iPon Hírek

Génszerkesztéssel válhat gyógyíthatóvá az AIDS

Dátum | 2014. 06. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy újfajta génszerkesztési eljárással a szakértők szerint örökre leszámolhatunk az AIDS betegségével. A Kalifornai Egyetemen dolgozó Yuet Kan és kollégái az új metódussal megváltoztatták néhány indukált pluripotens őssejt genomját: egy olyan ritka mutációval látták el ezeket, amely lehetővé teszi a HIV-vel szembeni ellenállást. Kan és társai mindehhez az újnak számító CRISPR-Cas9 génszerkesztési eljárást alkalmazták, amellyel lehetséges egy konkrét DNS-szakaszt egy másikra lecserélni, így jóval megbízhatóbb és precízebb, mint a hagyományos módszerek többsége, amelyek alkalmazásával véletlenszerűen épülnek be az új szekvenciák a genomba. A módszer egy ősi bakteriális védekező mechanizmuson alapul. Ennek lényege, hogy a baktériumok a DNS-vírusok elleni védekezés hatékonyabbá tétele érdekében a sejtbe behatoló vírus génállományának rövid, jellegzetes szakaszait beépítik saját genomjukba, őrizve a fertőzés emlékét. Ha a vírus újra támad, a sejt a tárolt szakaszok alapján felismeri a kórokozót, és aktiválja, majd a megfelelő helyre irányítja a cas-nukleáz enzimet, amely felszabdalja az idegen DNS-t.
A génszerkesztés során olyan csomagokat juttatnak be a sejtbe, amelyek tartalmazzák a DNS elmetszésére alkalmas enzimet, illetve ehhez kapcsolódva egy vezető RNS-szálat, amely a genom megváltoztatni kívánt részével komplementer, így megmutatja az enzimnek, hogy hol kell vágnia. A szakértők a kivágott DNS-szakasz új verzióját is a helyszínre juttatják, így amikor a javító mechanizmusok működésbe lépnek DNS elmetszése után, az új templátot használják mintaként a szakasz újjáépítéséhez. Az európai eredetű népesség nagyjából 1 százaléka képes ellenállni a HIV fertőzésének, mivel egy CCR5 nevű fehérje génjének egy bizonyos mutációjából két másolatot is hordoz a genomjuk. A vírus a fehérje normál változatához kapcsolódva jut be a fehérvérsejtekbe, a mutáns verzióhoz viszont nem képes csatlakozni. Kísérleti kezelések során sikerült a mutációt hordozók csontvelőjének beültetésével javulást elérni HIV-vel fertőzött betegeknél, mivel azonban rendkívül ritka mutációról van szó, nagyon kevés donor áll rendelkezésre.
Indukált pluripotens őssejteket viszont viszonylag egyszerű előállítani a kezelni kívánt személy felnőtt testi sejtjeiből. Ha pedig ezen sejtek genomját módosítják, vagyis a mutálódott gén két példányával látják el őket, majd visszaültetik a testbe, a belőlük kifejlődő fehérvérsejtek már ellenállóak lesznek az AIDS kórokozójával szemben. Kan és kollégái laborkísérletek során már igazolták is, hogy az eljárás a szervezeten kívül működőképes. Az emberi tesztelés megkezdése előtt azonban még számos akadály vár legyőzésre. Azt a specifikus fehérvérsejt-típust, amelyet a HIV vírusa megtámad, például még nem sikerült előállítaniuk a kutatóknak. Kan azonban úgy gondolja, hogy erre talán nem is lesz szükség, mivel elég lesz, ha az indukált pluripotens őssejteket általános vérképző őssejtekké alakítják, és ezeket ültetik be a szervezetbe, amelyekből aztán mindenféle vérben megtalálható sejttípus kifejlődik majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. gabesz7630
2014.06.12. 08:36
"Génszerkesztéssel válhat gyógyíthatóvá az AIDS"
En inkabb vigyaznek magarmra ha lehet, ez a jobb megoldas.
Abbol meg valamiylen formaban mindig baj lett, vagy roviodebb, vagy hosszab idon, belul amikor a "tudosok" okoskodtak..
Kosz, nagyon kosz, de kosz nem ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. franc03 gabes...
2014.06.12. 08:52
Hogy te milyen primitív vagy...
Aztán a magadfajták tolakodnak a legjobban az SZTK-ban, amikor bajuk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tulevu
2014.06.12. 09:03
Ez szép és jó, de mi fogja garantálni, hogy a HIV nem fog idővel mutálódni és nem lesz képes ezáltal kapcsolódni a módosított CCR5-höz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MJA
2014.06.12. 09:55
semmi, a ccr5 se ad teljes rezisztenciát, erről szól az evolúció, mi garantálja, hogy egy-egy faj túléli a környezeti változásokat, mások meg nem?

