iPon Hírek

Génmódosított szúnyogokkal a dengue-láz ellen

Dátum | 2012. 07. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy brit kutatócsoport nemrégiben új ötlettel állt elő a szúnyogok által terjesztett betegségek megfékezésére: véleményük szerint a rovarok genetikai módosításával egyszer és mindörökre kiirthatók lehetnének az olyan kórképek, mint a malária vagy a dengue-láz. Az ötlet kritikusai szerint azonban a terv átgondolatlan és kockázatos.

A brit Oxitec nevű cég vezető szerepet tölt be a rovarok által terjesztett betegségek kutatásában. Egyelőre elsősorban a hihetetlen fájdalmakkal járó dengue-lázra koncentrálnak, de azt remélik, hogy a most kifejlesztett módszerekkel később a malária ellen is sikeresen felvehetik a harcot.

A kutatók által kitenyésztett hímnemű szúnyogok genetikailag úgy lettek módosítva, hogy utódaik szaporodóképes koruk elérése előtt elpusztulnak, illetve ők maguk is igen nehezen találnak párt. A tudósok tehát gyakorlatilag megalkották a steril szúnyogot. Hadyn Parry, az Oxitec vezetője szerint lehetetlen lenne kiirtani a fertőzés terjedéséért elsősorban felelős, teljes Aedes aegypti szúnyogfajt, hiszen azok már 110 különböző országban megvetették a lábukat. A különösen fertőzött területeken azonban működhet a módszer.


A kutatók szerint a metódusnak nincsenek veszélyei, és semmi esély arra, hogy a génmódosított szúnyogok esetleg más fajokkal párosodjanak. Az ötlet bírálói azonban óvatosságra intenek. A különleges szúnyogok elviekben azért nem érhetik meg a felnőtt kort, mert a lárvaállapotból való továbbfejlődéshez egy tetraciklin nevű antibiotikumra van szükségük. Helen Wallace, a génmódosításokkal foglalkozó kutatásokat figyelemmel követő GeneWatch munkatársa azonban felvetette azt a lehetőséget, hogy mi történik akkor, ha a szúnyoglárvák mégis hozzájutnak a tetraciklinhez, és felnőve szaporodni kezdenek.

Az Oxitec munkatársai szerint az ötlet nevetséges. Legutóbbi kísérletük során, amelyet a Kajmán-szigeteken vittek végbe, egyetlen szúnyog sem élte túl a második generációból. És ha valami csoda folytán mégis megérnék a szaporodóképes kort, annyira gyengék lennének, hogy sokkal rövidebb élet várna rájuk vadon élő társaikénál, valamint érzékenyebbek lennének az irtásukra alkalmazott vegyszerekkel szemben is.

Wallace másik problémája, hogy véleménye szerint az Oxitec anyagi okok miatt elsiette a kutatást, és nem gondoltak át minden lehetséges következményt. A technológiával önmagában semmi probléma nincs, a kockázatok felmérésének hiányával azonban annál több a gond, mondja Wallace, aki úgy véli, hogy a projekt felelőtlen folytatásával a cég még súlyosabbá is teheti a dengue-lázzal kapcsolatos helyzetet.

Az Oxitec szoros kapcsolatot ápol a Syngenta nevű mezőgazdasági céggel, amely a kutatás egyik fő támogatója volt. Wallace szerint a projekt nem több egy kampányfogásnál, amely kiötlői reményei szerint kikövezheti az utat a vitatottabb mezőgazdasági projektek, például a génmódosított méhek létrehozása felé.


Az Oxitec saját bevallása szerint mindent elkövetett a projekt biztonságossága és szakszerű végrehajtása érdekében, és úgy vélik, hogy mint a legtöbb géntechnológiával kapcsolatos kérdésben, itt is a kommunikáció és a közönség meggyőzése a legnehezebb feladat.

