iPon Hírek

Galaxy S5 LTE-A: QuadHD kijelző és izmosabb belső

Dátum | 2014. 06. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Galaxy S5 kapcsán már a megjelenése előtt rengeteget lehetett arról hallani, hogy készül egy nagytestvér is, ami még jobb képességekkel fog rendelkezni, mint a zászlóshajó. Ezt a Samsung persze azonnal tagadni kezdte, hiszen az rossz fényt vetne az aktuális csúcsmodellre, ám most mégis megérkezett a „fényesebb” specifikáció tulajdonosa. Az SGS5 LTE-A jelzővel megtoldott társa minden ponton megfelel az előzetes híreszteléseknek. A négy hónapja bemutatott Galaxy S5 ugyan remekbe szabott okostelefon lett, ám korántsem hozott annyi előrelépést, amennyit a korábbi modellek után várni lehetett volna az Android berkeiben egyeduralkodó szériától. Ezekért a hiányosságokért most kárpótolja az érdeklődőket a Samsung, ám egyelőre csak Dél-Koreában. A Galaxy S5 LTE-A előlapját továbbra is egy 5,1 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami Super AMOLED technológiájú, ám mégsem az a látvány fogadja a felhasználókat, ami korábban. Itt a felbontás 1920 x 1080-ról 2560 x 1440 képpontosra (Quad HD) növekedett, így a pixelsűrűség az eddigi 431-ről egy jelentős ugrással 576 PPI-re növekedett. Mivel itt már mindkét esetben rettentő éles végeredményről beszélhetünk, így ember legyen a talpán, aki különbséget tud tenni, de ebben az esetben nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a Galaxy S5 LTE-A az abszolút csúcsra törhessen, amit persze ilyenformán meg is tesz a szerkezet.
A mobiltelefon neve kapcsán egyébként a rutinosabb olvasóink egy kis érdekességet azonnal felfedezhettek. Az LTE-A jelző azt vetíti előre, hogy LTE Advanced támogatást nyújt a készülék, ám erre már a „hagyományos” Galaxy S5 is képes volt. Akkor miről is van itt pontosan szó? Nos, a Samsung vélhetően azért vette elő ezt a jelölést, mert már a Galaxy S4-nél is így bélyegezték meg a feljavított gépet – vagyis ez ismerős lesz a vásárlóknak, ami fontos marketinges szempont. Továbbá szerencsére itt is történt azért némi előrelépés, így nem teljesen indokolatlan a jobb hálózati képességre fektetni a hangsúlyt. Míg a Galaxy S5 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére képes, addig itt már 225 Mbps-os sávszélességről beszélhetünk, ami a négyest követően már a hatos LTE kategóriába sorolható be. Ilyen hálózat egyelőre csak Dél-Koreában van, de több ország is teszteli már. Ezt leszámítva egyébként maradtak a régiben a kapcsolati lehetőségei, így van még a kiemelkedően gyors mobilinternet elérési lehetőség mellett kétsávos, 802.11 b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN DLNA-val és Wi-Fi Directtel, NFC chip, GLONASS és Beidou műholdak adatait is használó A-GPS vevő, Bluetooth modul és IrDA port (infra) is. Ez eddig kettő nagyobb beavatkozás az eredeti SGS5-höz képest, de van még egy harmadik is, ami a komplett mobil sebességére jó hatással lesz. A Galaxy S5 LTE-A szívében már egy Snapdragon 805 besorolású Qualcomm SoC teljesít szolgálatot, ami itt látható először éles bevetésen. Ez a megoldás a különböző terhelések függvényében akár másfélszeres gyorsulást is hozhat (kiváltképp játékoknál brillírozhat), mivel minden porcikája teljesen új. A szóban forgó lapkában már a Krait 400 magok átdolgozott, 405-ös variánsai vannak jelen, melyek 2,5 GHz-es órajelen teljesítenek szolgálatot, a grafikus vezérlő szerepkörét pedig már egy Adreno 420 tölti be. A rendszermemória kapacitása sem maradt a régiben, ennek megfelelően 2 helyett, már 3 GB-tal gazdálkodhat a vas. Korábban sem igazán volt már rá jellemző, hogy elfogyasztaná a rendelkezésére álló RAM-ot, így ennél aztán tényleg nem igazán kell majd ezzel foglalkoznia a felhasználóknak, nyugodtan „ugrálhatnak” a különböző applikációk között, az osztott képen pedig egymás mellett akár több dolgot is futtathatnak. A tárhely méretére nem tértek ki a bemutató során, tehát vélhetően itt már nem történt változtatás, és gyárilag legfeljebb 32 GB áll majd a vásárlók rendelkezésére, amit microSD-vel tovább bővíthetnek.
