iPon Hírek

GCN alapú Radeon immár beágyazott rendszerekhez is

Dátum | 2014. 02. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy új Radeonnal rukkolt elő, amely a beágyazott rendszerek szegmensét veszi célba, így egyebek mellett kaszinókban található játékgépekben, orvosi képalkotást végző konfigurációkban, repülőgépekben használt rendszerekben és hadiipari konfigurációkban találkozhatunk majd vele.
A Radeon E8860-as megoldás elődeivel ellentétben már GCN architektúrára támaszkodik, hála a 28 nm-es csíkszélességgel készülő Cape Verde GPU-nak, amit ebben a szegmensben Adelaar kódnév alatt emleget az AMD. Az GPU 640 stream egységgel rendelkezik és 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, ami helytakarékossági okokból a 37,5 x 37,5 milliméteres lapkán foglal helyet, ahogy az lenni szokott. A GPU 625 MHz-es magórajelen ketyeg, a GDDR5-ös VRAM esetében pedig 4,5 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre. Egyszeres pontosságú számítási feladatok esetén 768 GFLOP/s-os, dupla pontosságú számítási feladatok alkalmával pedig 48 GFLOP/s-os számítási teljesítményt biztosít a GPU, a memória-sávszélesség értéke pedig 72 GB/s. Érdekesség, hogy az újdonság egyszeres pontosságú számítási teljesítmény tekintetében 33%-kal múlja felül elődjét, wattonkénti 3D-s teljesítménye pedig 92%-kal jobb, mint az előző generációs beágyazott GPU-é. A mindössze 37 wattos TDP-vel rendelkező Radeon E8860 természetesen UVD és VCE motorokkal egyaránt rendelkezik – előbbi a különböző videó tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszásáról, utóbbi pedig a hardveres gyorsításra támaszkodó videó kódolásról gondoskodik. Az újdonság DirectX 11.2-es, OpenGL 4.2-es, OpenCL 1.2-es és DirectCompute 11.1-es támogatást egyaránt kapott. Az E8860 természetesen a 4K-s kijelzők kezelésére is képes, sőt, a 3D-s tartalmakkal is megbirkózik, hála a HD3D támogatásnak. A repertoárban még Wireless Display támogatás is lapul.
Az MCM, azaz Multi-Chip Modul formájában érkező Radeon E8860 asztali- és mobil változatban egyaránt elérhető lesz: előbbi PCI Express 3.0-s, utóbbi pedig MXM 3.0-s csatolófelületre támaszkodik. A többféle kiszerelésben is elérhetővé váló újdonságra hét év terméktámogatást vállal az AMD. A Radeon E8860 Windows 7, Windows Embedded 7 Standard, Windows 8/8.1, Windows Embedded 8 Standard, illetve Linux operációs rendszerek alatt egyaránt használható lesz.
Az AMD Radeon E8860 mintapéldányainak szállítása már megkezdődött, a köré épülő termékek pedig még az idei év első negyedévében megjelennek a beágyazott rendszerek szegmensében tevékenykedő nagy gyártók kínálatában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!