iPon Hírek

Gigabyte alaplapok mSATA bővítőhellyel

Dátum | 2011. 05. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel Z68-as lapkakészlete után a nevesebb alaplapgyártók már be is mutatták saját Z68-as alaplapjaikat. A sorban természetesen a Gigabyte megoldásait is megtalálhattuk, amelyek nem kevesebben, mint tizenegyen voltak, így a Gigabyte Z68-as termékpalettája minősül jelenleg a leggazdagabbnak.

A gyártó mérnökei annak ellenére, hogy már most is bőséges a Z68-as alaplapkínálat, továbbra sem pihennek. Jelenleg a szakemberek négy különleges alaplapon dolgoznak, amelyek mind-mind mSATA bővítőhellyel érkeznek. A szóban forgó termékek a Z68XP-UD3-as, Z68XP-D3-as, Z68AP-D3-as és Z68P-DS3-as típusjelzést viselik. Hogy miért jó az mSATA port jelenléte? Nos, azért, mert ebben a portban helytakarékosan elhelyezhetünk majd egy 20 GB-os Intel Larsen Creek SSD meghajtót, amellyel aztán kiaknázhatjuk a Z68-as lapkakészlet által kínált Intel SRT technológiában rejlő lehetőségeket. Az SRT (Smart Response Technology) lényege abban rejlik, hogy a gyakran használt adatokat a rendszer az SSD meghajtóra mozgatja, így azok gyorsabban elérhetőek, ami pozitívan hat a rendszer boot idejére és az alkalmazások betöltődésének idejére is. A HDD-SSD hibrid rendszer minden esetben egyetlen meghajtóként látható a felhasználó számára, akár a Maximized, akár az Enhanced módot választja. Az említett módokról és az SRT technológia lényegéről tegnapi hírünk ad bővebb tájékoztatást.


A Gigabyte illetékesei az mSATA port alkalmazásával próbálják kihasználni, hogy az Intel a Larsen Creek SSD meghajtók nem csak 2,5 hüvelykes hagyományos, hanem mSATA típusú SSD kártya formájában is jelen lesznek a piacon. Az mSATA változat segítségével - és a fent említett 4 alaplap valamelyikével - úgy alkalmazhatunk Larsen Creek SSD meghajtót az adott konfigurációban, hogy ehhez nem kell feláldoznunk egy 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes bővítőhelyet. Ez a lehetőség jól jön a normál asztali számítógépek esetében, de a kompakt konfigurációknál - például HTPC -, ahol minden négyzetcentiméternyi hely számít, még fontosabb szerepet tölthet be.

A Gigabyte négy új, mSATA bővítőhellyel ellátott alaplapja várhatóan június folyamán mutatkozhat be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. benczeb90
2011.05.12. 19:50
http://prohardver.hu/hir/intel_ssd_larson_creek_311_series.html

hehe dejoo ^^
de nekem úgyse fog kelleni. nekem vertex3 kell hely az van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Segal
2011.05.12. 20:03
Nemigazán értem ennek a hibrid dolognak az értelmét. MIért egy gép döntse el hogy mit pakol nekem az SSD-re. Főleg hogy ha nem is feltétlen a 20 gigás de 40-60 giga esetében is elég szűkös tud lenne a hely. Teszem azt egy programot a héten megnyitok párszor de utánna esetleg hetekig nem is használom de ő azért biztos ami biztos alapon felrakja mert úgy itélte meg az első pár nap alapján hogy így gyorsabban indulhat míg főleg a 20 gigás változatnál pont evégett nem fog már ráférni egy másik amit meg épp akkor használok sűrűbben... Köszönöm szépen majd én eldöntöm hogy miket szeretnék SSD-re telepíteni és miket a HDD-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smith166
2011.05.12. 20:15
majd a windows legfontosabb filejait odapakolja, ahogy ő gondolja Na hát élrdekes lesz. Én inkább a rendes rendszernek használt SSD-ben hiszek.

Manapság meg mit számít a boot idő? Van aki még lekapcsolja a gépet rendesen???? Szerintem már mindenki csak szundit nyom, az meg szinte azonnal ott van ahogy bekapcsolom a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dragon3k
2011.05.12. 21:18
Volt ezzel kapcsolatban teszt, ha jól emlékszem be lehet állítani azt is, hogy mit rakjon az ssd-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Segal
2011.05.12. 22:03
Igen lehet manuálisan is állítgatni de mivel egyszer ugyis fel kell telepíteni az adott progit amit ha még akkor ssd-re teszek még gyorsabban is instalálódik és nem kell utánna állítgatni hogy akkor ez most használhatja vagy nem akkor tényleg nem látom értelmét...

Smith166: KI az aki egyáltalán még kikapcsolja? Éjszaka az upload ideje a gépnek nem a pihenésé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2011.05.12. 23:24
Smith166:
Segal:

Sokat tényleg nem számít a boot-idő, nálam évente 4-5-ször bootol a gép. Ennyiszer kibírom akkor is, ha lassabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balpis
2011.05.13. 13:22
Azért van, akinek jó lehet ez a cacheléses technika. Bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban oprendszer és file rendszer független lehet a dolog, de ha igen, akkor nagy dobás, ha az ember több oprendszert használ felváltva, s nem akar 120-as vagy még nagyobb SSD-re pénzt kiadni.

Az oprendszerek installáláskor felraknak egy csomó file-t a meghajtóra, amit soha nem használnak. Azok feleslegesen foglalják a helyet a relatív drága SSD-n, ha mindent felpakolsz oda. így meg csak a valóban használt file-ok kerülnek fel.

Vagy játszol egy játékkal egy hónapig. Felrakod az SSD-re. Ha abbahagyod, de nam akarod letörölni, akkor feleslegesen foglalja a helyet a következőtől, vagy le kell venned, s újra installálni a HDD-re. Ezzel meg miután nem használod, szépen törlődik - gondolom pár nap vagy hét után, vagy ha kell a hely újabb dolgoknak. Aztán ha megint előveszed, akkor a 3-4. indításnál ismét gyorsan fog menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noss
2011.05.13. 15:44
ha igazán fasza lenne az apple, akkor az új macbook pro-kat és imac-eket már ilyen ssd-vel gyorsított (kiegészített) módon hozta volna ki...

értelmes innováció helyett képünkbe toltak egy jelenleg használhatatlan thunderbolt-csatlakozót, ami inkább szolgálja a piacserkentést, igénykeltést, mint valós felhasználói igényeket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemo510
2011.05.27. 18:43
Nekem kellemes megoldás lenne ez a dolog.Munka és egyéb dolgok folynak a gépen,és éjszakánként vagy rossz időben áramtalanítok,hiába hogy villámvédős minden.Parázok mert egyszer már megfáztam egy villámcsapás miatt,ami végigsöpörte az elektromos cuccokat az utcában.
Csak arra lennék kíváncsi,ha valaki tudja akkor ne kíméljen : csak ez az ssd lesz használható a lapban,vagy tud fogadni más típust is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!