iPon Hírek

"Genetikus" videóazonosítás

Dátum | 2010. 12. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A "videók DNS"-e alatt egy olyan azonosítót értenek a Tel Avivi Egyetem kutatói, ami nem egyes fájlokat, hanem magát a videótartalmat azonosítja, így azt a legkülönfélébb változataiban (szín-, árnyalat-, fényerő-, felbontás- vagy méretmódosítás után) is felismerhetővé teszi.


Ez az azonosító pedig úgy alakul ki, hogy a videó képanyagára láthatatlan rácsrétegeket helyez a program, amik alapján egy numerikus kódot fűz a videóhoz annak a látható tartalma alapján. Innentől pedig, ha a videó tulajdonosa arra kíváncsi, nem-e terjednek a neten annak a kalózmásolatai, úgy egyszerűen ugyanezt a kódot - vagy annak a módosult változatait (ami még akár komplett jelenetek eltávolítása vagy beiktatása esetén is felismerhető marad) - kell kerestetnie a rendszerrel a gyanúsított helyeken.

A rendszert Dr. Alex Bronstein fejleszti a testvérével, Michaellel, valamint Ron Kimmel professzorral együtt. Dr. Bronstein elmondása szerint erre az eljárásra valóban a "genetikus" a legmegfelelőbb jelző, mivel a videók így létrehozott azonosítói éppoly egyediek, mint az élővilág egyes tagjainak saját DNS-e, és éppen olyan egyértelmű azonosítást tesznek lehetővé - ide értve az esetleges belepiszkálások leleplezését is.

Ezen a ponton említésre érdemes, hogy a Granadai Egyetem kutatói is alkottak nemrég egy hasonló rendszert - annak azonban elvileg valamivel korlátozottabbak a lehetőségei, mivel az megadott pózokban szereplő, vagy meghatározott mozgássorokat végrehajtó alakokat keres, így ha a megfelelő jeleneteket vágják ki, az már lényegi nehezítést jelenthet a rendszernek, ellentétben Bronsteinék friss megoldásával.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. axe
2010.12.27. 12:38
kár pénzt ölni ilyen felesleges hülyeségekbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller
2010.12.27. 13:04
mert TE aztán meg tudod állapítani hogy mi felesleges a társadalom számára és mi nem.


Amúgy ha ez elterjed búcsút inthetünk a youtube-os színeket kicserélt vagy tükrözött videóknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. myckie2
2010.12.27. 13:37
ennyire unatkoznak otthon?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. axe
2010.12.27. 14:33
hát miért szerinted nem felesleges? erre költik a pénzt, amire csinálnak egy okosságot aztán kivan lőve a technike
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2010.12.27. 14:45
Egyáltalán nem felesleges a fejlesztés.
Btw: "nem-e terjednek a neten" -> "nem terjednek-e a neten"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba
2010.12.27. 14:58
Sok haszna nincs torrent ellen. A legtöbben meg ónét húznak le manapság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2010.12.27. 16:38
Simba: meglepő, hogy mennyien warezolnak manapság is. Valamiért egyszerűbb nekik sms-t küldeni, mint egy torrent klienst "beüzemelni".
Meg, ha teszem azt nem titkosított csatornán torrentezem, akkor elviekben a a sok ezer darabra vágott adat állományból is ki tudja szűrni ezt a DNS-t, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2010.12.27. 17:04
tegyük fel bejön nekik a technológia és innentől kezdve 1 szem filmet sem lehet majd megnézni ami nem eredeti. na kiváncsi vagyok mennyi kiadó meg a filmel kapcsolatos cég fog becsődölni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Etnies
2010.12.27. 17:18
mert szerinted axe,ha valaki torrentről lezsedi a filmet az a kiadonak bámiféle hasznot jelent?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2010.12.27. 17:55
Szerzetes: Ezt nem tudni hiányos információ miatt. De ez csak akkor működhet, ha ISP szinten fésülik az egész nettet. Youtube és társai esetén persze hogy beválhat. Mivel ott konkrét tárhelyre vannak feltöltve a videók és azt egyszerű szűrni. Torrent az már nehezebb esett ott ugye az adat a seeder gépén van, azon nem kutathatnak mivel enyhén kimeríti a számítógépes bűnözés fogalmát.
Csak az elkapott adatcsomagokból lehetne lebukni, az meg elég erőforrás igényes. Maguknak az ISP-knek kéne szűrni a nettet hozzá. Az meg nekik sem érdekük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2010.12.27. 19:16
Etnies:

Persze. Mondjuk letölti, megnézi, tetszik neki és megnézi moziban is. Esetleg DVD-n is megveszi. Olvashatsz felméréseket, amelyek szerint a torrentezők általában több zenét és filmet vásárolnak, mint a nem torrentezők. Csak a zeneipar ezt igyekszik nem tudomásul venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2010.12.27. 19:24
Simba, igen így gondoltam, hogy a szolgáltatóm szűri.

Vendég-Vendög: tényleg olvasni ilyesmit, de nem tudom, nehéz elhinni, mikor a saját környezetemben valahogy ezt absz. nem tapasztalom. Bár valszeg korosztály függő is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.12.28. 00:05
szeretem amikorl eszolnak pedig igazam van, nézzél felméréseket, iponon is voltak, hogy jobban fogy az, ami megtalálható a neten is illegális formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2010.12.28. 00:06
meg rengeted film, és zene már csak a neten található meg mer nem lehet már megvásárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.12.29. 19:51

Nem erzem feleslegesnek az erofeszitest. Kepzeljuk magunkat 3 evtized mulva, sok-sok csaladi, barati es egyeb felvetelekkel. Belathatatlan kaosz: nyilvan kerul masolat ide, oda, amoda, mert keszulekcsere elott mentettunk, mert x, y vagy z-nek egy picit megvagott, picit modositott verziot adtunk, stb. En ugy erzem, hogy nehany evtized mulva mar a sima maganeletben is szukseg lesz TARTALOM szerinti video keresesre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!