iPon Hírek

Galaxy Round néven mutatkozott be az első hajlított mobil

Dátum | 2013. 10. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG Display nemrég jelentette be, hogy elindult az első hajlított mobilos paneljük tömegtermelése, és még az idei évben befuthat az első kész okostelefonjuk is, ám a Samsung elvette az öröm lehetőségét az LG-től. A Galaxy széria neve mellé írható az újabb technológiai elsőség.

A Galaxy Round az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem a hosszabb oldallap mentén lett meghajlítva, és ennek köszönhetően egy szélesebb mobilt is könnyebben át tudunk érni. Ezt ki is használták a Samsung mérnökei, ugyanis a Galaxy Note 3 méretét öltötte magára a készülék. Szemből nézve az újdonság egyébként nem sokat változott az említett Note-hoz mérten, lényegében majdnem olyan, mintha a szeptemberben leleplezett csúcsmodellt hajlították volna meg valamelyest. Ennek megfelelően a gépezet hátlapja is műbőrből készült, így amellett, hogy nagy furcsa lesz elsőre kézben tartani, prémiumérzést kelt a felhasználójában. A Galaxy Round egyébként közel sem az első okostelefon, ahol az előlap valamelyest meghajlik. A Samsung által alkotott Nexus S és Galaxy Nexus már évekkel ezelőtt homorú volt, ám ezeknél jóval kisebb volt a bezárt ív, és maga a panel sem követte a felületet, tehát inkább csak optikai csalásnak nevezhetőek azok, a mostani megoldáshoz képest.

Az újdonság specifikációja is szinte változatlanul lett átemelve a Samsung Galaxy Note 3-ból. Az előlapot kitöltő hajlékony Super Flexible AMOLED megjelenítő 5,7 hüvelykes képátlóján 1920 x 1080 képpontos felbontást alkalmaztak. Arról nem szólt a fáma, hogy a technológiai mérföldkövet jelentő panel alpixel-elrendezése RGB vagy valamilyen PenTile Matrix mintát követ-e. A telefon sebességét egy Qualcomm Snapdragon 800 SoC hivatott meghatározni, amelyhez 3 GB-nyi rendszermemória is kapcsolódik. Az MSM8974 típusjelzésű chipben a Krait 400 magok 2,3 GHz-es órajelen üzemelnek teljes terhelés mellett, a grafikus feladatok java pedig egy Adreno 330-as iGPU-ra lesz bízva. A háttértár tekintetében nincs választási lehetőségünk, csak 32 GB-os variáns készül a Roundból. Van viszont microSD kártyahely, melynek köszönhetően gondoskodhatunk magunknak a tárhelyről, ha szűkösre fordulna a dolog.

A kamerarendszer is átemelésre került a legújabb Note generációból, így a hátlapon a LED villanó mellett egy 13 megapixeles egységet találunk, míg előre egy nagylátószögű, 2 MPixeles került. A 4K videók rögzítésére is képes főkamera egy sor különböző fényképezési móddal szolgál, köztük a legfontosabb a HDR (High Dynamic Range) és a Panoráma, de élő effekteket is pakolhatunk a képre. A kapcsolati képességek tárháza széles választékkal vár minket. A mobil kommunikációs egység támogatja az LTE Advanced hálózatokat, így villámgyors letöltési sebességet (150 Mbps) tud produkálni megfelelő infrastruktúra meglétében. Továbbá találunk benne 802.11 a/b/g/n/ac WLAN-t Wi-Fi Direct támogatással, Bluetooth 4.0 LE modult, GLONASS műholdakkal is dolgozó GPS vevőt és NFC chipet is. Egyedül az FM rádió hiánya lehet fájó pont, de ezt előszeretettel felejti ki a Samsung az internetes rádiózás terjedésére hivatkozva.

Operációs rendszer tekintetében ezúttal is a legfrissebb Androidot állították a szolgálatunkba. Ez azért fontos, mert innentől támogatott az alacsony energiaigényű Bluetooth 4.0 modul, amelyet a Galaxy Gear okosóra is aktívan használ a kommunikációja során. Tehát ez a mobil is támogatja majd a viselhető kütyüt. A rendszer több, Samsungnak köszönhető specialitással is szolgál. Az extrák mindegyike szinte felsorolhatatlan, de jelen vannak az olyan dolgok, mint a Group Play, Story Album, S Translator, Air Gesture és a WatchON. Valamint fontos lehet még az érintések nélküli használatot biztosító S Voice, az egészségünkért felelős S Health és a biztonságról gondoskodó Safety Assistance és Samsung KNOX szolgáltatás párosa. Kommunikáció szempontjából pedig a hang és videóhívások bonyolítására is képes ChatON emelendő ki a neve mellett, ezzel akár háromirányú hívások is folytathatóak, és a képernyő tartalma is megosztható a segítségével.

