iPon Hírek

Génollók

Dátum | 2014. 07. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Biztatóan alakulnak az első embereken is kipróbált génolló klinikai tesztjei: az eljárással kivághatók a DNS-ből a problémákat okozó szakaszok, így új utak nyílhatnak meg a HIV-fertőzés kezelésében, illetve számos genetikai kór gyógyításában is. A Pennsylvaniai Egyetem szakértői már a klinikai kipróbálás második fázisában járnak. A legutóbbi tesztek során tizenkét páciens CD4+ T limfocitáit távolították el, majd a sejtek génállományából cink-ujj nukleázzal kivágták a CCR5 génjét. Ez utóbbi egy olyan membránfehérjét kódol, amelynek nincs ismert hasznos funkciója, a HIV vírusa viszont ennek segítségével jut be a limfocitákba. Munkában a cink-ujj nukleáz A klinikai tesztről beszámoló tanulmányban a szerzők azt írják, hogy egyetlen betegnél észleltek súlyos mellékhatásokról, de ebben az esetben sem magával a génszerkesztés, hanem a transzfúzióra adott válaszreakciók okozták a problémát. Ezt leszámítva nagyon jó eredményekkel zárult a próba. A betegek T limfocitái egy héttel a kezelés után a korábbi mennyiség háromszorosára szaporodtak fel. Bár nem minden kivont és újra beinjektált sejtet sikerült módosítani, amelyekből kivágásra került a gén, azok a testbe visszakerülve hosszú ideig eléltek. Ami még fontosabb, a páciensek vérében a HIV DNS-ének szintje szinte minden esetben jelentősen csökkent, egy betegből pedig teljesen eltűnt a vírus minden nyoma. Ez a próbálkozás csak egyike azon kísérleteknek, amelyek révén a DNS egy-egy nem kívánt darabkáját próbálják kiiktatni a képből a szakértők. Több olyan kutatócsoport is akad, amelyek tagjai ezt nem is a testen kívül, tehát a sejteket kiemelve igyekeznek megvalósítani, hanem a szervezeten belüli kezelésekkel próbálkoznak. A Pennsylvaniai Egyetem szakértői által használt cink-ujjak olyan enzimek, amelyek erősen kötődnek a DNS-hez. Megfelelő kombinálásuk révén specifikus gének is célba vehetők velük, ha pedig egy bakteriális eredetű enzimet is hozzákapcsolnak a komplexhez, az eredetileg vírusos DNS-szakaszok kivágására specializálódott nukleázok el is távolítják a kérdéses részeket a genomból. A módszer mellett számos más génszerkesztési eljárás is létezik. A hasonló technikákkal kapcsolatban az kelti a legnagyobb aggodalmat, hogy génollók esetleg nem a megfelelő célpontot találják meg, és a DNS rossz részét vágják ki. Ennek megakadályozására különböző ellenőrző metódusokat igyekeznek bevetni a kutatók, több-kevesebb sikerrel. A cink-ujj nukleáznál újabb, fejlesztőik szerint precízebb génszerkesztési eljárásokat egyelőre még nem próbálták ki emberi pácienseken.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Renhoek
2014.07.11. 13:27
Király Lassan tényleg megvalósulhat, hogy bejön a páciens a rendelőbe egy adott betegséggel. Mintát vesznek tőle, olcsó DNS szekvenálás ... a világ akár távoli pontján lévő biomérnök számítógépen megtervezi az adott változtatást, a rendelőben pedig legyártják egyszerű molekuláris biológiai módszerekkel az adott sejteket, fehérjéket stb...

A bioinformatikának nagy jövője lesz még az biztos. Sok szakemberre lesz szükség, akik értenek az orvosi-biológiai vonalhoz, ugyannakkor a kódoláshoz, adatbázisokhoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2014.07.11. 14:20
Azt lehet tudni, hogy kik voltak azok a bizonyos első emberek? -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. oiskin Smoot...
2014.07.11. 14:51
Szerintem sose fog kiderülni kik voltak. Anno pár egyetemi tanárom tervezett egy műanyag koponya-implantátumot, és még ők se tudhatták kinek készül, kizárólag csak CT/MRI felvételeket kaptak a koponyáról, majd később tájékoztatást hogy sikeres volt a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2014.07.11. 22:40
Hihetetlen hogyan fejlődnek a dolgok. 1-1 sci-fi univerzumban 1-1 ma még gyerekcipőben járó technológia kutatói érnek el hatalmas áttörést és megváltoztatja alapjaiban a világot. A valóságban meg fej fej mellett haladnak a kutatások és lehet, hogy egyszerre fognak beérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SuhiTomi
2014.07.14. 08:40
"egy betegből pedig teljesen eltűnt a vírus minden nyoma"

És ez a lényeg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!