iPon Hírek

G-szenzorral ellátott külső HDD ház és egy külső DVD-író I-O Datától

Dátum | 2013. 01. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Újabb külső DVD-íróval bővült az I-O Data termékpalettája

Az első újdonság egy kompakt felépítéssel érkező külső DVD-író, amely USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódik az adott noteszgéphez vagy asztali számítógéphez. A DVRP-U8H típusjelzéssel ellátott külső DVD-író 137 x 154 x 20 milliméteres mérettel bír, tömege pedig nagyjából 300 gramm.


A termék egyetlen USB 2.0-s kábelt használ a rendszerrel való kommunikációhoz, valamint a működéséhez szükséges áram beszerzéséhez. Az újdonság a CD és DVD lemezek írására, illetve olvasására egyaránt használható - utóbbiakat maximum 8x-os sebességgel tudja megírni. A gyártó a friss külső DVD-íróhoz mellékeli a Roxio Creator DVD, valamint a Nero 12 Essentials szoftvert is, így az újdonság kicsomagolása után szinte azonnal nekiláthatunk a lemezek írásának, ha van kéznél nyers média.

Az I-O DATA újdonsága már elérhető kereskedelmi forgalomban: Japánban 73 dollárnak megfelelő japán jenért cserébe lehet hazavinni. Az újdonságra egy év jótállást vállal a cég.

Egy érdekes külső merevlemezház is érkezik

Az új külső DVD-író mellett az I-O Data illetékesei egy különleges külső merevlemezházról is lerántották a leplet. A HDPD-AUT családba tartozó termék egyrészt passzív, másrészt aktív eszközökkel próbálja védeni a benne elhelyezett 2,5 hüvelykes SATA adattárolót, így a termék összességében kellő fizikai biztonságot nyújt ahhoz, hogy adatainkat nyugodtan hordozhassuk.


A külső HD ház belsejében poliuretán termoplasztik elasztomer alapú membráncsíkok próbálják minél hatékonyabban elnyelni a külső rezgéseket, illetve kisebb ütéseket, így hatékonyan védik a házban lapuló adattárolót. A passzív védelem mellett aktív védelem is rendelkezésre áll, ugyanis az új merevlemezházban háromtengelyes G-szenzor is helyet kapott, amely azonnal érzékeli, ha az üzemelő külső adattároló éppen szabadesésben van: ekkor az elektronika a merevlemezfejeket azonnal parkoló állásba küldi. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy az esés következtében a merevlemezfejek megsértsék az éppen pörgő merevlemezkorongokat, így jó eséllyel elkerülhető az adattároló sérülése és az esetleges adatvesztés is.


Maga a külső adattároló egyébként szabványos 2,5 colos formátumú, SATA csatlakozóval ellátott merevlemezeket, illetve SSD meghajtókat fogad. A külső HDD ház USB 3.0-s kábelen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez - ezen a kábelen keresztül zajlik az adatátvitel és a tápellátás is. A feketében és ezüstben egyaránt elérhető újdonság 120 x 84 x 19 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 180 gramm.

A különlegesség üresen, illetve 500 GB-os vagy 1 TB-os merevlemezzel szerelve egyaránt elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, árakról azonban nincs információ. A termékhez a jelek szerint jár az Acronis True Image 2013-as kiadása is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!