iPon Hírek

Gest: kéz- és ujjmozdulatokkal irányítható akalmazások

Dátum | 2015. 11. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Asztali PC előtt ülve általában az egér és a billentyűzet segítségével lehet legjobban és leghatékonyabban vezérelni az egyes alkalmazásokat, illetve magát az operációs rendszert, ám a klasszikus perifériák helyett esetenként innovatív, újszerű felhasználói élményt nyújtó eszközöket is be lehet vetni, igaz, ezek közül még egy sem terjedt el úgy igazán. Az alternatív PC vezérlő eszközök piacának legfrissebb szereplője a Gest nevet viseli, és egyelőre még csak prototípus formájában létezik, de fejlesztői már gyűjtik a támogatásokat Kickstarteren keresztül annak érdekében, hogy a koncepcióból és a prototípusból kereskedelmi forgalomban is kapható termék lehessen.
Hogy mi is az a Gest? Egy furcsa, kesztyűszerűen viselhető kiegészítő, amelynek vezérlője a kézfejünkön kap helyet, négy ujjunkra pedig egy-egy érzékelőt kell helyezni, amelyek vezetéken keresztül kommunikálnak a vezérlővel. Egy ilyen Gest "kesztyű" összesen 15 érzékelőt tartalmaz, így meglehetősen pontosan követi a kéz- és ujjmozdulatokat, méghozzá meglehetősen gyorsan, 40 és 60 ezredmásodperc közötti késleltetéssel . A szerkezet Bluetooth LE vezérlőn keresztül kommunikál az adott noteszgéppel vagy asztali számítógéppel, fedélzetén pedig micro USB porton keresztül tölthető akkumulátor is helyet kapott. Az eszközön található Smart LED jóvoltából tudható, él-e a kapcsolat a Gest és a PC között, valamint az is gyorsan kiderül, milyen üzemmódban van éppen.
A Gest segítségével kéz- és ujjmozdulatok segítségével léphetünk interakcióba a különböző alkalmazásokkal, legyen szó Photoshopról, CAD/CAM szoftverről, rajzoló szoftverről, prezentációs appról vagy bármilyen egyéb alkalmazásról, ami fel van készítve a technológia használatára. Az újdonság 3D-s modellekkel való munka esetén különösen jól jöhet.
A Gest segítségével gépelésre is van mód, igaz, ehhez mindkét kezünkre fel kell vennünk egy-egy ilyen vezérlőt. A Gest segítségével szinte bármilyen alkalmazás irányítható, ugyanis a termékhez passzoló SDK segítségével nem csak a fejlesztők, hanem akár a felhasználók is hozzáigazíthatják a terméket kedvenc alkalmazásaikhoz. A felsoroltak mellett az AR és a VR rendszerekben is szerephez juthat majd a Gest, ha minden a fejlesztők tervei szerint halad.
A Kickstarteren futó projekt keretén belül 100 000 dolláros célösszeget határoztak meg, ami már régen összejött, szóval a projektből már biztosan lesz valami. Az érdeklődők 149 dolláros áron juthatnak hozzá a Gest első kiadásához, a termék szállítása pedig 2016 novemberében kezdődhet meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Capritain
2015.11.03. 15:35
Na, kicsit tovább csiszolják és összehozzák az oculus-szal, egész jó kis csapat lehetne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lazacmaki
2015.11.03. 17:21
Az egyik legjobb Kickstarter videó az övék

Off: A kickstarter-en már alig van egyedi ötlet, nem idegesítő amikor a 3. 3D toll is azzal adja el magát hogy ő az első? (de komolyan)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lazacmaki
2015.11.03. 17:21
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tuttu
2015.11.04. 11:51
Valóban jó lehet VR-ban, de visszajelzés ebben sincs! Nem érezhető, hogy egy tárgy van a kezünkben és az sem, hogy milyen erősen fogjuk. Erre is van megoldás, de az még kezdetleges...
Nah majd, ha az készen lesz akkor tarolni fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!