iPon Hírek

Génszekvenálással oldották meg egy járvány rejtélyét

Dátum | 2012. 08. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tavalyi év júniusa és decembere között a marylandi Nemzeti Egészségügyi Intézet 17 betege fertőződött meg egy rendkívül ellenálló baktériumtörzzsel, hatan közülük bele is haltak. Az orvosok csak annyit tudtak biztosan, hogy júniusban a kórházba érkezett egy Klebsiella pneumoniae-vel fertőzött beteg, arról azonban semmit sem sikerült kideríteni, hogy az említett páciens volt-e a kórokozó forrása, vagy a többiek is magukban hordozták már a baktériumot, amikor az intézménybe érkeztek. A dolog azért is riasztónak tűnt, mert ha valóban a kórházon belül terjedt szét a fertőzés, akkor érthetetlennek látszott, hogyan történhetett ilyesmi az Egyesült Államok talán legszigorúbb előírásaival rendelkező egészségügyi intézményében.

Az eset kivizsgálásához végül a genomikát hívták segítségül: mintát vettek a betegek véréből, valamint a kórházi felszerelések többségéről, és a talált baktériumok genomjainak összehasonlítása révén végigkövették a fertőzés terjedését a kórházon belül. A „nyomozásról” beszámoló tanulmány a Science Translational Medicine oldalain jelent meg.


Ez volt az első alkalom, hogy egy járvány kitörésének megvizsgálására teljes genom szekvenálást vetettek be, amely kizárólag azért volt lehetséges, mert a szekvenálási technológia rengeteget fejlődött az elmúlt években, így ma már viszonylag olcsón és gyorsan lehetséges a gének leírása, magyarázza Julie Segre, a kutatás egyik vezetője, a Nemzeti Humán Genom Kutatóintézet munkatársa. Míg egy teljes genom szekvenálása tavaly még 2000 dollárba került, mára ez az összeg a negyedére csökkent.

A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a baktériumok egyetlen forrásból származnak. A fertőzés felderített útja nagy meglepetést okozott a kutatóknak, és rámutatott arra, hogy a hasonló, kórházon belüli fertőzések megakadályozására érvényben lévő higiéniai protokoll korántsem kielégítő. A fertőzés ugyanis nem egyszerűen betegről betegre terjedt, hanem annál sokkal bonyolultabb utat járt be. Az első hordozó egy 43 éves New York-i lakos volt, aki valahogyan megfertőzte a 3-as, 4-es és 8-as számmal jelölt pácienseket, akik csak egy hónappal később kerültek be a kórházba. A 8-as beteg nem adta tovább a baktériumot, a 3-as beteg fertőzte meg az 5-ös és a 2-es pácienst, a többiek pedig mindannyian a 4-es beteg révén kapták meg a fertőzést.


A kutatók szerint a kórokozó az egészségügyi dolgozók kezén szállítódott betegről betegre, illetve a vizsgálatok kimutatták, hogy bár ez esetben nem okozott további fertőzést, de a szellőzőrendszer tisztítása során alkalmazott módszerek sem végeznek maradéktalanul ezzel a fajta baktériummal.

A kutatás során alkalmazott genetikai összehasonlító módszereket a jövőben a járványtani kutatások szerves részévé kívánják tenni, hiszen a fertőzés útjának ilyen részletességgel való követése létfontosságú információkkal szolgálhat egy-egy járvány viselkedéséről. A végső cél a megbetegedések élőben történő követése lenne, amely lehetővé tenné, hogy a szakértők csírájában fojthassák el az egyes járványokat.

A tanulmányban leírt eset arra is rámutat, hogy milyen fontos a mostaninál is szigorúbb higiéniai előírások bevezetése és betartatása. Egyre több antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzs van, amelyek megállítására az egyetlen esély, ha megakadályozzuk a fertőzés terjedésének bármiféle lehetőségét, mondja Segre. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Asagrim
2012.08.24. 12:11
"Egyre több antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzs van, amelyek megállítására az egyetlen esély, ha megakadályozzuk a fertőzés terjedésének bármiféle lehetőségét, mondja Segre."

1. Nem kell minden szirszarra antibiotikumot felírni, elég ha tünetkezelő gyógyszereket kap az ember, a többit meg az immunrendszer megoldja.

2. Ha már tényleg szükség van az antibiotikumra, azt _végig_kellene_szedni_!!! Sok baktériumtörzs azért válik rezisztenssé, mert a kedves beteg egy 7-10 napos kúrát 4-5 nap után abbahagy, mert már jól érzi magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. NimKorko
2012.08.24. 13:07
Asagrim:

1. Bakteriális fertőzéseknél muszáj az antibiotikum, vírusosnál meg azért írják fel, hogy a vírus mellett ne legyen más bakteriális fertőzés, mert az véletlenszerűen súlyos következményekkel is járhat. Az immunrendszer csak akkor tudja megoldani, ha tudja a doki, hogy vírus és a szervezet is, azt meg nem ellenőrzi senki sem, hogy mitől vagy beteg. Mivel ahhoz hasonló eljárást kéne alkalmazni mindenkin, minden megbetegedésnél.

A 2. pontod viszont igaz.

