iPon Hírek

Géptanárnő

Dátum | 2012. 03. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Notre Dame-i Egyetem pszichológia professzora, Sidney D’Mello munkatársai segítségével olyan oktatóprogramot alkotott meg, amely érzékeli a tanulók kognitív és érzelmi állapotát, és képes reagálni ezekre. A rendszerről szóló tanulmány az ACM Transactions on Interactive Intelligent Systems speciális számában fog megjelenni. Az AutoTutor próbakérdések segítségével felméri a tanuló tudásszintjét, elemzi a kapott válaszokat, azonosítja és kijavítja a hibákat, válaszol a tanuló kérdéseire, magyaráz és kommentál, valamint az arckifejezés és a testtartás elemzése alapján észleli, ha a tanuló ideges vagy unatkozik. Ilyenkor igyekszik érdekesebbé tenni az órát.

Ahogy D’Mello kifejti, az ember és ember közti interakciókban a beszéd mellett fontos szerepe van a nonverbális jeleknek is, amilyen az arckifejezés, a szemkontaktus, a testtartás és a gesztusok. Ezek mind hozzátesznek a verbális üzenet tartalmához. Az új technológia segítségével ezek a plusz elemek részeivé válhatnak az ember és gép közti kommunikációnak is.


Az intelligens oktatóprogram összetett technikai tudást ad át a tanulóknak a newtoni fizikáról, a számítástechnikáról, a kritikus gondolkodásról, nyelveket oktat, és megalkotói szerint képes az emberi tanárok oktatási és motivációs stratégiáinak utánzására. Szóbeli válaszaiban a program maga is érzelmeket fejez ki, intonál és különféle arckifejezésekre is képes.

A legjobb emberi oktatókhoz hasonlóan a program finom egyensúlyt igyekszik fenntartani az óra során, így folyamatosan a hallgató hangulatához igyekszik igazítani az oktatás sebességét és módját. Így elkerülhető a halálos unalom és a túlzott izgatottság is, mondja D’Mello. A rendszert eddig ezer tanulón tesztelték, és az eredmények nagyon jónak mondhatók. Régóta bizonyítottnak tekinthető, hogy a legintenzívebb tanulás akkor lehetséges, ha egy diákkal egy tanár foglalkozik. A program pontosan ezt teszi egy tapasztalt emberi oktató tudásával és professzionalistásával, legalábbis a fejlesztők ezt ígérik. Hogy pontosan hogyan is néz ki egy ilyen óra, és milyen módszerekkel „büntet” és jutalmaz a program, arról egyelőre nem szól a fáma, de azért remélhetőleg nem úgy kell elképzelni, mint az Éretlenek (1980) című francia filmben látott géptanárnőt.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Ronan
2012.03.08. 09:58
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kapmar
2012.03.08. 10:03
Meg akkora maflást ad a titánium ötvözetes karjával, hogy egy életre kialszod magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2012.03.08. 10:10
Itt Magyarországon nem lenne jó ötlet, bizonyos egyének fel állnának óra közepén és el vinnék leadni kilóra.... hisz ez is fém =D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lorddiablo
2012.03.08. 15:34
Egyszer egy gázturbina első kompresszor lapátkerekét cipeltük a koli felé, 2 cigány asszony a kb. homokszínűre festett kereket meglátva elkezdett vitatkozni, hogy ez most valódi réz-e. Aztán idejöttek megkérdezni, hogy mi is ez. Mondtuk, hogy nem réz, rögtön nem volt már érdekes. Persze valami titániumos acélötvözet volt, amit ha legyártat az ember, akkor benne van néhány millióban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!