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mate0315
2014.06.12. 10:59
Pontosan, semmi nem garantálja, de ha meg sem próbálunk küzdeni ellene, az ugyanolyan kudarc, mintha küzdünk ellene, de idővel mutálódik HIV. Viszont ha egy sikerünk már van, akkor annak a tapasztalataiból könnyebben tudunk majd reagálni mi is a mutációra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. chris-v
2014.06.12. 11:05
Én arra lennék kíváncsi, hogy vajon benne vagyok-e abban az 1%-ban, vagy sem?
Egyébként lehet többen is képesek ellenálni a HIV fertőzésnek mint 1%, mivel ezt nem ellenörzik minden vérvételnél.
Ha benne lennék ebbe a kis csoportba, én szívesen segítenék másokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. VAjZY
2014.06.12. 13:18
Tehát ez a mutáció csak a vérképző-és/vagy fehérvérsejtekre lenne hatással? Ezt már biztosan tudják? Ez esetben elég naivnak tűnne ez az egész. Persze, erre majd csak élesben kapunk választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Supra gabes...
2014.06.12. 14:00
Ja, tényleg, pl. az is ilyen "okos" embereket is megmentik, mint te...

Teljesen Igazad van, szelektálni kellene! Pl. ha harminc felett vagy, legyél szíves önkritikai alapon öngyilkosságot elkövetni, mert a 75 év feletti átlag életkor már csak a tudósok okoskodása miatt van - és az tényleg nagy baj, ha még 40 évig írsz ilyen átgondolt kommenteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Pandion gabes...
2014.06.12. 16:28
Gabesz! Képzeld, régen szülés előtt még kezet sem mostak, amikor meg valami Semmelweis nevű "tudós" azt mondta az orvosoknak, hogy kéne, akkor kinevették. A 18. században milliók haltak meg himlőben, míg egy szintén "tudós", valami Jenner fel nem találta a védőoltást. 1928 előtt egy sima influenzában jóesélyel belehaltál volna, míg egy "tudós", nevezetesen Alexander Fleming fel nem fedezte a penicilint. Kérdezem: születésednél mosott kezet a szülész? Kaptál életedben védőoltást? Az orvos írt már fel neked antibiotikumot? No akkor miért nem tiltakoztál, hogy: "Kosz, nagyon kosz, de kosz nem ..." ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gabesz7630 franc...
2014.06.13. 13:36
Sztk mar reg nincs es meg en vagyok a primitiv.
Amugy tudsz rola hogy a mamutok mar kihaltak te barom ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabesz7630 Supra
2014.06.13. 13:46
Sotet vagy mint egy fekete lyuk baszki.
Ertelmezd amit irtam es nezz szet mi lett a kovetkezmenye az oltoszereknek (keves kiveteltol eltekintve) illetve amikor ujjat huztunk a teremeszettel.
Amugy az meg csak ugy mellekvagany, hogy az amcsik es a magyarok szedik a legtobb gyogyszert es jarnak legtobbet orvoshoz. Ami erdekes, hogy itt, meg ott a legalacsonyabb az atlag eletkor a "modern" vilagban

Amugy nem tudom vagod e mi a hosszu elet titka.
Nem szabad orvoshoz jarni es a gyogyszerk 80%at nem szabad beszedni amit felirnak.
Ezt 85 plusszos emberektol hallja az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz7630 Pandi...
2014.06.13. 13:54
Lassan a penicilint is a f@szunkra huzhatjuk mert az "okos" orvosok esz nelkul hasznaljak es lassan mar nem jo semmire.

A kezmosasra nem volt nehez rajonni csak gondolkodni kellet egy kicsit es figyelni.

Attol, hogy volt par ember aki okos volt az utobbi idok kutatoinak orvosainak nagy resze meg segghulye.

