iPon Hírek

Genetikai tesztekkel választanák ki a jövő sporttehetségeit

Dátum | 2014. 02. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár évek óta terítéken van, hogy a jövő ígéretes sportreménységeire genetikai tesztekkel is rá lehetne találni, az elmúlt hetekben előállt az első állam, amely ténylegesen belekezd egy ilyen programba. Üzbegisztán egyik legnagyobb biokémiai laborjának vezetője, Rustam Muhamedov bejelentette, hogy az Üzbég Tudományos Akadémia felügyelete alatt a jövő év elejétől megkezdik a sportoló tehetségek molekuláris genetikai alapokon való szűrésének programját. A 2015-ben beinduló program során szoros együttműködésben dolgoznak majd az ország olimpiai bizottságával, illetve a legnagyobb üzbég sportszövetségekkel is. Muhamedov kutatócsoportja két éve kezdte meg a legsikeresebb üzbég atléták genomjának tanulmányozását, és elmondásuk szerint egy éven belül meg fogják tudni mondani, hogy melyik 50 génben rejlik a sportsiker titka, és ezekre fogják koncentrálni erőfeszítéseiket a szűrővizsgálatok során. „A világ fejlett országaiban folyó genomkutatások több olyan gént is azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók az egyes sportokhoz köthető készségekkel” – mondja Muhamedov. „Mi ezen eredményeket arra szeretnénk felhasználni, hogy általuk időben azonosítsuk a legnagyobb tehetségeket.” A gyakorlatban a kutató elmondása szerint mindez úgy fog kinézni, hogy a 10 éves kor körül végrehajtott genetikai teszt eredményeinek ismeretében a szakértők megmondják a szülőknek, hogy mely sportágakban vár a legnagyobb jövő csemetéjükre, vagyis hogy inkább súlyemelő karrierbe kezdjen, vagy jobban jár, ha a hosszútávfutás mellett dönt.
Ez az első alkalom, hogy egy ország olimpiai bizottsága nyíltan részt vesz egy genetikai tesztelésen alapuló tehetséggondozó programban. Az alapötlettel kapcsolatban meglehetősen vegyesek a vélemények, támogatói a hasonló projektekben látják az élsport jövőjét, kritikusait viszont több jogi, morális és etikai probléma is aggasztja. Mivel azonban nem arról van szó, hogy genetikai úton akarnának jobb sportolókat létrehozni, hanem egyszerűen a meglévő készségek kiszűrésére használnák a genetikát, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, sem más nemzetközi sportszervezetek nem tiltják az eljárást. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ugyanakkor erősen helyteleníti a tehetségek genetikai alapon való szűrésének gyakorlatát. A másik probléma, amit David Epstein sporttudományi újságíró vetett fel a hírrel kapcsolatban, hogy bár a gének kétségkívül nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy ki, milyen fizikai teljesítményre képes, egyrészt egyáltalán nem garantált, hogy pusztán genetikai tesztekkel lehetséges azonosítani a jövő világklasszisait, másrészt a genetika tudomány közel sem tart azon a szinten, hogy ilyesmire használjuk. „A legtöbb gén esetében fogalmunk sincs, hogy pontosan milyen feladatot lát el.” Epstein szerint jelenleg még semmi értelme genetikai tesztekkel vesződni, főleg hogy az üzbégek is elsődlegesen fiziológiai faktorokat igyekeznek kiszűrni a gének révén. Ehhez pedig ezen a ponton jóval hasznosabb egy stopper, mint a genom elemzése. „A génekről való tudásunk nagyon korlátozott, így ha egy maroknyi gén alapján próbálunk következtetni arra, hogy mi fog történni azok hordozójával a jövőben, úgy teszünk, mintha egy-két puzzledarab alapján képesek lennénk megjósolni a teljes kirakós részleteit.” Az üzbég program az első a világon, amelynek során gyermekeket akarnak tesztelni jövőbeli sportteljesítményük szempontjából. Hasonló vizsgálatokat eddig csak felnőtteken végeztek, egy ausztrál rögbicsapat játékosait például az ACTN3 nevű génre tesztelték, amely egy gyorsan reagáló izomrosttípusban levő fehérjét kódol. Akinek ebből a génből nem a „jobbik” változat található meg szervezetében, biztos nem lesz ott 100 méteres síkfutás olimpiai döntőjében, mondja Epstein. „Ez azonban egyetlen faktor, így jósértéke nem sok van.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Snaketale
2014.02.08. 09:08
Rendkívül jó genetikával (fizikai adottságokkal) áldott meg az élet, de emellett soha nem volt elég motivációm, hogy sokra vigyem és élsportolók közé kerüljek.
14 éve kosárlabdázom, robbanékony vagyok, gyors vagyok a magasságom ellenére, de legtöbbször volt valami amit fontosabbnak tartottam annál, hogy a lehető legjobban teljesítsek az egyesületben. Ott van az is, hogy kinek milyenek a lehetőségei, ha pedig valakit kizárólag ebbe nevelnek bele az olyan... meh...
Olyan sok faktortól függ ez a dolog, hogy egy ember ki sem tudja egyszerre fejteni...
A tudomány meg tényleg nem tart még itt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog
2014.02.08. 10:32
Ez a rendszer mintha mar most is igy menne,max nem hirdetik.Es nem csak egy isten hata mogotti orszagban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. KatonaKM
2014.02.08. 11:05
Valahol ez is dopping. Visszaköszön a Gattaca című film felvetette jövő.
"Vincent azon kevés emberek egyike, akik még "természetes úton" születnek egy új, genetikailag megtervezett világban, ahol már a születéskor meg tudják adni a várható élettartamot és betegségeket. Vincent a daignózis szerint nem tökéletes, és előreláthatólag csupán 30 éves koráig fog élni, ezért nincs esélye arra, hogy karriert csináljon egy olyan társadalomban, ahol elfogadott a gének meghatározta diszkrimináció"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2014.02.08. 11:06
Jelen pillanatban is elfogadott a gének által meghatározott diszkrimináció, csak nem műszerrel mérik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer Katon...
2014.02.08. 12:51
Csutkára ugyan ez jutott az eszembe.
Szerk: jön a Szép, Új Világ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller Snake...
2014.02.08. 13:34
Ez engem a Suzuki módszerre emlékezted, amellyel a 3 éves gyerekeket hegedűlni tanítják.