A különleges testet öltött gép 151,1 x 79,6 x 7,9 milliméteres, a súlya pedig 154 grammos. Tehát egészen vékony, de a bedöntés ellenére is szélesebb maradt egy hajszállal, mint a Note 3. Azt sajnos nem tudtuk kideríteni, hogy mégis számszerűen mennyire ívelt a masina. Az egyetlen pont az akkumulátora, ami valamelyest megsínylette a technológiai újítást jelentő hajlítást, ugyanis az eredetileg 3200 mAh-s telep helyett itt be kell érnie a tulajdonosoknak egy 2800-as kapacitású egységgel.
A Samsung Galaxy Round megjelenésére először Dél-Koreában fog sor kerülni, így a siker garantált, itt ugyanis elképesztő piaci fölényt élvez a Samsung, nameg az LTE-A képességei is itt aknázhatóak ki a legjobban. Az érdekes masina ára eléggé magasra szökött, de az amúgy is csúcsra járatott vassal ez várható volt: 900 dollárnak megfelelő összeget kell majd érte Koreában kifizetni. A további régiókra való átterjedésének lehetőségéről, és adott esetben ennek az üteméről nem esett szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. bognar
2013.10.10. 10:18
Elmondhatná nekem valaki, hogy ez mire jó? Esetleg a zsebben jobban "rásimul" a lábra, így nem olyan kényelmetlen? Van más előnye is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Gyurkov
2013.10.10. 10:29
Kérem szépen ezt nevezem revolúciónak, nem a sokadik "piros almát"!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. markangabo... bogna...
2013.10.10. 10:32
"ennek köszönhetően egy szélesebb mobilt is könnyebben át tudunk érni"

De ez inkább presztizs dolog, ha érdekel a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim
2013.10.10. 11:02
Már alig várom a teljesen henger alakút, hogy kirakhassam háttérnek a Feszty körképet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zsolt200
2013.10.10. 11:08
Full hülyeségnek tartom. Annyi hogy megmutatták hogy ilyet is tudnak azt cső.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ThePoweR
2013.10.10. 11:55
zsolt200: Ja. Legalább csinálnak valamit. Valahol el kell kezdeni. Nem kezdhetnek egyből a össze vissza tekergethető cuccokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LoGA
2013.10.10. 12:16
Technológiailag ügyes megoldás, de szörnyen néz ki... Tetszik a lábhoz simuló forma ötlete, reggel a rádióban is találgatták, ilyenek jöttek, hogy ha kijelzővel lefele teszed az asztalra, akkor sem karcolódik a kijelző. A sima kijelzőknek befellegzett, ennek annyi előnye van .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. alfoldi
2013.10.10. 12:22
Ez csak arra volt jó hogy a Samu elmonthassa hogy övé az első hajlított kijelzős készülék,s ne hogy az apple ezt is levédesse az usában, s utánna perelhesse a konkurens gyártókat ha nem akarnak perkálni neki a lopott szabadalom után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zephyrus
2013.10.10. 12:27
5.7" sokkal egyszerűbben átfogható lesz és sokkal kényelmesebben használható a hajlítás miatt, ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani
2013.10.10. 12:33
Asagrim

Ezt támogatom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tixem
2013.10.10. 13:35
azért kíváncsi lennék hányan ömlengenének itt arról, hogy mekkora innováció ha ezt az apple hozta volna össze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tanulo01
2013.10.10. 15:01
én olyan hajlított (inkább hajlítható kijelzőjű telefont tudok elképzelni ahol fontos a kompaktság.
Pl. lenne egy kis fix rész amibe lenne a hardware és a kijelzőt meg köré vagy be lehetne rejteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fireprism
2013.10.10. 17:58
Ez egy 32 colos monitoron baromi jól mutatna ami szó szerint körbe ölelne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2013.10.10. 19:09
@tixem
Hát most sincs érte mindenki oda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2013.10.10. 19:38
A kijelző egy dolog, régóta lehet tudni, hogy már létezik belőle hajlítható. Én viszont a benne lévő áramkörre lennék nagyon kíváncsi, hogy azt mégis hogyan oldották meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2013.10.10. 19:49
Az alaplap PCB-je sik, szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR jozse...
2013.10.10. 22:18
PCB mindegy. Szerintem azt a legkönnyebb hajlítgatni végül is csak "vezetékek" vannak benne. A chipekkel van a probléma, de mivel nem akkora szög és a chipek sem akkorák hogy ne lehessen őket felhelyezni. Bár az is lehet hogy sík.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2013.10.11. 00:08
7.9 mm a legnagyobb vastagság vagy a bennfoglaló téglalap magassága? Nem mindegy.

Egyébként a hajlítás nyilván azt eredményezi, hogy a "combkövetés" miatt csak egyféleképp lehet zsebre tenni a telefont. Kicsit kényelmesebb, kicsit nem.

Amúgy a hajlított (nem hajlékony) kijelző egyáltalán nem érdekel, mint a 4.5" feletti mobilok sem. Csináljon valaki paradigmaváltást, mint annak idején az iPhone, ne nagyobb ládába tegyen arányosan több cuccot. Ha össze tudom hajtani a mobilom, akkor kell, de az, hogy billegtessem az asztalon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm ThePo...
2013.10.11. 18:55
Igen, tudom hogy megoldható ,de az kézi "beültetést" igényel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!