Amúgy az még a jó, amikor keverik az emberek a vírust (nanométeres) és a baktériumot (mikrométeres). A baktérium ellen van gyógyszer, a vírus ellen meg csak tüneti kezelés, mivel annak nincs sejtje, az csak egy DNS, vagy RNS, mely vektorok útján bejut a szervezetbe és beépül az első sejtáldozat DNS láncába és onnanstól csak reprodukálja magát, és mivel teljesen egyszerű a működése, annyi hibalehetőséget tartalmaz reprodukálás során.
Lsd.: influenza. Az egyik legidiótaább reprodukálási rátával dolgozik, azért változik minden évben az oltás is ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. agyturbini...
2012.08.24. 13:13
Asagrim

Teljes mertekben osztom a velemenyed Sot, talan inkabb igy jo hogy hulyek, legalabb a Darwin-i dinamika kihozza a hasznosat es tulelot. Ha mar a szaporodasnal ezek mar nem elonyok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim NimKo...
2012.08.24. 13:42
Tapasztalat, hogy bakteriális fertőzésnél antibiotikumot - rendesen - szedve, 2 hét alatt újra előjött a betegség. Második alkalommal már csak fájdalomcsillapítót és görcsoldót szedtem, minden más panaszom 5-6 nap alatt elmúlt, a betegség meg nem jött vissza. Akkor hogy is van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tk36
2012.08.24. 13:59
A fertőzöttek közül viszonylag sokan meghaltak.
Jó kis ábra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. NimKorko
2012.08.24. 14:22
Asagrim:

Az amiatt lehetett, mert vírusfertőzésed volt. Mivel az antibiotikum arra nem hat, így az csak egy mellékvédelem volt más, bakteriális fertőzéssel szemben.

Antibiotikumot nem adhatnak huzamosabb ideig, mivel a fehérvérsejteket is pusztítja, mint minden mást is, ezért ajánlatos laktobacilust tartalmazó ételeket is enni szedése alatt és után (pl: joghurt, kefír, stb.), mivel az emberi bélrendszer sokféle baktériumot tartalmaz és a tévhit ellenében ezek legtöbbje jótékony, mivel segít az emésztésben, stb és így helyre lehet állítani az elsődleges védelmi vonalat.
(Amúgy a Danone is azért nevezte át a Lactobacillus bifidus-t Bifidus essensis-é, hogy az emberek ne baktériumként tekintsenek rá.)

Hogy a végére is kilyukadjak. Tehát, mivel addigra valószínűleg visszaerősödött az immunrendszered, könnyebben megbírkózott a vírusfertőzéssel és emiatt elég volt a tüneti kezelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sensejke Asagr...
2012.08.24. 14:41
Én inkább azt mondanám, hogy újrafertőzted magad mint, hogy vírusfertőzésed lett volna.

NimKorko: az infulenza azért olyan variáns, mert más infulenza törzsekből épít be DNS szakaszokat és ezért ellenálló nem az idióta reprodukálhatósága miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. NimKorko
2012.08.24. 14:59
sensejke:
akkor ezek szerint az asszonyt is rosszul tanították volna biosz szakon SZTE-n?
Szerintem ő jobban tudja. Amúgy lehet, hogy olyat is véghez visz, de a reprodukciója során minden 10 000. sejt mutálódik.
A reprodukciója pedig elég gyors ahhoz, hogy pl 1 ember a másiknak már nem teljesen ugyanazt az influenzavírust adja át, így nem biztos az oltás sem, csak segít valamennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim sense...
2012.08.24. 15:04
Aha, rövid időn belül egyetlen egyszer újrafertőztem magam, aztán utána soha többet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim NimKo...
2012.08.24. 15:05
A feleslegesen beadott oltások megintcsak megérnek egy külön misét ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NimKorko
2012.08.24. 15:19
Mert szerinted mit tartalmaz az oltás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke NimKo...
2012.08.24. 15:34
Nekem meg Áok-Olkda-n tanították Debrecenben. De igaza lehet az asszonkádnak is nem mondom, hogy nem, de mikrobiológián nekünk ezt tanították. Amit te említesz az inkább hosszú távon igaz. Említsd csak meg neki antigén drift és shift-et. Szerintem tudja miről beszélek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NimKorko
2012.08.24. 15:36
Ezek még nekem is ismerősek, biztos, hogy tanulta, mert néha én is vele tanultam, pedig én nem voltam azon a szakon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sensejke NimKo...
2012.08.24. 15:42
Le a kalappal előtted!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NimKorko
2012.08.24. 15:44
Thx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Mahrenburg
2012.08.24. 23:56
A 8-as beteg nem adta tovább a baktériumot- irigy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Norbert09
2012.08.25. 00:03
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2012.08.26. 09:42
Csak azt nem értem mit erőlködnek ezek a gennyes baktériumok ? Mi a céljuk , hogy emberiséget pusztítíni akarják ? Vagy ez valakiknek , vagy egy FKivüli fajnak a múve ? Miből és honnan ezek a rosszindulatú baktériumok ? Ezt kellene megkeresni , honnan vannak , mi vagy esetleg ki a készítőjük és miért Az emberi szervezet miért nem reagál és ellenük miért nem védekezik automatikusan ?

Asagrim - 2012-08-24 15:05:4310

A feleslegesen beadott oltások megintcsak megérnek egy külön misét ...


Vagy minden csak arról a rohadt pénz-pénz-pénzről szól ? Esetleg vannak akik elsem kapnnak semmit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!