iPon Hírek

Géntérkép a zenéhez, kalózok ellen

Dátum | 2010. 01. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

MusicDNA, vagyis ZeneDNS néven mutatta be legújabb fájlformátumát a BACH Technology; nem meglepő módon azonban ez sem arról szól, hogy még kisebb méretre tömörítsünk össze még több zenét még jobb minőségben, hanem arról, hogy ezzel is igyekezzünk minél jobban bemutatni a kalózoknak.

Minden együtt, egy helyen.
Más ilyesféle kezdeményezésekhez, például az Apple iTunes LP-jéhez, vagy a nagy kiadók által kiötlött CMX-hez hasonlóan az alapelgondolás itt is kimerül abban, hogy mindent zsúfoljunk bele egyetlen óriási fájlba: zenéket, albumborító-grafikákat, az együttes blogbejegyzéseit, tweetjeit, koncert-időpontjait, és még amit csak lehet az alkotókkal és alkotásukkal kapcsolatban.

Persze frissítések nélkül a mai világban már nem lehet meglenni, így ennek jegyében a fent említett extra tételek közül mindazokat folyamatosan frissítenék is, amelyeknél ez szükséges - és itt jön a "nagy bemutatás" a kalózoknak: ez az állandó, naprakész frissítési szolgáltatás csak a legális vásárlók számára lesz elérhető.

Ami a kompatibilitás kérdését illeti, legalább e téren láthatólag okultak a múlt hibáiból, mivel az új formátumot elvileg mindenféle lejátszóval összehangolnák. A készítők derűlátóak és optimisták: kisebb, független kiadókkal már megállapodtak, a nagy nevekkel pedig jelenleg is tárgyalnak. Az MP3 megalkotásában szintén aktív részt vállaló német Franhofer Intézettel már együttműködnek, és továbbra is szorgosan keresnek újabb és újabb partnereket az új formátum elterjesztése és népszerűsítése érdekében. Részükről tehát adott minden lendület és lelkesedés - más kérdés, hogy a fogyasztók hogy fogadják majd az újdonságot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Alvin_ti42...
2010.01.26. 15:18
Mintha a Top Sites-ot és a Dashboard Widgets választó sávot gyúrták volna össze a Safariból, illetve az OSX-ből.

Hayley Williams-t pedig még mindig imádjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nucleon
2010.01.26. 16:17
Csak nekem tűnik úgy, hogy ez már megint marhaság?
De tényleg... annyi lenne a védelem, hogy nem frissítené a tweeteket meg a koncert-időpontokat? Hát, azt hiszem az emberek 99%-a azért vesz/tölt zenét, hogy hallgassa.

Nameg azt sem tudják megakadályozni, hogy a zenék megjelenjenek mp3-ban. Főleg, hogy elég sokáig tarthat, amíg elterjed egy új formátum mindenféle platformon, így ha egyszerűen nem adják ki mp3-ban, akkor az az album nem lesz nyereséges.

Aki meg akart szerezni egy zenét ingyen, az eddig is megtette, és ezután is meg fogja tenni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mtrx220
2010.01.26. 16:18
nos, ha lehet ilyet üzenni akkor én is "bemutatnék" ennek az elképzelésnek.
meg az összes fizess a zenéért dolognak:
netrádiót hallgatok, itunes-on olyat és annyit találok amilyet nem szégyellek.
ingyenesen, mellesleg.
nem értem minek ebből ekkora ügyet csinálni, már lassan olyan mint a h1n1 az is egy nagy lufi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim nucle...
2010.01.26. 16:25
Pontosan .... mintha az illegálisan letöltőknek nagy érvágás lenne, hogy nem látják az ingyen letöltött zenében, hogy mikor van a következő koncert, ami persze pénzbe kerül! LOL Eszeveszettül nagy marhaság! Gyakorlatilag úgy néz ki a dolog, hogy csak a kalózmásolatok lesznek reklámmentesek, az eredeti fizetős példányok meg teli vannak szórva reklámmal ... mikor legutoljára csekkoltam a fizetős szolgáltatások nagy része, legalábbis neten a reklámmentes felület biztosításáról - is - szólt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2010.01.26. 16:29
Marhaságnak tartom ezt az egésszet! Semmi értelme nem lessz! Ezután is tömeggyártásban fognak kijönni az mp3 -ak, és ha feltételezem a lehetetlent, hogy az egéssz világon betíltsák az mp3 fájlok terjesztését, a szovjet elvtársaink úgy is fognak gondoskodnmi róla, hogy ingyen hozzájuthassunk a legújabb zeneszámokhoz... Szal szívás... Azt egyik gyártó sem meri megkockáztatni, hogy betíltsa a termékeiben az MP3 használatát, mert akkor az már ránézésből csődöt jelentene az egéssz vállalat számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2010.01.26. 16:31
Amúgy valóban... minek foglalják még a reklámok is a memóriát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. viktorxxx
2010.01.26. 16:56
azert bizots lesznek fanatikusok akik nem csak a zenet fogjak megvenni, x alkalommal evente fizetnek majd a reklamok frissiteseert (ki fogja ingyen frissitgetni a + informaciokat? - googlebot )

de miert kezdodik a cikk cime ugy hogy "Genterkep" ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lackoo1111
2010.01.26. 19:13
"de miert kezdodik a cikk cime ugy hogy "Genterkep" ?"

A felhasználók zenei ízlését fogják feltérképezni = adatgyűjtés = üzlet ( lásd last.fm)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vna
2010.01.26. 19:52
Fraunhofer Közösség vagy Fraunhofer Institute for IIS
wikipedia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2010.01.27. 03:48
Az "új" formátum csak vmilyen container file lesz, benne ugyanúgy megmarad az mp3. Legalábbis erre kell gondolnom abból, hogy a Faunhofer Intézet is benne van, mert ők jogdíjat kapnak az mp3 után. Az persze már túl nagy elvárás lenne, hogy inkább lossless formátumban jöjjön a zene.

Maga az elképzelés nem is olyan rossz, hogy nem kell külön utánajárni a zenekarral kapcsolatos infóknak, ez sokakat érdekel. A formátum visszafelé kompatibilis az mp3-mal, ez elég lényeges, és szemben az Apple cuccaival bármely meglévő lejátszón megy, persze a plusz infók nélkül.

http://www.bachtechnology.com/

http://dmwmedia.com/news/2010/01/25/bach-technology039s-musicdna-aims-supplant-mp3-format

http://www.itproportal.com/portal/news/article/2010/1/25/bach-technologys-musicdna-replace-mp3-no-way/

Azon meg nem érdemes élcelődni, hogy "kalózok ellen", ez inkább csak újságírói fogás: az ember inkább felkapja a fejét, ha a zeneipar újabb kalózellenes eljárásáról olvas, és előre röhög rajta. Ha csak a frissítések elmaradása lesz a korlátozás és nem tartalmaz a formátum DRM-et, ez még komoly előny is szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!