iPon Hírek

Gear 360: Íme a Samsung VR kamerája

Dátum | 2016. 02. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy arra számítani lehetett, a januári CES-t követően a Mobile World Congressen is nagyon sok VR termék van jelen. Az egyik ilyen alkalmatosságot a Samsung szállítja Gear 360 néven. Egy mindent látó kameráról van szó, ami egészen kellemes megjelenéssel bír, de a lényege persze a felszín alatt rejtőzik.
A gömbölyű testbe bújtatott Gear 360-nal a Samsung minden eddiginél könnyebbé szeretné tenni a 360 fokos tartalmak készítését, és a vállalat reméli, hogy az újdonság hamar a felhasználók figyelmének középpontjában találja magát. Mint a legtöbb VR kamerát, ezt is kettő képalkotóval vértezték fel a mérnökök. A megfelelő eredmény elérése érdekében extrém nagy látószögű megoldásokról beszélhetünk, ami jelen esetben egészen pontosan 180 fokot takar. A Gear 360 tehát a beépített kamerák által rögzített felvételeket átfedés nélkül egymás mellé illeszti a panorámavideó, vagy -fénykép alkotásakor. A kamerák 15 megapixeles CMOS szenzorra épülnek, a lencserendszereik pedig F/2.0-s rekeszértéket nyújtanak, így összességében egészen jó képminőségre van kilátás még a fotóknál is. A két képalkotó 3840 x 1920 képpontos mozgóképfelvételek (H.265) megörökítését teszi lehetővé 30 képkockás sebesség mellett (ez egy hajszálnyit alacsonyabb felbontás az UltraHD 4K-ná), az eszköz fotói pedig 30 megapixeles lesznek. Egyetlen kamerát is lehet egyébként aktiválni, ilyenkor 1440p-s videókat, illetve 15 megapixeles képeket csinál a Gear 360.
A szerkezet kezelését megkönnyítendő van rajta egy 0,5 hüvelykes PMOLED megjelenítő, ami a státuszáról tud tájékosztatással szolgálni 72 x 32 pixelen. A Samsung arra nem tért ki, hogy milyen központi chip felel majd a Gear 360 kiszolgálásáért, azonban arról beszélt a gyártó, hogy a DRIMe5s képfeldolgozó került bele. A VR kamera 1 GB-nyi memóriával, valamint egy legfeljebb 128 GB-os kártyát támogató microSD kártya hellyel lett felvértezve. Ez utóbbi azt jelenti, hogy valószínűleg a belső tárhelyére nem tud felvenni, ehhez a lehetőséghez a felhasználónak mindenképpen használatba kell vennie egy memóriakártyát is. A Gear 360 egészen sokrétű kapcsolati képességekkel lett ellátva. Az okostelefonnal való összekapcsolást egy integrált NFC chip segíti majd, a vezérlés a Bluetooth 4.1 modult kihasználva fog történni, az adatátvitelre pedig a 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN szolgál, ami Wi-Fi Directtel is meg lett toldva. A Gear 360 kamerát Samsung okostelefonnal szinkronizálva a felhasználó valós időben, már felvételkészítés közben is megtekintheti a tartalmat.
A Gear 360 IP53 védettséget élvez, ami ugyan nem sok, de több a semminél. Ez alapján por káros mennyiségben nem tud belemenni, és a ráfröccsenő víz, esetleg könnyedebb eső sem okoz neki gondot. A szerkezet 66,7 x 56,2 x 60 milliméteres térfogatú, és 153 grammot nyom. A fizikai méretével különösebben nem lenne probléma, a tömeg azonban eléggé soknak érződik, főleg úgy, hogy láttunk már 360 fokos videók készítésére alkalmas megoldást feleekkora tömegből kihozva is, és ne feledjük, hogy milyen fontos dolog a súly: ezt a használata közben legtöbbször folyamatosan tartani vagy viselni kell. A Samsung egy apró állványt is készített az eszközhöz, amellyel bárhova könnyen le lehet rakni úgy, hogy nem esik baja (szóval nem fog elgurulni a formájából fakadóan). Az akkumulátora 1350 mAh-s, és ami nagyon fontos itt, hogy ez cserélhető. Tehát a készülék tulajdonosa akár pótakkut is tarthat magánál ezzel elkerülve az esetleges kellemetlenségeket.
A Samsung Gear 360 a második negyedévben érkezik, de ennél közelebbit nem tudtunk meg a megjelenésével kapcsolatban, még az árát is homály fedi. A Samsung a Facebookkal kötött partneri megállapodást a Gear 360 kapcsán, és ennek keretében még Mark Zuckerberg is felszólalt a készülék bemutatója során. A vállalat tehát tényleg próbál minden megtenni annak érdekében, hogy a Gear 360 megfogja az érdeklődőket, még a közösségi média nagyágyúját is mozgósította.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. krutyifix
2016.02.23. 10:50
jó dolog ez, csak kicsi a felbontása 360 fokhoz, összes promo videónak mosott ,szutyok képe van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!