[LINK]


Sporthoz nem csak genetika, hanem nevelés is szükséges. Én például jó genetikával sem lennék élsportoló, mert bennem nincs meg pl a versenyszellem, egyszerűen én más személlyé nőttem fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. alfoldi
2014.02.08. 13:37
Pedig Hitlernek többek között ez volt a fő bűne, létre akarta hozni a genetikailag felsőbbrendű, Germán típusú embertípust, az más kérdés hogy ő meg kurvára az ellentéte volt ennek az árja fajnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mzso
2014.02.08. 13:43
Mindenhol ezt a technofób retek Gattacát hozzák fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csanaboy03
2014.02.08. 15:10
Egyedül vagyok azzal a gondolattal, hogy ez az első lépés a szuper kitartó/erős/intelligens etc emberi katonák létrehozására és ez a "tudás" ismét a hadiparban fog kikötni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.02.08. 17:57
csanaboy03: Nem vagy egyedül de az intelligens rész a ki fog maradni a katonáknál, hogy kövessék az "alsóbbrendű" vezetőik, egy felsőbbrendű intelligencia számára nehezen racionalizálható törekvéseit és parancsait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... csana...
2014.02.09. 15:19
Szerintem nincs igazad. Előbb készülnek el olyan robot katonákkal, amik képességei felülmúl egy genetikailag válogatott képességekkel embert is, minthogy egy ilyet átvigyenek a gyakorlatba. Ahhoz masszívan a családból kiszakítva gyerekkortól erre kellene kondicionálni az alanyokat. Ráadásul egy gépben fel sem merülhet a parancsmegtagadás.

A genetikai tervezés meg még messzebb van, mert az előzőek mellett még a technológia sem áll rendelkezésre.

Ez inkább egy újfajta társadalmi elitet tudna kitermelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pepeno1
2014.02.10. 15:58
Viszont a gépek nem is fognak tudni olyan gyorsan alkalmazkodni egy váratlan eseményhez, mint egy emberi agy.
Amúgy meg jöhet a Spartan program meg Chieftan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Simba
2014.02.11. 13:35
Valahogy a Gattaca című film jut róla eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!