iPon Hírek

GlobalFoundries: 28 nm-en már 2010-ben

Dátum | 2009. 04. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A GlobalFoundries, amely tulajdonképpen az AMD kiszervezett gyáraiból áll, nemrégiben egy meglehetősen érdekes kijelentést tett: a vállalat illetékesei szerint már 2010 folyamán készen állhat a 28nm-es high-k gyártási technológia. Ez alapján nem mondhatjuk, hogy a szakemberek türelmesen ülnek a babérjaikon és nem dolgoznak megfelelően. A GlobalFoundries egyébként együttműködést kezdeményezett az IBM-mel, a Chartered Semiconductor-ral, az Infineon-nal, a Samsung-gal és az STMicroelectronics-szel annak érdekében, hogy a 28 nm-es high-k metal gate technológia fejlesztésével kapcsolatos feladatok zökkenőmentesen és gyorsan menjenek végbe.


A GlobalFoundries szakembereinek véleménye szerint az új technológia főként a vezeték nélküli- és a szórakoztatóelektronikai szegmensekben lesz hasznos, de hozzásegítheti a vállalatot, hogy versenyképes legyen, sőt nyerhessen a grafikus chipek piacán is.


A GlobalFoundries a 28 nm-es csíkszélességre épülő termékek terveit a jövő év második felétől kezdve fogadják, míg a gyártásra akár már röviddel ezután is sor kerülhet. A 28 nm-es technológiával készülő chipeket a Drezdában található Fab1-es üzemben gyártja majd le a vállalat. A GlobalFoundries ezzel egy időben megerősítette, hogy a 32 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatban is sikerül tartani a korábban kitűzött célt, ennek értelmében 2010 első felében megindulhat a 32 nm-es chipek termelése. A gyártó egyébként eléggé elfoglalt ilyen téren, ugyanis bulk silicon, high-k metal gate és silicon-on-isulator technológiákkal egyaránt készít majd 32 nm-es chipeket, ahogy az a fenti útitervből is kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.04.17. 17:30
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jadam92
2009.04.17. 18:22
kő a hájg perfórmánce!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hayate
2009.04.17. 19:16
Köszönjük ezt az igen mély és filozófikus tartalmakat is magábafoglaló kommentet. :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jadam92
2009.04.17. 21:50
de kő az! kő a koczkáknak mint én, hogy le mennyen az ára a cuccoknak hogy vegyek valami tisztességes gépet valami 2 magosat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fary
2009.04.17. 22:35
hát az én időmben, még az intelligens, szorgalmas, sokat tanuló embereket hívták kockáknak, akik nem csak kizárólag játékra használták a számítógépet... ne sértsd meg őket azzal, hogy közéjük sorolod magad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Stormrage
2009.04.17. 23:43
minnél jobban versenyzik az amd és az intel nekünk az csak annál jobb árak szempontjából
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.04.18. 00:50
Megint ez az IBM...mit akar ez folyton az AMDvel az Intel ellen áskálódni, meg megelőzni... ez a High-K Metal gate is az Intelnél már fut egy ideje, tehát most azt nem ártana tisztázni, hogy ez ugyanaz, vagy vmi hasonló, az AMD részéről fejlesztve? Amúgy meg, nem az volt hogy majd az Nvidia is gyártathat chippeket a Global Fundries gyáraiban? Megnézem mikor engedik nekik majd a legújabb AMD gyártástechnológia használatát :lol:

És mégvalami! Az ATI nagy partnere, a TSMC ilyenkor nem fontolgatja, hogy szarba hozza az ATI-t, hogy ha már így szép lassan létrehoz neki egy kemény riválist? De persze VGA fronton én is ATI-s vagyok, ezt csak azért írtam ide, mert én is azon generáció tagja vagyok, akit egy életre megmérgezett a Ewingek családi cívódása, és Jocky üzleti mesterkedései :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2009.04.18. 15:29
"ez a High-K Metal gate is az Intelnél már fut egy ideje, tehát most azt nem ártana tisztázni, hogy ez ugyanaz, vagy vmi hasonló, az AMD részéről fejlesztve?"

Szerintem ez saját fejlesztés. Nem hinném, hogy egy licensz vita kellős közepén bármelyikük is vágyik egy újabbra.

Amúgy szerintem ezzel az AMD előnybe kerülhat, mevel az intel high-k nélkül már a 45nm-t sem tudta megoldani, az AMD pedig csak 32-től vezeti be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. békuska
2009.04.19. 23:31
stormi...sajna 19nm sose lesz... 22 nm alá nem lehet menni..nincs az atomnál vékonyabb amit egyenlőre használni lehetne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!