A dengue-láz világszerte egyre nagyobb területen fertőz, és nagy a nyomás valamiféle megoldás megtalálására. A WHO adatai szerint évente 50 millió esettel számolhatunk, melyek közül 20 ezer halállal végződik. A betegség úgy terjed, hogy a kórokozót hordozó szúnyogok fertőzött petéket raknak le az emberek környezetében megtalálható vizekbe, ide értve a pocsolyáktól kezdve a lefedetlen üdítőkig minden víz alapú folyadékot.

A malária és a dengue-láz megfékezésére jelenleg a nevelés és a tanítás a legjobb módszer, vagyis rá kell szoktatni az emberek arra, hogy használjanak szúnyoghálót és riasztószereket éjszaka. A rovarok azonban hamar immunissá válnak bármiféle vegyszerrel szemben, és egyre korábbi napszakokban bukkannak elő, hogy „kicselezzék” a hálókat.

Az Oxitec a sikeres kísérletek után most Braziliában élesben teszteli a módszert. Ha ez a próba is sikerrel végződik, akkor a tervek szerint rövidesen piacra dobják a génmódosított szúnyogokat.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. agyturbini...
2012.07.23. 10:10
Lehet en vagyok kicsit ertetlen, a cikk oke, ertem felfogtam! De ha megdoglik a szunyog mielott szaporodna akkor hogyan adja at a genetika allomanyat a kovetkezonek, hogy az is megdogolhessen? Vagyis hogy fog elterjedni a doglott szunyog? Lehet en vagyok kishitu, de a zaromondat szerint doglott szunyogokat fognak leszorni az esoerdobe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. agyturbini...
2012.07.23. 10:18
Aztan gondolkodtam is Ha a gen recessziv az adott egyedben, de szaporodas hatasara dominansa valik akkor mukodhet a dolog...csak ez hianyzott cikkbol, legalabbis nekem. Ha nem jol irtam akkor legyenszives valaki elmagyarazni hogyan lehetseges a halott szunyog szaporitasa, mert nekem csak 1 otletem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zoltantan
2012.07.23. 11:00
A jurassic parkban is úgy volt, hogy nem tudnak szaporodni. Aztán jött a sikítás, meg a futás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog
2012.07.23. 11:01
Remelem nem fognak valami uj gyogyithatatlan szarsagot elszabaditani a nagy igyekezetukben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Turai
2012.07.23. 12:21
Nekem valamiért Warwick Estevam Kerr munkássága jutott eszembe.
Végül is ő is csak jót akart.
Mit is köszönhetünk neki...Afrikanizált méh/gyilkos méhek

"A kutatók által kitenyésztett hímnemű szúnyogok genetikailag úgy lettek módosítva, hogy utódaik szaporodóképes koruk elérése előtt elpusztulnak, illetve ők maguk is igen nehezen találnak párt. A tudósok tehát gyakorlatilag megalkották a steril szúnyogot."

Vagy is a szúnyog valójában nem is steril.
A végén még létrehoznak egy olyan fajt aminek gyorsabb az életciklus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. agyturbini...
2012.07.23. 12:48
Turai: Ertem, de ahoz hogy kiszoritsak a jelenlegi fajokat nem eleg 1 generacio! Ezert nem ertem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Turai
2012.07.23. 13:24
agyturbinikusz

Itt nem a generáció a lényeg.
A gyilkos méhek is azért tudják kiszorítani a normál mézelő méheket mert a királynőjük pár nappal előbb fejlődik ki mint a normál méhek esetén.
Ráadásul mikor kifejlődnek az első dolgok, hogy a vetélytársaktól megszabaduljanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tokyofej
2012.07.23. 18:11
"...szerint a projekt nem több egy kampányfogásnál, amely kiötlői reményei szerint kikövezheti az utat a vitatottabb mezőgazdasági projektek, például a génmódosított méhek létrehozása felé."
Ez is lehet. De nem lepődnék meg, ha kiderülne, ezt a mondatot egy gyógyszeripari cég adta a bácsi szájába. Azoknak marhára nem érdeke, hogy megszűnjön a malária, meg a dengue-láz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Turai
2012.07.23. 20:27
tokyofej

