iPon Hírek

Gigantikus bírságot fizet az SAP

Dátum | 2010. 11. 24.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Súlyos sebet ejtett a német üzletiszoftver-óriás, az SAP amerikai renoméján, hogy szerzői jogsértés miatt 1,3 milliárd dolláros bírság fizetésére kényszerül versenytársa, az Oracle számára egy oaklandi bíróság döntése nyomán. A német cég ugyan elismerte a háromhetes per folyamán, hogy amerikai leányvállalata, a TomorrowNow illegálisan töltött le szoftvereket és dokumentumokat az Oracle szervereiről, ám álláspontjuk szerint a programok használatával valójában csupán 40 millió dolláros kárt okoztak az amerikaiaknak. Ezért a német fél a döntés után kiadott közlemény szerint a fellebbezés lehetőségét mérlegeli. Az Oracle szerint azonban a szoftverlicencekért legalább 1,65 milliárd dollárt számláztak volna az SAP-nek, ezért ezt a teljes összeget követelték kártérítésként. A hatalmas bírságon túl a két cég már a hónap elején megállapodott abban, hogy az Oracle 120 millió dolláros jogi költségeit az SAP-nek kell megtérítenie.

Az 1,3 milliárd dolláros bírság az egyik legnagyobb szoftverkalózkodásért kiszabott kártérítés lehet (az Abbott Laboratories tavalyi, első fokon 1,67 milliárd dolláros bírságának ügyében még nem született végleges döntés). A Silvia Quandt befektetési bank Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint önmagában a bírság kifizetése is gondot fog okozni a német óriáscégnek, emellett a presztízsveszteség miatt valószínűleg gyengülni fognak észak-amerikai pozíciói, ami negatívan fog hatni eredményére, és így részvényárfolyamára is. Az elemző úgy véli, a német szoftverfejlesztő csupán a most rászabott bírság összegének egytizedét tette félre erre a célra, ráadásul a most befejeződött eljárástól függetlenül az amerikai hatóságok még mindig nyomoznak az ügyben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gebana
2010.11.25. 00:37
az első valóban IT hír a napi.hu -tól? nem... hiszem... el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. isx
2010.11.25. 08:03
1650 millió dollár értékben. Az Oracle szervereiről...
Hm. Hogyan lehet, hogy ekkora értéket csak "úgy" le lehet tölteni onnan?

Nem is értem egyesek miért szórakoznak holmi szarul fizető spammel, amikor ilyen üzleti lehetőségek lógnak a levegőben.

Az SAP simán fizetett volna 40-et, hogy megússza a 120 milliós perköltséget és az 1300 milliós számlát.
Érted?! 120 misibe (Miiii????) fáj, hogy megállapították: loptak.

Van az eltén Oracle jogi szak? Ha igen, máris van egy hallgatójuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vizmi
2010.11.25. 09:48
az a helyzet, hogy az oracle összes terméke letölthető a honlapjukról, tanulmányozás, prototípus fejlesztés céljából.
Ha elkezdesz vele pénzt keresni (továbbadod, használod a cégednél), akkor kell kifizetni a (tetemes) licenszdíjakat.
Nem ismerem az ügy hátterét, de feltételezem ezt a lépést mulasztotta el az SAP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2010.11.25. 10:28
a német szoftverfejlesztő csupán a most rászabott bírság összegének egytizedét tette félre erre a célra, ,ez azért többre utal mint mulasztás, ez jogi terminológiában inkább az előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból..stb. kategória inkább,nem véletlen az ügyészség további szimatolása az ügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!