iPon Hírek

GlobalFoundries + 28nm: minden jól halad

Dátum | 2010. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD kiszervezett gyárait tömörítő vállalatnál, azaz a GlobalFoundries-nál zajlik az élet. A vállalat nemrégiben jelentette be, hogy szerződést kötöttek a Qualcomm-mal, akivel fejlesztésekkel kapcsolatos együttműködést terveznek és aki hozzáférhet majd a vállalat jelenlegi és jövőbeli technológiákat alkalmazó gyártósoraihoz is. A GlobalFoundries egyébként már az IBM-mel, a Chartered-del, az Infineonnal, a Samsunggal és az STMicro-val is kötött különböző megállapodásokat. A legfrissebb értesülések mégsem erről szólnak, hanem arról, hogy a cég műhelyében elkészült az első 28 nm-es gyártástechnológiával készült teszt chipeket tartalmazó szilícium ostya, vagy ha úgy tetszik, wafer.

A szóban forgó ostya.A teszt chipeket tartalmazó ostyáról a SemiAccurate munkatársai egy fotót is beszereztek, ezt láthatjuk a jobb oldalon. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen chipek találhatóak a fent említett ostyán, de abban egyetértenek a források, hogy többről van szó, mint egyszerű SRAM chipekről. Az egységek ARM processzormagoknak tűnnek, de a SemiAccurate munkatársai szerint inkább ARM magot is tartalmazó SoC (System-on-chip) rendszerekről lehet szó, de valójában nem is ez a lényeg. Érdekesség, hogy a GlobalFoundries tavaly októberben jelentette be, hogy együttműködik az ARM-mel annak érdekében, hogy 28 nm-es gyártástechnológiára épülő, Cortex-A9-es magokat tartalmazó SoC egységek készülhessenek.

Amennyiben a GlobalFoundries-nál tartani tudják a korábban kitűzött ütemtervet, akkor a 28 nm-es csíkszélességet alkalmazó chip terveket az idei év második felétől kezdve fogadják és a sorozatgyártást röviddel ezután már meg is kezdhetik. Szakértők szerint a kitűzött ütemtervvel a vállalat biztonságra játszik, legalábbis annak fényében, hogy ennyire időben elkészültek az első 28 nm-es gyártástechnológiát alkalmazó chipek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még munka a gyártástechnológia széleskörű alkalmazásáig, inkább azt, hogy gond nélkül tarhatóak a kitűzött célok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. zsolt320i
2010.01.13. 10:30
ez örvendetes hír, amit nem értek az AMD miért nem készül akkor csíkszélesség csökkentésre?
azt is hallottam hogy az amd prociknál a következő csíkszélesség 32nm lesz amit jövő év elején készülnek valamikor bevezetni.
akkor most nem egészen értem hogy mit hol fognak gyártani, és a prociknál miért nem ugranak egyből 28nm-re kihagyva a 32nm-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Castiel
2010.01.13. 10:44
waze, király!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Castiel zsolt...
2010.01.13. 10:45
mert akkor hogy kopasztanának meg minket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. atti2010
2010.01.13. 11:11
Ez nem olyan egyszerű, nem mindegy hogy milyen csipet akarsz 32nm gyártani, itt a példa a videó kártyáknál, menyit szenvedett a TMSC a 40nm gyártósoron holott a prociknál ez már remekül működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010
2010.01.13. 11:17
28nm akartam írni, miért nincs itt szerkesztés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Insignia
2010.01.13. 11:46
atti2010
van szerkeztés... csak át kell menni a fórum részre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mihaly.her...
2010.01.13. 11:57
Ezek után az AMD hamarosan bevezethetné a 28nm-es procikat Ha így halad, akkor előbb fog 28 nm-en gyártani, mint Intel...
Amúgy nem értem az Intel hírét (régebbi), hogy több pénzt fordítottak a gyártás-technológia korábbi bevezetésére, és így is késnek a 32 nm-es procik 1-3 hónapot... Eddig nov-dec környékén volt a váltás, most jan-febr... Ha jól emlékszek, akkor az X38, X48 és X58 kb 1 évre követték egymást, korábban kérdeztem és csak idén ősszel várható... Akkor hogy is van ez a több pénzt belefeccölünk és hamarabb áttérünk dolog, ha később hozzák ki a termékeket?

