iPon Hírek

Génmódosított legyekkel óvnák az olivatermést

Dátum | 2013. 09. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Genetikailag módosított legyek révén óvná meg egy brit biotechnológiai cég az olajfák termését a kártevőktől. Az Oxitec legyeinek első terepi tesztjét már csak a spanyol hatóságoknak kell engedélyezniük. A Testbiotec nevű német szakértői csoport elmondása szerint ez lehet az első alkalom, hogy génmódosított állatokat engednek szabadjára az Európai Unió területén. Az olajbogyó-fúrólégy (Bactrocera oleae) az olivatermést leginkább veszélyeztető károkozó, és általában vegyszerekkel oldják meg a bogyók védelmét. Az Oxitec viszont más módszerrel próbálkozna, és ehhez létrehozták a légy egy módosított változatát. A metódus üvegházi tesztelése már meg is történt, és a következő lépésben Katalónia egyik legnagyobb olivatermelő vidékén próbálnák ki a módszer hatékonyságát, egyelőre nem teljesen a szabadban, hanem hálókkal elszeparált fákon.

A cég illetékeseinek elmondása szerint a metódus lényege a következő: kizárólag hímnemű legyeket engednének szabadon, amelyek módosításaiknak köszönhetően a vadon élő nőstény legyekkel párosodva kizárólag hozzájuk hasonló hímeket tudnának nemzeni, a nőstény utódok viszont megrekednének a lárva fázisban. Ilyen módon gyorsan kiirtható lehetne az egész faj, hiszen idővel csak a hímek maradnának, amelyek pedig idővel elpusztulnának. Az üvegházi tesztek során a vad légypopuláció két hónap alatt nyom nélkül felszámolódott, így a módszer valóban hatékony fegyvernek tűnik a károkozók elleni harcban, és ami még fontosabb: gazdaságosabb, környezetkímélőbb és olcsóbb, mint a vegyszeres alternatívák, mondják az Oxitec kutatói. A terv ellenzői azonban leginkább attól tartanak, hogy milyen hosszabb távú hatásai lehetnek a rovarirtás ezen új módjának, illetve a többség a környék olivatermését is félti. Ha ugyanis a kísérlet során a legyek elszabadulnak, a terület teljes termése eladhatatlanná válhat, mivel pillanatnyilag az EU területén nem lehet olyan terményt piacra vinni, amelynél fennáll a gyanú, hogy esetleg genetikailag módosított rovarlárvát tartalmazhat. Az Oxitec tengeri organizmusokból, baktériumokból, vírusokból és más rovarokból „kölcsönözte” a DNS-t saját szintetikus DNS-ének előállításához. Nagyon keveset tudni arról, hogyan fognak ezek az állatok reagálni a különféle környezeti körülményekre, hiszen mindeddig kizárólag laboratóriumban szaporították őket, ismertette a projekttel kapcsolatos fő szakmai aggodalmakat Christoph Then, a Testbiotech szóvivője.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Ronan
2013.09.05. 18:24
Tudunk jobbat mint természet!!Iiigeeeennnn!!!Csak sajnálni tudom azokat az embereket akik ezt támogatják de komolyan.Jó pénzért mindet sok strihelő tudós a pénzért a saját anyját is eladná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet
2013.09.05. 19:41
Hát ez nem feltétlenül igaz. Pl a krumplibogár is behurcolt faj itthon ezért nincs természetes ellensége és nem is valószínű, hogy hamarosan kialakul. Tehát ezen logika mentén nem rossz ötlet ez, csak mégis háát rovaroknál nem bíznék a génmódosításban. Nagyon gyorsan szaporodnak és mutálódnak és kiirthatatlanok ha esetleg valami nem sikerül. Egy haszonnövény az más, de a rovar az veszélyes játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mzso Ronan
2013.09.05. 20:05
Én meg sajnálom azokat a nyomorékagyuakat akik csak vallásos félelemmel tudnak nézni a génmódosításra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2013.09.05. 20:26
A krumplibogarat kéne inkább így irtani, ott nincs veszély, hogy belekerül a krumpligumóba a módosított lárva. De maga a veszély szó is elég irreleváns. A táplálék DNS tartalma is ugyan úgy megemésztődik, mint bármely más szerves molekula, amíg a gén-kezelt lárvák nem termelnek semmi méreganyagot nincs mitől tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. josee95
2013.09.05. 21:21
a táplálék DNS tartalma számomra is fura de nem mindig bomlik le pl : gén moódosított kukorica aminek egy dns szakasza nem bomlik le hanem felszívódik ( elég kis rész pár bázis) és a véráramba jutva eljut a másjba ahol dns esként viselkedik és befolyásolja a máj működést a zsírsavak szabályozását
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. josee95
2013.09.05. 21:30
http://www.youtube.com /watch?v=T-IJikX1144 itt van pontosabb info
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aAron_
2013.09.06. 00:33
nemlehet: majd alkotunk egy másik fajt ami megeszi a rosszul sikerülteket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. andris05
2013.09.06. 06:40
mzso: nyomorékagyú?
Vajon kipróbálták ezek a "tudósok" azt is, ha netán egy hangya megeszi ezt a legyet? Ismerik az összes hatást? Gondolom nem... Mert ugye, mi történik akkor, ha ezzel kipusztítunk, vagy nem várt módon módosítunk egy másik, hasznos fajt is?
Szóval ki a nyomorékagyú?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.06. 14:23
Ó biztos csak a poén kedvéért tesztelik zártan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.06. 14:23
Ez így egy baromság. A DNS tartalom nem csinál varázslatos módon semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.06. 14:38
Pfff. Ha ilyen suttyók vannak a naturalisták között akkor az elég gáz. Az egész tanulmánynak gyakorlatilag nulla köze van a génmódosított élelmiszerekhez.
Aztána levegőből előhúzott valami széleskörű meddőségi állítást. Nem is nézem tovább. Egy nagy trágya az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!