iPon Hírek

Gigantikus halo veszi körül az Androméda-galaxist

Dátum | 2015. 05. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Notre Dame Egyetem kutatói a Hubble űrtávcső segítségével igazolták, hogy a szomszédos Androméda-galaxis halója hatszor nagyobb kiterjedésű, és ezerszer nehezebb, mint korábban gondolták a szakértők. „A halo gyakorlatilag az adott galaxis gázzal teli légköre. A galaxisképződéssel kapcsolatos modellek alapján ennek jellege határozza meg, hogy milyen ütemben keletkeznek csillagok a rendszerben” – magyarázza Nicolas Lehner, a kutatás vezetője. Az Androméda gigantikus halója a becslések szerint fele annyi anyagot hordoz sötét, diffúz gáz formájában, mint a galaxis összes csillagának tömege. Ha szabad szemmel látható lenne, 100-szor akkora átmérőjűnek látszana az égbolton, mint a telihold. Az Androméda, más néven az M31 2,5 millió fényévnyire található tőlünk, és sok szempontból a Tejútrendszer ikertestvérének tekinthető. A galaxis látható korongja nagyjából hatszor akkora átmérőjű az égbolton, mint a Hold.
A kutatócsoport fényes háttérbeli objektumok megfigyelésével igyekezett információkat gyűjteni arról, hogy a saját fénnyel nem rendelkező galaktikus halo meddig terjed ki. Ezen vizsgálatok során derült ki, hogy a gázból álló, gömbszerű képződmény sokkal nagyobb, mint a csillagrendszer látható korongja. A Hubble segítségével már számos más, távolibb galaxis halóját vizsgálták a szakértők, ezekről azonban rendszerint sokkal nehezebb megállapítani, hogy meddig terjednek ki, mivel messzebb vannak, ezért kisebbnek látszanak, és kevesebb mögéjük eső fényforrással lehet vizsgálni őket. Az Androméda esetében összesen 18 távoli kvazárt használtak fel a halo feltérképezésére, ezek fényességváltozásai alapján figyelve meg a gázbuborék kiterjedését, és az azon belüli anyageloszlást. A halo eredetével kapcsolatban jelenleg az a legelfogadottabb elmélet, hogy ez együtt keletkezik galaxisával. Az Andromédával kapcsolatban a vizsgálat során az is kiderült, hogy ennek gázbuborékjában nagyon sok a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elem. Ezek szupernóva-robbanások során keletkeztek, és az esemény ereje messzire repítette őket a csillagrendszer korongjától. Az Androméda eddigi élete során a benne keletkező nehezebb elemek közel fele került ki ilyen módon a galaxis csillagokkal teli központi régiójából a halo távoli részeibe. A dolog azért nagyon érdekes, mert a feltevések szerint a Tejútrendszer egy hasonló gázbuborékban létezik, ezt azonban sok szempontból nehezebb tanulmányozni, mivel benne tartózkodunk. Az Andromédára ezzel szemben kívülről nyílik rálátásunk, vizsgálata révén tehát sokat megtudhatunk saját galaxisunkról is. További izgalmas tény, hogy az Androméda halója az új információk alapján félútig nyúlik el a két csillagrendszer korongja között, vagyis ha feltételezzük, hogy saját galaxisunk halója is hasonló méretű, könnyen lehet, hogy a két egymás felé tartó gázbuborék máris majdnem érintkezik, vagy talán már össze is találkozott egymással.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. strassz
2015.05.12. 11:31
Ez a mondat nekem gyanús: "A galaxis látható korongja nagyjából hatszor akkora átmérőjű az égbolton, mint a Hold."
Ez a Tejút rendszerre vonatkozik, nem? A szövegből mintha az Adromédára írná..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.12. 13:48
Annak az egész szekciónak nincs értelme.
Elméletileg az is meg a százszoros is az andromédára vonatkozik. Bár tuti hülyeség a százszoros. A fél eget lefedné ami abszurd egy 2,5 millió fényévre lévő galaxistól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.12. 15:13
Pedig nincs a mondatban hiba, tényleg akkora. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SnowCat
2015.05.12. 19:53
Valamiért a Halló Halló jutott az eszembe a cikk címéről....
Értem én hogy kockák járnak ide, és a Halo sorozat miatt azoknak is van tippjük hogy mit jelenthet akik nem tudnak angolul, de ha már a cikk eleve egy fordítás, akkor miért nem lehet mindent lefordítani aminek van magyar megfelelője?
Mert azt megértem amikor nincs neki, akkor azt használjuk, vagy ha az angol megfelelője kiváltotta már a magyart, de én még nem halottam hogy bárki is azt mondta volna hogy Halo a magyar Glória szó helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.12. 22:43
Ez az ipon, itt a tört magyar a szokásos.

Írd fel az abuzál meg hasonlók mellé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mzso maci
2015.05.12. 22:44
Tehát egyszerre 100 szoros és hatszoros is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee mzso
2015.05.13. 03:00
A galaxis maga 6-szor akkorának látszódna, mint a hold, a galaxis HALOJA pedig 100-szor akkorának.
Szerintem teljesen érthetően van leírva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.13. 09:08
A csillagászatban a Halo nem glóriát jelent. Bármennyire is szeretnéd, elképesztő mennyiségű tudományos szónak nincs magyar megfelelője. Ebbe itt is belefuthatsz, meg pl. amikor anno szakdolgozatot írtam és a témámat kb. oldalanként 3 ferdítéssel vagy idegen szóval tudtam csak leírni, mert egyszerűen a magyar nyelvnek nincsen szava egyes kifejezésekre.

Másik kérdés az, amikor van szavunk rá és mégis az idegen szót használják, az szerintem is gáz (lsd. egy másik cikk alatti kommentem). Ebben az esetben azonban ez nem érvényes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SnowCat FaL
2015.05.13. 11:32
Hmm és valóban, ezt nem tudtam, visszavonom amit korábban írtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!