iPon Hírek

Gigabyte UEFI BIOS, érintőkijelző támogatással

Dátum | 2011. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


Az LGA-1155-ös processzorok fogadására felkészített alaplapok esetében a gyártók többsége grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-t kínált, de ez alól természetesen voltak kivételek. A grafikus kezelőfelület előnye egyébként az, hogy billentyűzet helyet immáron egérrel is elvégezhetőek a különböző BIOS beállítások. Ilyen megoldást a Gigabyte P67-es és H67-es alaplapjainak első hullámában nem találhattunk, de a vállalat által alkalmazott hibrid UEFI azért azt lehetővé tette, hogy a többi alaplaphoz hasonlóan a Gigabyte hatos sorozatú termékeinél is megoldható legyen a 3TB-nál nagyobb adattároló kapacitást kínáló adattárolókról történő bootolás.


A Gigabyte most szakít a korábbi gyakorlattal és ő is csatlakozik a grafikus kezelőfelülettel ellátott BIOS-t kínáló gyártók népes táborához, sőt, a vállalat egy lépéssel tovább megy. A Gigabyte legújabb alaplapjait - köztük a Z68-as lapkakészletre épülő, hamarosan debütáló újdonságokat is - olyan grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal kívánja felvértezni, amely nem csak billentyűzet és egér támogatással rendelkezik, hanem még az érintőkijelzőket is gond nélkül támogatja. Annak érdekében, hogy a BIOS kezelőfelülete érintőkijelzőn keresztül is könnyedén használható legyen, a fejlesztők nagyméretű gombokat alkalmaztak.


A TouchBIOS névre keresztelt megoldás a Gigabyte jövőben megjelenő alaplapjain teljesít majd szolgálatot, de a Gigabyte egybegépein, tábla PC-in és noteszgépein is találkozhatunk majd vele. A hírek szerint a Z68-as alaplapok lesznek az elsők, amelyek az újítást támogatják majd.

Az alábbi videó segítségével bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan működik majd az új BIOS, illetve milyen kényelmi funkciókat támogat (ikonok elrendezése, különböző menü ki- és bekapcsolása, stb...). A videón érintőkijelző segítségével mutatják be az újításokat, de a funkciók természetesen egérrel is könnyedén használhatóak lesznek.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jozsefm
2011.04.27. 18:21
DDR3 1,67V!? akor ez most ,hol az 1,5V?
Érdekes sys.temp:37°C, sys.fan: 2.163rpm.!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Benny
2011.04.27. 18:48
jó megoldás, már hamarabb is megcsinálhatták volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hympyke
2011.04.27. 19:01
1.5 volt az intel ajánlása amitől 10%al el lehet térni amennyire tudom.. Szóval elvileg 1.65 IMO
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szerzetes
2011.04.27. 19:38
Nem igazán látom értelmét ennek a grafikus szutyoknak. Okés, hogy csilli villi és jól néz ki és a vérpistike is előbb beletúrkál, de megér annyi programozói hiba kockázatot az alap program, amennyit hoz azzal h szépen néz ki? Ami komplexebb, annak a meghibásodási esélye is nagyobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2011.04.27. 19:44
Szerzetes A jó öreg Biostól már ideje megszabadulni, az EFI mást is hoz mint a csilivilli dolgokat, pl lerövidül a boot idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2011.04.27. 19:46
atti2010 sajnos nem. Elvleg az UEFIben lennének a drverek is, meg sok más szép és brilliáns dolog/ötlet, de ahogy most áll, az UEFI egy az egyben a régi öreg BIOS, grafikus felülettel, nagyobb HDD támogatással... sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2011.04.27. 20:52
aki tudta kezelni a biost az most is tudja aki meg nem, az ne piszkálja ha sima ha csicsázott sh!t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MrJerk
2011.04.27. 21:01
És majd nekünk is win7 alól kell futtatni az efi-t, ahogy a videón is van? :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bbankrablo
2011.04.27. 21:27
Én csak egy valamit nem értek:
Régesrégen volt pár gép, amin már volt grafikus BIOS (HP Vectra 486 azthiszem), és nem terjedt el... Pedig tök jól nézett ki, tiszta 3.11-es Windows volt. Akkor ez most minek? Értem én hogy 3 terrás vinyókat is kezel (közben megoldották sima BIOS-al is csak másképp kell formázni a vinyót), gyorsabb bootolás (SSD-vel persze...)...
Ha raknak bele igazi újítást akkor jöjjön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sturmtiger
2011.04.28. 00:01
No de most komolyan minek ez? Sima natúr BIOS is gyönyörűen teszi a dolgát évek óta. Annyira fölöslegesnek érzem, amúgy meg maximum 3 és fél percet nézegetem mire beállítok mindent. Arra a pár percre meg hozott egy kis retrót a mai gépekbe is, később meg úgyis mindegy hogy hogy néz ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2011.04.28. 00:13
bbankrablo: Igen, emlékszem rá, nekem is volt ilyen 486-os lapom, ami grafikus BIOS-al rendelkezett

