyek DisplayPort 1.2-es, DVI, HDMI 1.4a, D-Sub, eDP, vagy egycsatornás LVDS kapcsolaton keresztül csatlakozhatnak az adott konfigurációhoz. Az új SoC egységek természetesen az UVD 3-as videó motort is megkapják, amely mellé ezúttal videó kódoló motor (VCE) is jár - utóbbi az előző generációs G sorozatú APU egységekben még nem volt jelen. A sorból természetesen a digitális tartalommenedzsmentért felelős SAMU sem hiányzik. A G sorozatú Kabini SoC egységeknél az energiahatékonyságra is komoly figyelmet fordítottak a vállalat mérnökei. A SoC egység fejlett módszereket alkalmaz, amelyekkel hatékonyan lekapcsolhatóak az inaktív komponensek, így energiát lehet megtakarítani. Az IGP ezzel együtt megkapta a legfrissebb PowerTune technológia támogatását is, amely lehetőséget biztosít a TDP keret valós idejű módosítására - ezáltal a rendszer a beállított TDP kerethez alkalmazkodva, a lehető legjobb hatásfok és teljesítmény mellett üzemel. Az új SoC egységek a DirectX 11.1 mellett az OpenGL 4.2-es, illetve az OpenCL 1.22-es változatát is támogatják, és képesek kiaknázni a heterogén számítási módban rejlő lehetőségeket, azaz a CPU magok és a GPU stream processzorai egyaránt használhatóak általános célú számítási feladatok hatékony elvégzésére. A beépített DDR3-as memóriavezérlő egycsatornás memóriatámogatást kínál és képes akár a DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kezelésére is. A rendszer az 1,25 voltos és 1,35 voltos üzemi feszültséget igénylő memóriamodulokat egyaránt kezeli, sőt, még ECC támogatást is kínál. A beépített I/O vezérlő négy darab PCI Express 2.0 x1-es, valamint egy PCI Express 2.0 x4-es linket kínál - utóbbin keresztül videokártya kapcsolódhat a SoC egységhez. USB 2.0-s portokból 8, USB 3.0-s csatlakozókból pedig kettő áll rendelkezésre. Ezen felül két darab SATA port is jelen van a kínálatban - ezek 3 Gbps-osak, illetve 6 Gbps-osak lehetnek, modelltől függően. A repertoárban SD memóriakártya olvasó, vagy SDIO vezérlő is helyet kaphat.
A G sorozatú SoC egységek tulajdonságai
A G sorozatú SoC egységek tulajdonságai
Az új SoC egységek TDP-je 9 wattól egészen 25 wattig terjed - ezekben az értékekben processzormagok, az IGP és az I/O vezérlő fogyasztása egyaránt benne van. A család egyik tagja, a GX-416RA modell videó vezérlő nélkül érkezik, ahogy az a fenti táblázatban is látszik. A G sorozat tagjai tökéletesen alkalmasak ipari felhasználásra, ugyanis stabilan üzemelnek a -40 és +85 Celsius fok közötti hőmérséklettartományon belül. Az újdonságok mindent egybevetve 70%-kal gyorsabbak, mint a régebbi G sorozatú beágyazott APU egységek, az Intel Atom sorozatú egységeihez képest pedig akár 238%-kal jobb összteljesítményt is képesek felmutatni.
A G sorozatú SoC egységeket a beágyazott rendszerekbe szánja a vállalat, így információs központokban, set-top-box egységekben, IP-TV boxokban, hálózati eszközökben, kioszkokban, játéktermi gépekben, illetve ipari automatizációs rendszerekben és a gyógyászatban használatos rendszerekben is találkozhatunk majd velük. A G sorozat tagjainak ára 49 dollártól egészen 72 dollárig terjed. Érkeznek az ARM alapú példányok is?

Az új G sorozatú SoC egységek logójában láthatunk egy "X" jelölést, ami az Engadget információi szerint az x86-os architektúrára alapozó G sorozatú SoC egységekhez tartozik. A jelek szerint hamarosan "A" jelölésű példányok is érkezhetnek, amelyek x86-os helyett immár ARM architektúra köré épülő processzormagokat használnak, így 3 watt körüli, vagy 3 watt alatti TDP elérésére is képesek lesznek. Az ARM alapú processzormagok mellé Radeon HD sorozatú IGP-t társíthat a vállalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. jozsefm
2013.04.23. 20:30
Na valami van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gab78
2013.04.23. 20:39
Ne csak a jelek szerint, hanem érkezzen is ARM alapú SoC az AMD-től...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szecse
2013.04.23. 20:45
Ezeket milyen árkategoriás termékekbe teszik majd? Ez a tálcás, oem ár?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bszoke88
2013.04.23. 21:27
ARM alappal meghódíthatja a teljes alacsony fogyasztású piacot az AMD...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm Szecs...
2013.04.23. 21:34
Ebben a kategóriában a kis méretet, és az alacsony fogyasztást, hosszú üzemidőt kell megfizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2013.04.23. 22:04
"113%-os teljesítménynövekedésre számíthatunk..." - ez mondjuk erős, de ha igaz lesz, akkor az nem semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti_2012
2013.04.23. 22:12
Várjuk a teszteket. Az ilyen brossúrák mindig jól hangzanak.
Azért emlékszünk még a bulldozerre, beharangozták és mi lett belőle.