Az influenza ellen nem jo a penicilin mert az antibiotikum az infl. meg virus.Max a jarulekos baketrialis dolgokat fekezi, meg es utana nem gyozol probiotikumot szedni.

Benneteket melyik banyabol engedtek ki, hogy lemaradtatok az utobbi 20 evrol?

Amugy itt paran leirtak normalisan a dolgokat azt is el kene olvasni nem habzo szajjal mast baszatni mert nem tetszik amit irt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko gabes...
2014.06.13. 14:45
Csak szólok, hogy a rövidebb életkor nem teljesen csak a gyógyszerktől függenek, hanem a stresszes élettől, kajáktól, italoktól... mindentől, így az amcsi és magyar pl. nem reális.

Másrészt, fogadjunk te inkább hiszel a homeopátiában (ami akkora hülyeség, hogy nincs rá szó, de az emberek beveszik), mint a gyógyszerekben, illetve orvosokban (akiknek ráadásul köszönhetjük a jóval hosszabb életkort, mint amit a rendes orvoslás kialakulása előtt éltek meg emberek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek NimKo...
2014.06.14. 03:14
Hagyd, nincs értelme vitatkozni az ilyen emberekkel. Az se győzi meg őket, hogy a modern orvostudomány nélkül már feltehetőleg rég halott lenne. Sajnos nagyon sokan vannak így, akik semmit sem tudnak a dolog tudományos részéről, (még általános iskolás sejtbiológia alapokkal sincsenek tisztában sokszor) csak natura magazinok agymosásából veszik az infókat. Mert az könnyen emészthető

Értelmetlen minden karakter amit ráfordítasz

Amúgy zseniális a CRISPR, érdemes utánaolvasni,akit érdekel...viszonylag új technológia.
Érdemes utánanézni a CCR5 delta32 -nek is. A lakosság egy részében megtalálható, viszont az jóval ritkább mikor 2 allél is mutáns. Egyébként csökkentheti a T helperek hatékonyságát, de ugyanakkor teljes HIV elleni védettséget ad. Akinek egy mutáns allél van a genomjában, annál is megfigyelhető az AIDS lasabb progressziója. Ez csak egy 32 bázispáros deléció... Ez a vírusbejutási mechanizmus eléggé konzervált lehet, meg eleve akit ezzel az mutáns őssejtes módszerrel kezelnek, és netalántán nagyon kicsi eséllyel kifejlődne egy olyan törzs, ami bejut a mutáns fehérjével is, akkor az az illető már nem adná tovább a rezisztens törzset, mert kontroll alatt tartanák. Szerencsére a HIV nem olyan virulens, mint mondjuk egy influenza vírus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek
2014.06.14. 03:27
Sőt remélem hamarosan eljutunk oda, hogy egyszerűen tervezhetővé válnak a fehérjék. A fehérjék rendkívül csodálatos kis "robotok". Tényleg minden munkát rájuk lehet bízni, és látható, hogy egy ilyen 32 bázispáros deléció, már mennyire megváltoztatja a működést. Vannak 1 bázispáros mutációk is. Viszont a lényeg, szerintem a közeljövőben a fehérjék tervezése olyan szinteket érhet el, hogy ha ismerjük a szükséges funkciót, akkor számítógéppel pillanatok alatt összedobhatunk egy olyan fehérjét, a megfelelő hidrofób kis részekkel, koenzimekkel, komplex - alegység felépítéssel stb, ami rendelkezik az adott képességgel. A szoftver pedig megtervezi a kémia és biofizika törvényei segítségével az adott kis robotot, és kiadja a DNS kódját, ami CRISPCR rendszerekkel már könnyedén beültethető és expresszálható.

Ezek után már könnyedén elképzelhető, hogyha ki is alakul egy mutáns HIV törzs, akkor válaszul rá, úgy módosítjuk a CPR5-öt kódoló szakaszt, hogy a funkcióját megőrizze, viszont a vírus ne tudjon kötődni hozzá. Tehát nem évmilliós evolúciós véletlenszerű mutációkra kell majd hagyatkoznunk.