MrJerk: Nem kell, de akár windows-ből is beállítható, ahogy a videón is látszik.

Sturmtiger: A régi BIOS már tényleg elavult. Nem csak a grafikán van a hangsúly, hanem azon, hogy ha a UEFI teljesen kiforr majd, akkor tulajdonképpen egy beágyazott OP. rendszer töltődik be a gép indításakor. Az utópia pedig az, hogy ez a 0. rendszer tartalmazza a platformfüggetlen driver-eket az egyes eszközökhöz, így leveszi ezt a terhet a gépre telepített rendszerek válláról. De az is egy működő megoldás lehet majd, hogy egy időben akár több operációs rendszer fusson (nem összetévesztendő a VmWare ESX server-rel, mert ebben az esetben nem kell emulálni a vasat!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mackosajt
2011.04.28. 08:12
"hympyke - 2011-04-27 19:01:173

1.5 volt az intel ajánlása amitől 10%al el lehet térni amennyire tudom.. Szóval elvileg 1.65 IMO"

Az 1,5 V nem Intel ajánlás, hanem a DDR3 szabvány szerinti specifikációja. A maximum ajánlott pedig 1,575 V. Az 1,67 már közelebb van a DDR2 specifikációhoz. Elvileg a DDR3 egyik előnye a kisebb fesz lenne.

UEFI BIOS: jó volna ha alap dolgokra használható lenne a gép OS alatti szinten is, de egyelőre ez csak díszítés + vannak némi rémlátomásaim a jövőt illetőleg (könnyeben hozzáférhető oprendszer felől = ártó programok is könnyebben elérik, és arról még nem is beszéltünk, amikor hibásan megírt BIOS szintű driver fekteti meg a gépet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Stormrage
2011.04.28. 09:22
csak jegyzem meg, hogy először efi 2000-ben volt az intel itanium szériás gépeknél, aztán uefi először 2005-ben volt azthiszem, amikor a mac-eket áthozták intel platformra... szóval 11/6 évet késett ez a megoldás a gigabyte-nál.... akkor meg semmi ok az újongásra... linuxok már ősidők óta támogatják az efi-t, uefi-t meg a gpt-t is (guid partition table)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2011.04.28. 09:24
atti2010: Nem az értelmes plusz szolgáltatásokkal van bajom. Tényleg jó, hogy gyorsabban tölt, és ha a driverek benne vannak (bár felveti Mackósajt által említett problémát, hogy mi van ha ez a driver a hibás... De ezek a plusz cuccok benne lehetnek úgy is, hogy nem teszik köré a csilli villit tovább bonyolítva a kódot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2011.04.28. 09:28
Stumtiger:
Azért a "gyönyörű" jelzőnek semmi köze nincs a valósághoz, sem közvetlen, sem átvitt értelemben.

Nem a grafika a lényeg, de ha véletlen olyan géped van, amiben nem egy hdd van az alaplapra dugva, akkor már rendszeresen lehet anyázni. Én szoktam UEFI bios-os alaplapokat használni, és jelentős a különbség, még akkor is, ha azok is csak karakteresek.

De a grafikára visszatérve: Amikor veszek egy alaplapot, 30-50-70 eFt-ért (mondjuk a windows árának többszöröséért) akkor igenis, LEGYEN SZÉP IS! Elkölt az ember annyi pénzt egy cuccra, amennyiből emberek majdnem egy hónapig élnek, és ami önköltségi áron kerül kb az ötödébe kerül - És egy gagyi, buta és ronda szoftverrel jön.
De ha már lusták voltak alacsony szinten programozni, miért nem csináltak hozzá egy windows/linux-os külső BIOS-t? nem lett volna nagy cucc, kb ez első 5 eladott alaplap árából megtérült volna...

Szóval az szerintem mindenképpen szégyen, hogy mindig csak ígérgetnek, és még mindig csak néhány alaplap esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!