iPon Hírek

Gigaveszteség a RIM-nél, csúsznak a fejlesztések

Dátum | 2012. 07. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az amerikai Research in Motion körül mostanában nem mentek túl jól a dolgok, ezt mindenki láthatta, hiszen a vállalat folyamatosan esett vissza a ranglétrán. Az eladások csökkenése pedig értelemszerűen együtt jár a bevételek csökkenésével is, arra azonban a legrosszabb rémálmaikban sem számítottak, amit az idei év első negyedévét követően kellett elkönyvelniük.

Az első negyedév folyamán mindössze 2,8 milliárd dolláros árbevételt sikerült kalap alá hozni, ami elsőre nem is hangzana rosszul, viszont a piaci elemzők ennél jóval többre számítottak, összesen 3,1 milliárdra. Az egy évvel korábbi azonos negyedév során, még 4,9 milliárdos bevétellel számoltak el, vagyis a visszaesés mértéke közel 43 százalékos. A helyzet akkor sem rózsás, ha csak az előző negyedévet vesszük górcső alá, hiszen ekkor is 33%-kal nagyobb összeg ütötte a RIM markát. A hatalmas bevétel-csökkenésnek drasztikus következményei lettek; a gyártó veszteségessé vált, meg sem állt fél milliárd dollár mínuszig.


A gigantikus veszteség bejelentése azonban nem az egyetlen megrázó hír volt a vállalat részéről. A költségek lefaragása végett ugyanis arra a döntésre jutottak, hogy lassítják a BlackBerry 10 fejlesztését, és csak később, a 2013-as év elején vetik majd be. Ez különösen lesújtó annak fényében, hogy a Research in Motion számára ez hozhatná el a megváltást, és ezzel indulhatna meg a harc a modern okostelefonokra szánt operációs rendszerek ellen. A QNX alapokon nyugvó rendszerrel együtt az őszre tervezett modellek is további csúszáson esnek át, és mivel a gyártó ütemtervében ezek jelentették a következő állomást, így lényegében kijelenthető, hogy az idei évben már nem is kapunk több BlackBerry újdonságot.

A waterloói székhelyű cég befektetői az eredmények és a megszorítási tervek közlését követően menekülni kezdtek. A vállalat részvényeinek értéke másodpercek alatt esett 20 százalékot, és olyan mélyre süllyedt, ahol az elmúlt 9 év során nem járt az értékpapírjaik ára. Sajnos ezen események tükrében a RIM alól hamarabb csúszhat ki a talaj, mint azt korábban bárki is gondolta volna, és egyelőre nem látni a fényt az alagút végén. Persze hiba lenne előre temetni a nagymúltú okostelefon-gyártót, ezért inkább várjuk meg az idei év többi negyedévének zárását. Ha ezek nem hoznának további drasztikus forgalomcsökkenést, akkor a BB 10-ig ki tudják húzni, és talán újra visszatérhetnének a köztudatba. De addig is marad a várakozás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. dfsz34
2012.07.03. 14:56
Majd az Apple megveszi mellényzsebből őket, hogy legyen neki még több szabalma, amivel a Samut szorongathatja. RIP RIM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG
2012.07.03. 22:15
szerettem a BlackBerriket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!