Nem hiszem, hogy élve koncolás nélkül bármelyik tudósnak előmerne állni ismét a genetikailag módosított méhek ötletével...(szakmai öngyilkosság lenne...)
Ez sokkal inkább kampányfogás, elterelés de valószínűbb a támogatási pénzszerzési akció...
Ha meg a gyógyszeriparnak nem tetszik valami akkor egyszerűen eléri, hogy az ötlet egy eldugott fiókban végezze.


De ha már ennyire rá vannak kattanva idehaza is a GMO szennyezésre akkor itt egy jó pl...
Magyarország papíron GMO mentes övezett.
Ezzel csak az a gond, hogy az itt megtermelt élelmiszerek többsége el is kerül az országból amik helyett olyan élelmiszerek kerülnek be a boltok polcaira amiket olyan országokból hoznak be amik termelnek genetikailag módosított élelmiszereket.
Akkor itt most a szándékos szennyezés áll fent csak annyi a különbség, hogy nem itt termelik meg csak meg etetik ellenőrizetlenül az emberekkel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2012.07.23. 21:24
Persze aztán elterjed valami sárgaláz vagy fekete himlő vagy a génmódosított szúnyik 100% hatékonysággal fogják terjeszteni a HIV vírust akkor majd megmondják hogy "bocsika".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Turai
2012.07.24. 00:05
Monsanto

A géntechnológiai piac uralkodó cégei a Monsanto, a Syngenta és a Dow AgroSciences. Ezek közül a Monsanto-t érdemes kiemelni, mivel ő a legnagyobb, és egyébként is minden szempontból csak "legekben" lehet róla beszélni. A Monsanto a világon a legnagyobb géntechnológiával (is) foglalkozó cég. És nem csak a legnagyobb, de a legtőkeerősebb, és legbefolyásosabb génpiszkáló is egyben. A Monsanto felelős a génmanipulált növények erőszakos terjesztésért is a világban. A cég az emberi jogokat a világon legjobban megsértő vállalatok listájának élmezőnyében szerepel minden évben, és a világot legjobban mérgező vállalatok élbolyához tartozik. 1995-ben az 5. helyen végzett az USA-ban ebben a tekintetben. Csak ebben az évben több mint 20.000 tonna toxikus anyaggal szennyezte a levegőt, a vizeket és a földet. Tevékenységéhez számos tömeges haláleset, és visszafordíthatatlan egészségkárosodás fűződik. A Monsanto beruházásai szinte kivétel nélkül mind környezetszennyezőek, sőt egyes esetekben katasztrófákkal fenyegeti az emberiséget. Egyik emlékezetes esete az Annistoni, amikor is pontosan tudták, hogy rákkeltő PCB-vel szennyezték a környezetet 40 éven keresztül. Az egész kísértetiesen emlékeztet az Erin Brockovics c. filmben történtekre. És ez csak a jéghegy csúcsa. El lehet képzelni, hogy mennyi környezetszennyezést sikerült a cégnek eltitkolnia/eltitkoltatnia jó pénzért. Az amerikai polgárok már tudják, hogy ahová a Monsanto beteszi a lábát onnan menekülni kell.

Hogy mennyire valós a fent említett dolgok...
[b]A génmódosítást tagadja a Monsanto és perel[/b]
Na erről ennyit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mandris90
2012.07.24. 16:45
nem lenne egyszerübb kiirtani öket mint kisérletezni a génjeikkel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Turai
2012.07.24. 21:02
Mandris90

Szerintem inkább csak kordában kellene tartani és a betegségre kellene megfelelő gyógymódot találni, mivel az állatvilágban/táplálékláncban minden kis teremtménynek meg van a saját helye/funkciója.
Ész nélkül nem szabad egy fajt kiirtani mivel beláthatatlan következményei lehetnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!