zsolt320i: Az Intel már készített 28 nm-en SRAM chipeket, ha jól emlékszek... És ez kb 2-4 hónapja lehetett... Vannak olyan termékek, amiket előbb gyártanak, utána alkalmazzák azt másik terméken...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. YuGabe
2010.01.13. 12:19
Ez a lényege a hírnek. Még a 28nm-es gyártástechnológia új, nem terjedt még el. Ezek az első hírek, miszerint "gördülékenyen folyik" a gyártása, ergo itt is lépéselőnybe kerülhet a AMD. Nem véletlenül nyitották meg ezeket a GlobalFoundries gyárakat. Azért, mert ha nem fognak majd függni a TSMC-től, akkor jóval nagyobb piaci részesedésre tehetnek szert, mert kimarad egy köztes tényező és ezáltal növekedni fog a bevételük, csökkenthetik az áraikat és a végén nehogy monopolhelyzet alakuljon ki a videókártyapiacon.
mihaly.hermann: az Inteles dolog az átállással gondolom azért van, mert eddig mindig nehezen ment az átállás, valamiért több hónapba telik akkor is, ha már minden készen áll. Gondolom egy rakás papírmunka, egy rakás új megvalósítandó terc és még egy csomó teszt, mielőtt gyártósorra viszik (és kiderül, hogy egy kaput rosszul raknak a csipre, aztán mind megy a kukába).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2010.01.13. 12:42
Egy csomó dolgot újra kell tervezni, nem annyiból áll hogy tudunk csinálni memóriát 28nm akkor processzort is lehet, a szigetelő rétegtől a kapuk összetételéig mindent meg kell változtatni, ezek bonyolult dolgok másképp minden félévben váltanának, egyébként is már nem sok dobásuk van a jelenlegi technológiával és gondolom nem sietnek kicserélni a meglevő berendezéseket, csak ha kitermeltek az árukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mihaly.her...
2010.01.13. 13:35
Az OK, hogy csak akkor cserélnek, ha kitermelte az árát... Meg, hogy változtatni kell, ha valami nem megy... De kicsit furcsa, hogy több pénzt ölnek bele és még később is hozzák a terméket... Már a Core i9...-nek kéne kint lennie... Erre még csak mostanában kezdték el gyártani, ha minden igaz... És a chipset is alig fejlődik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2010.01.13. 14:24
A kutatásban a pénz nem feltétlenül áll egyenes arányban az eredményekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2010.01.13. 15:30
mihaly.hermannmihez viszonyítva kellene core I9 legyen, még most jött ki a core I7, nehogy mar évente dobáljak az új architektúrákat és egyáltalán mire? a mostani szoftverek , játékok, még a 2 magnál is alig tartanak mi a rossebet csinálsz egy I9 procival vagy 9-12 maggal? Kitömörítesz winraron, vagy konvertálsz? azt már a VGA sokkal gyorsabban megcsinálja, renderelsz a Pixar stúdiónak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. arkman atti2...
2010.01.13. 15:47
Ezeknek az elnevezéseknek semmi közük az architektúrához. (Legalábbis eddig.) van core i3-5-7 teljesítmény szerinti sorrendben, és kész.
mihaly.hermann: Nem lesz i9, ha a gulftown-ra (6 magos) gondolsz, az is i7. (i7 980)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2010.01.13. 15:57
zsolt320i:

Egy demo wafer bemutatása nem jelenti azt hogy ez tömeggyártásban már a jővő héttől gyártható. Ez még csak egy 3-4 éves munkafázis(alapkutatásokkal van az tíz is) egy korai szakasza, innen még közel 2 év mire megvásárolható termék is készül majd ezzel a gyártástechnológiával. A 32nm-t már korábban demonstrálták, azért lehet azt majd jővőre bevezetni, ezt meg majd csak utána.

