iPon Hírek

GE: a dolgozók kapták a pénzt

Dátum | 2009. 11. 01.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A GE Hungary az RTL Klub szombati Híradójának anyagára reagált az MTI-nek, amelyben elhangzott, hogy egy tavasszal kiírt pályázaton 650 millió forintot kapott munkahelymegtartó támogatásként az államtól a General Electric (GE), a múlt héten viszont bejelentette, hogy következő két évben csaknem 2600 dolgozóját elbocsátja.

A GE Hungary közleményében emlékeztet rá, hogy a támogatást az április-július közötti időszakra pályázták meg az érintett dolgozók kieső, ötödik napi bérkiegészítésének támogatására. Ekkor ugyanis a keresletcsökkenés miatt és a munkahelyek megőrzése érdekében négynapos munkahetet vezetett be a GE. Hangsúlyozzák, hogy a pályázat kizárólag arra az időszakra és a csökkentett idejű foglalkoztatás támogatására vonatkozott, az igényelt támogatás teljes egészében a dolgozókat illette.

A második negyedévben átmenetileg megnőtt a megrendelések száma, ezért a csökkentett idejű foglalkoztatás, vagyis a négynapos munkarend abban az időszakban a hatósági szerződésben rögzítettnél kevesebb dolgozót érintett. Így a GE Hungary Kft. csak a szerződésben szereplo támogatási keretösszeg egyharmadát, 198 millió forintot volt jogosult igényelni, amit teljes egészében átutalt a dolgozóknak - áll a közleményben.

Phil Marshall, a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója szerdán jelentette be Budapesten, hogy a következő két évben a GE Hungary 2570 munkavállalóját bocsátja el a fényforrás üzletágban Magyarországon, de ezt mindaddig javaslatként kezelik, amíg meg nem állapodnak a szakszervezetekkel.

A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycsogyártást érinti, miután e termékeket kivonták a piacról. A Magyarországon 14 ezer fot foglalkoztató GE megtartja a jelenleg 7500 foglalkoztatottnak munkát adó fényforrás-gyártást, nem vonul ki az - hangsúlyozta Phil Marshall.

A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit bezárják. Ezen kívül a létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1300 embert küldenek el. Az elbocsátások a jövő év elso negyedévében kezdodnek meg, és a tervek szerint 2011 utolsó negyedévében fejeződnek be. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon.

A kollektív szerződés a magyar Munka törvénykönyvében előírtaknál kétszer annyi juttatást ír elő az elbocsátások esetére.

Az átalakítás nem érinti az Ózdon működo csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató ipari elektronikai gyárat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!