iPon Hírek

Gigabites vezeték nélküli hálózat - SD kártyával

Dátum | 2012. 02. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Idén januárban a CES (Consumer Electronics Show) alkalmával már láthattuk az IEEE 802.11ac szabvány köré épülő első hálózati megoldásokat, amelyekkel akár 1,3 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is van mód – mindezt vezeték nélkül. A legfrissebb hírek szerint már a Panasonic is dolgozik egy olyan terméken, amely hatalmas adatátviteli sebességet kínál majd, természetesen ugyancsak vezeték nélkül. A szórakoztatóelektronikai óriásvállalat az IEEE 802.11ad szabványra, azaz a WiGig-re alapozva próbál kifejleszteni egy új, ötletes terméket, amely SD memóriakártya formájában érkezhet.

A WiGig technológia segítségével akár 1 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is lehetősé lesz, de csak akkor, ha a technológiát támogató készülékek 3 méternél közelebb helyezkednek el egymáshoz. A WiGig 60 GHz-es magas frekvenciás kapcsolatra alapoz.

 


Most sokan gondolhatják, hogy ez így mind szép és jó, de az a maximum háromméteres hatótávolság több, mint megmosolyogtató. Nos, nekik valószínűleg igazuk van, de még mielőtt elhamarkodottan ítélkeznének az újítás felett, érdemes elolvasni, hogy mi vele a Panasonic célja. A vállalat szerint ez az eljárás rengeteg esetben jöhet majd jól. Első körben a WiGig például hatékonyan használható autókban, ahol a fedélzeti információs központtól a fejtámlába épített monitorokhoz vezeték nélkül lehet jelet továbbítani. Ha továbbgondoljuk a témát, akkor jó ötletnek tűnhet akkumulátoros – akár egy mozdulattal kivehető – monitorok alkalmazása, így ugyanis teljes mértékben vezeték nélkül történhet a hátsó ülésen helyet foglaló utasok szórakoztatása.

Másrészt a technológia Ad-hoc hálózatok kialakítására is tökéletesen alkalmas lehet, ugyanis segítségével az egymáshoz közel elhelyezkedő eszközök közötti adatforgalmazás sebessége rendkívüli mértékben felgyorsítható.

A Panasonic már be is mutatott egy különleges SD memóriakártya-prototípust, amelyen a WiGig technológia vezérlője is helyet foglal, így az adott eszközzel a vezérlő az SDIO interfészen keresztül gond nélkül tud kommunikálni. Ezt a megoldást mutatja be a fenti videó.
 

A tervek szerint az autós szórakoztatóelektronikai eszközök piacán 2013 nyarától kezdve jelenhetnek meg a WiGig alapú SD memóriakártyák és a technológiához kapcsolódó egyéb termékek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. RKG
2012.02.02. 16:36
sztem az a 3 méter azért sok mindenre elég lehet! Pl egy külső winyó vagy telefon szinkronizálás !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2012.02.02. 18:41
jaa, használj szerintem infraportot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RKG
2012.02.03. 10:58
jahm végülis mind1 h ~1gbit vagy 4>mbit a sebesség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!