Nameg a brazos cpu erejét nem nehéz túlszárnyalni, cyrix szint.
Tényleg ráférne már az AMD-re valami ütős termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm atti_...
2013.04.23. 22:26
Ilyen fogyasztás és GPU mellett?
Hol is van az intel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozef8
2013.04.23. 22:39
józsef m. Ilyenkor bezzeg az összes inteles hallgat mint a sír!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alfoldi
2013.04.24. 01:33
Azért nem kell a bulldózereket lenézni, mert nagyon jó kis procik, egy FX8350 kb 8-10 ezerrel olcsóbb mint a hasonló tudású 3570k, s az alaplap árban is jobb az AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 alfol...
2013.04.24. 09:14
Általában azok nézik le akik soha az életben nem próbálták csak nyomatják az internetről betanult zagyvaságokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2013.04.24. 09:48
alfoldi: A Bull egyáltalán nem jó, nem hatékony, a microsoftnak patchelni kellett, hogy egyáltalán az ütemezője jól működjön, kb másfélszer annyit fogyasztja terhelés alatt mint az általad említett intel proci. Továbbra is tartom, hogy a bull féle felépítés rossz út. A Vishera esetében már javult a helyzet (fogyasztás esetében legalábbis), de még mindig messze vannak a jótól. De itt nem a bullról van szó, ezek Jaguar magok, klasszikus felépítéssel és jé hihetetlen, de működik, és nem is akárhogy. Na ezt kellene a felső házban is megvalósítani!

Ami meg az árakat illeti, ha sorbanállás lenne értük, akkor nem ennyi lenne az áruk, mindenért annyit lehet kérni, amennyiért megveszik.

atti2010: No azért nem egészen, nekem volt AMD-m, Athlon 64-et nyúztam jó sokáig és jó volt, nem volt vele semmi gondom. Sőt most is várom a Jaguaros notikat, jó fogyasztás, jó teljesítmény, széleskörű támogatás, jó szoftvertámogatás. Ez kell nekem. De bull az nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2013.04.24. 12:04
gab78:
Nem akarok vitát, de ekkora marhaságot hogy lehet leírni?!?!
"a microsoftnak patchelni kellett, hogy egyáltalán az ütemezője jól működjön"

Tehát minden proci szar, ami nem úgy működik, mint a régiek. De akkor az összes Intel is szar, meg a ARM, meg a PowerPC, meg egyáltalán mindenki, csak Te vagy baromi okos!

És nem az MS hülye, hogy egy új tipusú processzorra 3 év alatt reagált...

Vagy esetleg gondolkodhatnál írás előtt!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MrFox
2013.04.24. 12:09
"a microsoftnak patchelni kellett, hogy egyáltalán az ütemezője jól működjön"

Egy olyan elmaradott, operációs rendszenek titulált segésprogramot mint a vindóz nem csoda, hogy patchelni kell az újabb procikhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gab78
2013.04.24. 15:01
Supra: Igen ez a MS hibája (is), de valószínűleg azért a processzor megjelenése előtt a MS-nél már járt pár ES példány, így azért elkerülhető lett volna az, hogy utólag kelljen patchelgetni, már előbb is bekerülhetett volna a CPU támogatása a windowsba, nem x hónappal később. Másrészt ami a gond, az a hirtelen váltás, persze értem én a célt, használjuk ki a iGPU/GPU erejét, de itt gondolni kell a régi alkalmazásokra, azokat nem fogják átalakítani, azok úgy fognak működni ahogy régebben is, a rendszert CPU-nak és GPU-nak látják és kezelik. Ezért van KÖTELEZŐEN szükség a folyamatos átmenetre, nem a hirtelen irányváltásokra, mert az egyértelmű bukáshoz vezet. Pl.: R600 HD2900 néven ismerheted, tökéletesen unified megoldást alkottak vele, de semmilyen alkalmazás nem volt ami kihasználta volna, mindenki még DX9.0-ázott, igen-igen sokáig... Bull, persze ha mellette mindenki az iGPU/GPU erejét is használná, jó is lehetne, de szinte nincs ilyen alkalmazás, elvétve akad egy-egy normális fejlesztés. Beharangozták a WinZip 16.5-öt, a 6870-en 10% fölött nem hajlandó használni a GPU-t... Windows 8 éles irányváltás, (ami még nem lett volna baj, akkor ha meghagyják a választás lehetőségét) bukás. Nem véletlen, hogy a Blue-ra (8.1-re) már arról csiripelnek a verebek, hogy visszalopakodik a start menü és az egész Múúúi (Modern UI), teljesen eltűntethető lesz.

Az AMD ezt az egész koncepciót elbaltázta azzal, hogy a CPU-t, bizonyos felhasználásokban helyettesíteni akarta/ja a GPU-val, nem helyettesíteni kell, hanem KIEGÉSZÍTENI. És épp a MS és társai miatt van szükség erre, akik 3 év alatt reagálnak bármire is. Játékok esetében pedig van egy fejlesztési idő, erre is tekintettel kell lenni, lásd pl az újraírt Havok motor 5 évig készült. (PS4 prezi)

Úgyhogy a gondolkodást tudom neked is javasolni, mielőtt vagdalózni kezdenél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2013.04.24. 17:23
Gab78 a ms dologban egyetertek veled! Azert az AMD.nel is tudtak mi alatt fogjak hasznalni. Ettol nagyobb gond azonban a turbo amire semmi nem hoz megoldast, es ebben a formaban pusztan arra jo ,hogy aktivitasa mellett viszont az apm szandekos letiltasa eseten lehessen elborzaszto fogyasztasi adatokat rendelni a tesztekhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MZperX75
2013.04.25. 07:52
gab78 Jaja ezek Jaguar magok Clock to clock jobb mint a bull,vagy a pille.

1ghz-en üzemelő 4 mag veri a 2 ghz-en üzemelő core2-eseket.

Tehát nem rossz az ,egy ilyen kis fogyasztású procitól 9W-ból VGA-val együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!