iPon Hírek

Gigabites támogatást nyújtó mobilt demózott a ZTE

Dátum | 2017. 03. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A ZTE nemcsak kész termékeket villantott a Mobil Világkongresszuson, hanem a vállalat kiállított egy olyan készüléket is, ami a közeli jövőbe mutató technológiát demonstrált élőben. A tesztelés céljával alkotott eszköz 1 gigabites letöltési sebességet támogat, és valószínűleg még idén végleges testet ölthet. A Gigabit Phone néven kamerák elé állított szerkezet esetében már az 5G eljöveteléről beszélt a ZTE, és a masina kijelzőjén is a „Leading 5G Innovations” felirat olvasható, de ez valójában még 4G LTE támogatással dolgozik. A Qualcomm legújabb központi chipjét, a Snapdragon 835-öt foglalja keretbe. Ez a központi chip egyebek mellett a Snapdragon X16 LTE hálózati modemet is integráltan tartalmazza, melyről tavaly rántotta le a leplet a Qualcomm. Ez a 4G LTE egység a világon elsőként támogatta az 1 Gbps-os letöltési tempót, a feltöltések alkalmával pedig 150 Mbps-os sebességet tud nyújtani. (Időközben már az Intel és a Samsung is előállt a saját gigabites termékével.) A ZTE elmondása szerint a Gigabit Phone azonos hálózaton háromszor gyorsabban tudja kezelni az adatfolyamatokat, mint a korábbi 4G LTE támogatást nyújtó eszközök.
Ahogy az a készülék kijelzőjéről leolvasható, eléggé stabilan, megbízhatóan teszi a dolgát, ugyanis a legnagyobb mért letöltési sebesség 979,86 Mbps-os volt a fénykép készítésekor, a rengeteg teszt átlaga pedig 971,15 Mbps a felvételen – az éppen mért érték pedig 978,1 Mbps. Ez persze valószínűleg annak tudható be, hogy az adó és a vevő is fixen, egy pontban lehetett végig letéve. Pre5G Giga+ MBB néven hivatkozik erre a ZTE, aminek a lényege a Gigabites tempó biztosítása a jelenleg is elérhető 4G LTE hálózatokon. Ahhoz, hogy ekkora sebességet tudjon archiválni a Gigabit Phone, 4x4 MIMO antennára, valamint 256-QAM magasabb rendű modulációra van szükség. A ZTE szerint ilyen teljesítmény mellett az eszközöknek már lehetősége lenne folyamatosan 360 fokos VR anyagokat streamelni, közvetlenül felhős adattárolást használni, veszteségmentesen zenét hallgatni vagy Ultra HD filmeket nézni helyi tárolás nélkül. A lenyűgöző tempó elérése egyébként egyáltalán nem számít már sci-fi-nek a mobil részéről, sőt mi több, az elkövetkezendő hónapokban több olyan okostelefon is kereskedelmi forgalomba kerülhet, amely képes lesz hasonló produkcióra. A Snapdragon 835 központi chip és a Snapdragon X16 LTE modem található majd például a Sony Xperia XZ Premiumban, de a Samsung is ezt használhatja bizonyos piacokon a következő generációs Galaxy S modellek esetében. A gondot igazából inkább az jelenti, hogy világviszonylatban alig van olyan hálózat, ami ehhez megfelelő infrastruktúrával szolgál, és ami van is, azoknak a java egyelőre csak kísérleti jelleggel üzemel. A ZTE is külön bázisállomást alkalmazott a demonstrációja során, enélkül megközelíteni sem tudta volna a fent látott sebességet. Érdekességképpen végül megemlíthetjük, hogy a Qualcomm már bemutatta a Snapdragon X20 LTE modemet is, ami még magasabbra teszi a lécet. Az újgenerációs hálózati egység 1,2 Gbps-os támogatást biztosít. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy már az 5G küszöbén állunk, ami teljesen új dimenziót nyit majd a mostani megoldások után, szóval egy ideig még biztosan sorra jönnek majd a nagyobbnál nagyobb tempót diktáló technológiák.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pdx06
2017.03.03. 16:31
Csak azt nem értem hogy egy mobilra minek ekkora internetsebesség. Egyrészt nem rendelkeznek akkora tárkapacitással hogy éjjel nappal valaki gigabites sebességgel töltögessen le. Ha az itthoni viszonyokat nézzük, akkor pedig azért sem, mert mostanában itthon is megy a dicsekedés hogy európai viszonylatban az élen jár a magyar mobilnet sávszélesség, de arról nem szól a fáma hogy többnyire maximum 5GB (ez a legnagyobb csomag) havi adatkorláttal. Magyarul mielőtt begyorsul a net az itthoni 300MBit-re, már le is jött az az 5GB. Mindezek tudatában inkább minél lassabb net lenne jó, mert ha váratlanul lekúszik egy frissítés az ember nem tudja időben megállítani, és lőttek is a havi forgalomnak. Persze hosszabbítható többszáz forintokért plusz pár mbyte-al, de már arra sem elég hogy betöltse a hírkeresőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!