iPon Hírek

Gigabyte BRIX MAX: Android alapú NAS, Haswell CPU-val

Dátum | 2014. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte igazi nehéztüzérséggel támadja a NUC formátumú eszközök szegmensét, elég csak a BRIX-re, a BRIX 2-re vagy éppen a nemrégiben bemutatott BRIX Próra gondolni, amelyek mindannyian igen-igen vonzóak a maguk kategóriájában. A legfrissebb hírek szerint egy újabb taggal bővül a Brix család, a friss jövevény pedig nem más, mint egy Haswell processzorral szerelt, Android operációs rendszert futtató NAS, a BRIX MAX.
Fotó: PCPerspective
Az újdonság kompaktnak tűnik, mégis remekül bővíthető, ugyanis belsejében akár négy darab 2,5 colos adattároló is elfér. A Gigabyte állítása szerint négy darab 1 TB-os mobil HDD elhelyezése nem jelenthet problémát – ez 4 TB-nyi tárhelyet jelent. Az információs lapon szerepel a RAID támogatás, de ezzel kapcsolatban pontosabb infó egyelőre nincs. Mivel a termék a NAS piacot veszi célba, így RAID 0,1,5 és JBOD támogatásnak mindenképpen jelen kell lennie a kínálatban.
Processzor fronton egy Core i5-4250U modellre számíthatunk, amely Intel HD Graphics 5000-es integrált videó vezérlővel rendelkezik. Alaplap tekintetében szintén nagy a találgatás, ugyanis egyelőre nem derült ki, milyen lapkakészletre támaszkodik a különleges deszka. Az biztos, hogy az erős IGP és az erős CPU miatt sok érdekes lehetőséget tartogat a termék. A rendszermemória két darab So-DIMM memóriafoglalatban kaphat helyet – DDR3L-1333 MHz-es vagy DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulok alkalmazására van mód.
Fotó: PCPerspective
Az 1,2 literes űrtartalmú – 90 x 120 x 112 milliméteres méretű – házzal érkező, kétségkívül vonzó újdonság Gigabites Ethernet portot és 802.11n WiFi adaptert egyaránt tartalmaz, de ezeken kívül négy darab USB 3.0-s port, egy HDMI videó kimenet, egy SPDIF optikai audió kimenettel kombinált fejhallgató kimenet és egy infra vevő is helyet kapott rajta. Utóbbira a távirányítóval való vezérelhetőség miatt lehet szükség. A NAS persze a mai trendeknek megfelelően mobileszközökkel – táblával vagy okostelefonnal – is vezérelhető lesz. Az androidos eszközök támogatása borítékolható, de iOS appról nem érkezett hír.
A rendszer Android alkalmazások futtatására tökéletesen alkalmas és akár 4K-s videókat is le tud játszani, hála az ütőképes Intel platformnak. Az új NAS otthoni felhőként is funkcionál, azaz a rajta tárolt tartalmak többféle eszközről is elérhetőek. Emellett persze a szokásos NAS szolgáltatások is jelen vannak a kínálatban – felhasználó-menedzsmenttel és kvótamenedzsmenttel együtt. A BRIX MAX egy ötletes terméknek tűnik – reméljük, rövidesen további részletek is napvilágot látnak vele kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. No.1.
2014.01.10. 22:43
Aranyos kis cucc..
Viszont az az operator vagy minek mondhato emberke a zoomolasaival, hat...
No mindegy..

Akkor ezt elvileg siman lehet mobilrol vezerelni, illetve egy hdmi-s eszkozre kitolni? Stream-re kepes lehet ez a kis vacak? Azaz wifi-n tovabbitani az adatot mas mas keszulekre? TV, mobil stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chimp
2014.01.11. 01:03
Miért kell egy nasnak 2.5"-nek lenni? Inkább lenne 3.5" és nagyobb maximális tárhely. Ha ezen múlik a fizikai helyszükséglet vagy a fogyasztáskülönbség akkor régen rossz ötlet a NAS valakinek. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. madcaptain
2014.01.12. 06:53
Hat igen vicc a meregdraga/kicsi 2.5" meghajtokra alapozni egy NAS-t. Plan hogy a nagy kapacitasu 2 TB 2.5" HDD-k vastagok es gondolom nem is fernek bele.
Multimedias MiniPC-nek lett ez szanva szerintem elsosorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nirvanus
2014.01.13. 02:23
2TB vs 4TB és ez ugye szorozva néggyel, hááát, nem tudom Biztosan van olyan szegmens, ahol kelendő lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!