iPon Hírek

Geckskin ‒ a gekkót utánzó ragasztó

Dátum | 2012. 02. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A University of Massachusetts kutatói a gekkó lábának adhéziós tulajdonságait véve alapul egy olyan rendszert dolgoztak ki Geckskin néven, amely egy sima falra tapadva képes több mint 300 kilónyi tömeget megtartani. A fejlesztésről szóló tanulmány az Advanced Materials oldalain jelent meg.

Duncan Irschick, a kutatócsoport tagja húsz éve tanulmányozza a gekkók mozgását. A hüllők bármilyen dőlésszögű felületen képesek megmaradni, akár a plafonon is. Talpuk mikro- és nanoszálakkal van borítva, melyek segítségével tetszés szerint növelheti vagy csökkenthetik a felülettel érintkező testfelületük nagyságát, így szabályozva a tapadás mértékét. Ez a fajta visszafordítható és száraz adhézió ihlette meg az anyagkutatókat.

A Geckskin készülék száz négyzetcentiméteres felületen tapad a felületre, és akár üvegre tapasztva is képes 300 kilót megtartani. Egy egyszerű mozdulattal nyom nélkül eltávolítható a felületről, és újra felhasználható anélkül, hogy romlana hatékonysága.

A tévét Geckskinnel erősítették az üveglapra
A korábbi hasonló próbálkozások során a gekkó talpának mikroszálait igyekeztek utánozni, de nagyobb felületek létrehozásánál ez a módszer nem volt működőképes, részben azért, mert figyelmen kívül hagyta a gekkó talpának és lábujjainak szerkezeti jelentőségét a tapadásban. A hüllő esetében ugyanis a lábban található szalagok és csontok, valamint a bőr szerkezete együttesen eredményezi a hatékony és szabályozható tapadófelületet.

A Geckskin tapadófelületének elkészítése során egy lágyabb és egy merevebb anyagot kombináltak össze úgy, hogy a lágyabb szálak maximális tapadást biztosítva valósággal „beszövik” a felületet, amelyre „ráragadnak”. A gekkó lábához hasonló szerkezet elérése érdekében az anyagot szintetikus szalagokkal szőtték át, amelyek biztosítják a felület feszességét terhelés alatt.

A fejlesztés további előnye elődeivel szemben, hogy a tapadófelület olyan olcsón hozzáférhető alapanyagokból áll, mint például a PDMS-nek nevezett szilikonfajta, így az olcsó, erős és tartós száraz ragasztó alkalmazása széles körben elterjedhet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Szerzetes
2012.02.19. 10:26
Okés, hogy üvegen megtapad, a sima tapadókorong is megteszi, de érdesebb felülettel mi a helyzet? Ott is megy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jools
2012.02.19. 10:35
Értelmezésem szerint teljesen más elven működik, mint a tapadókorong, és bár nem magyarázták agyon a dolgot, itt annál nehezebb tapadást elérni, minél simább a felület, mert ha kevesebb a "göcsört", akkor kisebb a felület is, amihez rögzülni képes. Tehát elviekben az érdesebb felületen jobban tapad, ahogy a gekkó is könnyebben mászik a falon, mint üvegen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2012.02.19. 17:18
A tapadó korong esetén nem az az ideális, ha a felület sima? Mert ennél biztosan az ellentettje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. balrogh
2012.02.19. 17:34
Veszek egy ilyen latex nanoszálas gekkóó full test ruhát és ezzel fogok perverzkedni a lánchídon és egy óriási gumilegyet fogok kergetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Norbert09
2012.02.20. 01:29
de jönnek majd a greenpeace-esek és majd jól elvisznek vissza a vadonba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. homeware
2012.02.20. 05:40
A kérdés inkább az, meddig tudja megtartani az adott dolgot ez az új felület. Mert a tapadókorong eseténen például egy idő után hajlamos elválni a felülettől a korong.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sfsxnight
2012.02.20. 11:13
Nem új dolog, nézzetek utána Nanopad a neve, és az autómban ez tartja a mobilt.. Okos kis cucc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.02.20. 14:22
sfsxnight: A nanopad is fent volt tavaly, itt a hírek között. Ahhoz elvileg nem kell egy kis nedvesség is a kötéshez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Axane
2012.02.21. 10:46
Jó kis cucc!

Mi köze ennek a tapadókoronghoz ? Teljesen más a két dolog.

@Mikrobi
Nyilván használódik, de azért a szilikonnak az élő szövethez nem sok köze van. Mint ahogy Neked is folyton nő a bőröd, mert elhasználod, így a gekkóval is ez a helyzet, de gumikesztyűd sem regenerálódik, sokkal lassabban " fogy el " mint a bőröd, így ez is jóval tartósabb valószínűleg. Persze kopik, de elég lassan ahhoz, hogy bőven megérje. Elég hülye példa, de gondolom érthető, mire akartam kilyukadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!