Maradt a "régi" kamerarendszer is, így az LTE-A modell hátlapjára egy 16 megapixeles, ISOCELL szenzoros egység került, mellyel 4K-s videófelvételeket is lehet rögzíteni. Ennek a munkáját továbbra is csak egy LED villanó segíti, így a különböző tónusokhoz igazodó megoldásról le kell mondani. A videócsevegések alkalmával egy 2 MPixeles kamerán a világ szeme, ami akár Full HD minőségű felvételek továbbítására is alkalmas – ha kell, és a lefedettség is engedi, akkor még mobilneten keresztül is. A hátlapi vaku mellett egyébként újfent jelen van a pulzusmérő, és a középső gombba épített ujjlenyomat-olvasó sem maradhatott ki a tarsolyából. A külsejét tekintve sem történt komolyabb változtatás, így az IP67 előírásoknak megfelelő ellenállóságról sem kell lemondania az érdeklődőknek, tehát a vizet és a port is kellőképpen bírja. Az egyetlen dolog a komolyabb negatívumai között az akkumulátorának kapacitása maradt. Már a Galaxy S5 is gyengébb volt egy hajszállal ilyen tekintetben a versenytársainál, és itt is ugyanannak a 2800 mAh-s telepnek kell bizonyítani, holott a rá nehezedő nyomás több tovább nőtt. Kifejezetten rossz eredményre persze így sem kell azért számítani, de ilyen tekintetben bőven akadnak majd nála jobbak. Zárásul még ki kell térni az Androidra, de ilyen fronton sincs egyébként változás, a TouchWiz révén minden jóval felvértezett KitKat (4.4) van rajta jelen. A Samsung Galaxy S5 LTE-A esetében számítani lehetett arra, hogy az ajánlott fogyasztói ára az eddigieknél is fentebb fog kúszni, és ez be is igazolódott. Az okostelefon Dél-Koreában 920 dollárnak megfelelő helyi valutáért lesz megvásárolható, fel fog bukkanni az SK-Telekom, a Korea Telecom és az LG Uplus kínálatában is. Arról nem szólt a fáma, hogy világkörüli útra mikor indulhat. A színválasztékban megtalálható a fekete, a fehér, a kék, a rózsaszín, az arany és egy különleges piros is, aminek az érdekessége abban áll, hogy csak az SKT-nél része a palettának.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pdx06
2014.06.18. 18:06
Mi értelme a hipergyors mobilinternetnek, ha korlátozva vagyunk a letöltés mennyiségében? Nekem az a havi 200 mega amiért előfizetek még a mostanival is percek alatt lehasználódik. Majd ha itt is divat lesz a korlátlan netezés lehetősége akkor talán érdekelni fog a téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kunrichard pdx06
2014.06.18. 19:03
Valószínűleg erre a közeljövőben nem kerül majd sor mert ha mindenki a telefonján torrentezne összeomlana a hálózat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YellowFlas... pdx06
2014.06.18. 20:02
Arról hallottál már, hogy mennyire fejlett Dél-Koreában a netes rendszer? Nem magyarisztáni arányokban kell gondolkodni. Ott ki lesz használva, megnyugodhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR
2014.06.18. 21:35
Amcsiba is korlátlan 4G van még a mező közepén is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.18. 22:17
Hogy én erre nem jöttem rá ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Captainame...
2014.06.18. 23:30
Mi a ráknak kell egy 5 colos telefonba QHD kijelző?
Már a full hd is óriási parasztvakítás volt, ezenkívül pedig pillanatok alatt lemeríti a akksit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.06.19. 10:27
Jó kis teló, powerbankot is adnak mellé???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!