Szerintem a mesterséges fehérjetervezés lehet a jövő orvostudományának egyik fő irányvonala... (sőt ennél még sokkal több mindennek, ipari, elektronikai, QED (kvantum elektrodinamika) eszközök stb...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunstree Renho...
2014.06.14. 14:53
Úgy érzem hogy te arra gondolsz, te fogsz tudni ilyeneket tervezni. Már most szólok neked, hogy magánszemélyeknek 0 azaz zéró kontrolja lesz az ilyen technológia felett. Ebből majd célzott biológiai fegyverek lesznek, és azok ellenanyaga lesz. Már most is botrány volt a gyógyszergyártó cégek lobbijai miatt, szerinted mi lesz, ha ez a technológia tömegesen elérhetővé válik. Majd megrendelhetjük az életünket, a következő 20 évre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek
2014.06.14. 20:41
Már akinek én ilyenből tervezem az MsC-s szakdolgozatomat. Plusz doktori iskolában is bőven lehet foglalkozni ilyennel. Egyébként megsúgom, egyre olcsóbb a PCR, génszekvenálás... egy vektorba beültetni egy fehérjét, majd termeltetni a baktériummal nem nagy mutatvány. Szerintem pár éven belül megoldható akár magánszemélyek által beszerezhető eszközökkel is (pl nálunk egy hőmérsékleten zajló PCR egy mems-en, ami egy eldobható eszközk kb) , de már most is simán megoldható egyetemi laborokban.

Itt amiről beszélek, az a mögötte álló biokémia/fizika. Az egészen más dolog, ha egy adott fehérjét (receptor, enzim, váz alkotó stb...) módosítasz, vagy egy teljesen újat hozol létre. Gondolj bele, leegyszerűsítve: egy szálból összetekeredik egy tökéletesen működő molekuláris robot, Az, hogy miként tekeredik össze, és mi a funkciója, az a szerkezetében van kódolva. Ha sikerül megérteni tökéletesen ezt a mechanizmust, akkor a gyógyszergyáraknak is sokkal könnyebb lesz. Nem kell adott esetben több millió molekulát végigpróbálgatni, több milliárdos költséggel, hanem mérnöki tervezett megoldások lesznek.

Az összeesküvéses, biológiai fegyveres baromságokra nem reagálok. Már régóta rendelkezésre állnak, sőt szinte filléres áron szerezhetőek olyan eszközök, amivel létrehozhatóak célzott mutáns vírus/baktérium törzsek (ami a természetben is nap mint nap lejátszódik) Aki akar, az most is megteheti. Nehogy azt hidd, hogy ez újdonság lenne. Vagy további vegyi/biológiai fegyverek armadája... Mindent, MINDENT fel lehet használni rossz célra is. Ilyen alapon menjünk inkább vissza a kőkorszakba és ne is próbáljunk meg újfajta kezeléseket kifejleszteni. Itt most a gyógyításon van a hangsúly, és az előnyökön. A kormányoknak így is milliárdjaiba kerülnek a rákos betegek kezelései, pont, hogy csökkentik a drága kezelések támogatottságát, inkább haljon meg a szerencsétlen. Szarnak ők a gyógyszerlobbira... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix Renho...
2014.06.15. 13:38
erre a HIV rezisztenciára van teszt? Olyan amit bárki kérhet hogy végezzék el rajta?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2014.06.15. 18:53
Konkrét klienseknek elérhető DNS vizsgálatok ilyenek vannak:
http://www.molneur.eoldal.hu/cikkek/metodika.html

...de mivel ez nem betegség, hanem egy "jótékony" mutáció, ami ráadásul igen ritka, ezért ilyet nem fognak "piacra dobni".

Viszont pl egyetemi/kutató laborokban RFLP-vel pl, ki lehetne mutatni, ha vannak referenciák. Tehát szerintem csak akkor, ha van valami ismerős kutató a témában.

Amúgy egyre olcsóbbak lesznek ezek a technikák, Izlandon pl egy óriási génbankot hoztak létre 100 000 mintával, mert ott eléggé belterjes a szaporulat. Ezen pedig jól lehet vizsgálni a hajlamosító tényezőket. Ilyen szerintem pár éven belül itt is elérhető. Vesznek DNS mintát, és jön az eredmény, hogy hajlamos stroke-ra, vagy prosztatarákra, stb.. és akkor arra figyel az illető. Netán, hogy milyen recesszív mutációkat hordoz, ami pl csak akkor okoz betegséget, ha a leendő gyermek anyja is hordozza.
(Hozzáteszem, elsőre nekem is természetellenes dolognak tűnik... viszont sok szenvedéstől és betegségtől kímélheti meg az illetőt és családját)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!