iPon Hírek

Gigabyte alaplapok két Thunderbolt porttal

Dátum | 2012. 07. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


A Gigabyte legújabb, hetes sorozatú lapkakészlettel ellátott deszkái a piac első olyan megoldásai, amelyek két Thunderbolt portot kínálnak a felhasználók számára és amelyek már az Intel tanúsítványát is megkapták.


Hogy milyen előnyökkel jár, ha egy helyett rögtön két Thunderbolt port is rendelkezésre áll? Nos, a mini DisplayPort csatlakozó formájában érkező portokra a vállalat közleménye szerint összesen 12 eszközt és három digitális megjelenítőt kapcsolhatunk – mindezt egyidejűleg, egyszerre tehetjük. Az alábbi kis ábrán a harmadik monitor a jelek szerint nem Thunderbolt, hanem DVI alapon kapcsolódik a rendszerhez.


Csatornánként 10 Gbps-os sávszélesség áll rendelkezésre, amit PCI Express alapú és DisplayPort alapú kommunikációra egyaránt fel lehet használni – ehhez portonként csak egyetlen egy speciális kábel alkalmazására van szükség, viszont a Daisy Chain módban üzemelő eszközök közé természetsen kell összekötő kábel is. A két porthoz egyébként összesen négy csatorna tartozik, ami portonként 10 Gbps-os kétirányú kapcsolatot jelent.

Az új alaplapok az Intel Cactus Ridge típusú Thunderbolt vezérlőjének négycsatornás, kétportos változatát használják, amely PCI Express 2.0 x4-es csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez, csak úgy, mint kétcsatornás, egyportos társai.

A portokhoz nagysebességű adattároló rendszerek, HD és Full HD felbontású megjelenítők és sok egyéb Thunderbolt porttal ellátott kiegészítő is csatlakozhat – például dokkoló egységek is. A kábelen keresztül – a DisplayPort szabványnak köszönhetően – természetesen még nyolccsatornás audió folyam továbbítására is van lehetőség.


A gyártó első körben három olyan alaplapot kínál, amelyek két Thunderbolt porttal rendelkeznek: két alaplap normál ATX, egy pedig micro-ATX formátummal érkezik. Az újdonságok közül az ATX-es példányok, azaz a Z77X-UP5 TH és a Z77X-UP4 TH modellek a gyártó Ultra Durable technológiájának legfrissebb változatát, az Ultra Durable 5-öt alkalmazzák. A technológiával kapcsolatos részletekről korábban már két hír keretén belül is beszámoltunk.

Az új alaplapok egyelőre még nem tűntek fel a gyártó hivatalos weblapján.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. mythbuster
2012.07.08. 12:39
Miért jó ez nekünk!!!!! És mi a lóf@szt keres a MacBookokban?

Sávszélesség? Minek ekkora? Külső videokártyának?
Nem lenne egyszerűbb egy optikát rakni helyette ami kilóméterekig elviszi az információt? Soha nem értettem meg ezeket az embereket, mit gondolhattak mikor a PCI-ex -et kivezették és elnevezték thunderboltnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. franc0
2012.07.08. 23:47
Nincs olyan hogy értelmetlen termék. Csak nem te vagy a célcsoport.

Na ez volt a hozzászólás PC része, az igazi véleményem majd kiszedi a moderátor ha akarja:
Te egy korlátolt idióta vagy. Ja meg csóró is, mert csak 1 monitorod van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2012.07.09. 03:11
Mikrobi, franc0

Nem kötekedésből, de ti mi a lóf@szra használnátok a thunderbolt csatlakozót? Kb mint a HP Notebookokban található HP PCI expressz kivezetés, tök jó de semmire sem használható! Azt áruld még el nekem mi a f@szt keres a legújabb MacBook retinában 2 USB és 2 Thunderbolt, mikor a thunderboltot jelenleg semmire sem használjuk, de az USB -re szükség van! Az lesz hogy ezzel a szar technológiával fogják teletömni az alaplapokat és notebookokat, ezzel szűkítve a használható USB 3 -as portokat.

NEM azt mondom, hogy állítsuk le a fejlődést, de ha már ilyen szarral töltjük meg a termékeket, ami csak rövid távon működik és kihasználatlan sebességet garantál, akkor adjanak ki hozza külső videokártyákat amivel ki is lehet használni ezt a szart ami fölöslegesen foglalja a helyet az alaplapokon. Gondolom RAID tömböket mindenki naponta használ otthon, és azokat Thunderboltal gányolja össze a kis magánszerverével, mert az USB 3 buta az élethez is. Jó legyen egy száll Thunderbolt a notebookokban, de adjanak ki hozza videokártyákat amivel el is lehet érni valami hasznosat, vagy hagyják a szarba az egészet ahogy van.

Ami a monitor csatlakózókat illeti szerintem is sok a 6 port, legyen egy DVI és 2 db HDMI, garantálom ennek a felét nem fogod használni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thedevelop...
2012.07.09. 18:14
Évek óta várom már, hogy megjelenjen a Thunderbolt az eszközökön.

Látom, vitatjátok a létjogosultságát, holott tulajdonképpen egy Thunderbolt port kitudná váltani az összes többi csatlakozást, ami egy gépen van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2012.07.09. 19:47
thedeveloper,

Bocsi de itt nem az a kérdés, hogy mi mindenre lehetne használni(nagyot ütne a notebookokba ha külső videokártyát lehetne rá kapcsolni), itt a kérdés az, hogy mire használod? A Notebookokba bekerült ez a technológia, sok esetben ezzel leszűkítve az USB portokat melyeknek még hasznát is vennéd de sokszor nincs elegendő belőle a hétköznapi feladatokra. Itt ez a nagy BAJ!

A Thunderbolt ki tudná váltani az összes többi csatlakozást, DE NEM váltja ki és fölöslegesnek tartok egyetlen olyan portot is egy noteszen amit használható portok helyett raknak be!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2012.07.09. 21:42
Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy ReRAM-mal sem találkoztam még sehol, pedig elképzelhető, hogy 3 év múlva már csak nevetünk a DRAM-ok satnyaságán.
Valahol el kell kezdeni...

Vagy te minden új technológiát megkérdőjelezel abban a pillanatban, amint az első eszközök megjelennek hozzájuk? Pl.:
- DDR1 az SD után,
- PCI-E az AGP után,
- PCI az ISA után
- USB a többi hülyeség után (RS232, iSCSI, stb..)
- D-SUB -> HDMI -> Displayport

Lehet, hogy ebben a percben még kb. semmi nem használja ki a Tunderbolt-ot, az viszont biztos, hogy ha egy technológiába pénzt ölnek, akkor rövid időn belül megjelennek a támogatott eszközök is.

Igen, például a külső VGA-k. És amint ez megtörténik, az ilyen gépek tulajdonosai örülnek majd a farkuknak.
Én is örülnék, mert pl. általában egy notebook vga max. 2 kijelzőt tud meghajtani, függetlenül attól, hogy hány kimenete van, tehát ha a két kimenetet és az LCD-t is használni szeretném, az már nem megy..
Egy külső VGA-val ez a probléma megszűnne, sőt, az ultrabook-okba sem kellene hőtermelő dedikált VGA-t erőltetni, mert egyszerűen lehetne hozzá csatlakoztatni egy bármilyen erős videokártyát.

De tekintve, hogy a Thunderbolt tulajdonképpen közvetlen hozzáférést biztosít a gép PCI-E sínéhez, ezért bármit lehet rá csatlakoztatni, pl.: hang/kép stream-eket ki/be irányban is, hálózatot, monitort akár közvetlenül is, semmi szükség nem lenne az USB3 lassúságára..
Honan tudod, hogy most éppen nem ennek vagyunk tanúi?

Talán a Thunderbolt éppen most kezdi majd el kiszorítani a többi, felesleges csatlakozót, pl.: DVI, DP, USB, mert ezeket mind, egyidőben is kiszolgálja.

Ráadásul ez csak az első verziója. Az Intel optikai csatlakozóval álmodta meg, de végül az egyszerűbb réz mellett döntöttek.
Ha ezt megvalósítják optikai csatolókkal, akkor aztán végképp semmi szükség nem lesz a többi csatlakozóra a 100-500GBps sávszélesség mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2012.07.10. 14:28
na, trolleső....

minek veszel olyan autót, ami 130-nál többel tud menni?
egyáltalán minek veszel autót, ha gyalog is előbb utóbb odaérsz?

ne legyetek már ennyire korlátoltak...

thedeveloper utolsó kommentje nem kíván több magyarázatot, csak értő olvasást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!