Mellesleg ez a bulk low poweres wafer, így aztán az AMD cpu vagy gpu gyártáshoz nem sok köze lesz az ennél használt gyártástechnológiának. Ezen a Globalfondries(GF) az STMicro-nak vagy a Qualcommnak fog majd mobil SoC-et gyártani. Az AMD a GF 32nm-es SOI gyártástechnológiáját használja cpu gyártáshoz, ott az lesz majd a következő lépcsőfok jővőre, az után pedig majd a 22nm-es változat további 2 év múlva. Gpu-nál pedig a 28nm bulk high power változatot használják majd, azt már valamikor a nyáron demózták, az is majd valamikor jővőre várható hogy termékekben is megjelenhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shabbarule...
2010.01.13. 16:33
mihaly.hermann:

Az AMD nem fog bevezetni 28nm-es procikat, mert cpuiknál nem használják ezt a half node-os megoldást, főleg nem a bulk megoldásokat, azok SOI-val készülnek, abból pedig 32nm-es lesz majd.

Az Intel anno tavaly szeptemberben demózta a 22nm-es teszt waferják, a 32nm-est meg 2007 szeptemberben. A 28nm a 32nm half nodeja, amennyiben az Intel alkalmazna half nodeokat akkor az úgy 2008 szeptembere körül került volna náluk bemutatásra. De az Intel csak full nodeokat használ prociknál, ugyanúgy ahogy az AMD is.

Azért ha feltűnt 2009-ben volt egy gazdasági váltság ami elég alaposan megváltoztatta a kínálatot a piacon. A termékek értékesítése alaposan visszaesett, sok cég drasztikusan visszavágta a beruházásait. Így aztán a korábban legyártott termékek raktáron maradtak, amik értékesítése többlet időt vett igénybe, ami hátráltatta az újak bevezetését.

Egyébként az Intel gyökeresen átalakította a gyártástechnológiájának tematikáját. Anno mindig úgy volt hogy a 2 éves ciklusoknál először elkészült egy deszktopra optimalizált változat, majd ~1 évvel később félúton készült egy mobilra optimalizált második változat. Ezért volt hogy először mindig a szerver és desktop termékek jelentek meg, a mobilok pedig úgy egy évvel később követték. Az ULV alacsony fogasztásúak pedig szinte csak a 2 éves ciklus legvégére váltak elérhetővé.

45nm-en ez gyökeresen megváltozott, ami 32nm-nél ez még drasztikusabban tovább fejlődött. 45nm-en már gyakorlatilag nem készült deszktopra optimatizált gyártástechnológia, csak mobilra, és a köztes 1 évvel későbbi fokozat helyét átvette a SoC-re optimalizált változat. Ezért volt hogy 45nm-en igen hamar, már 2008 januárjában megjelentek a mobil chipek, a 2007 novemberi extreme desktop változat után. Az alacsony fogyasztású LV, ULV és 4 magos megoldások pedig már 2008 szeptemberében szintén igen hamar meg tudtak jelenni.

32nm esetén ez váltás még inkább kiteljesedett. Itt azonnal a mobil termékekkel nyitott és az LV vagy ULV termékekkel sem kell már várni, azok is az első pillanattól kezdve elérhetőek. A 32nm-es SoC gyártástechnológia pedig nem egy évvel, hanem csak fél évvel fogja követni a mobil, szóval itt is csökkentik a korábbi különbségeket, sőt 22nm-nél már 3-4 hónapra akarják lefaragni ezt az időkülönbséget.

A mobil termék kínált teszi ki a bevételek egyre jelentősebb részét, ez a piac bevétel terén hosszú évek óta folyamatosan növekszik, míg a desktop veszít jelentőségéből. Nem véletlen hogy már a gyártástechnológia fejlesztés és termék optimalizálásnál is megjelent. Ezt a változást vezette át az Intel, megspékelve egy gazdasági válsággal, ezért változik meg az egyes termékek bevezetési ideje a korábban megszokottakhoz képest.

Az AMD esetén még a régi módi él, ott 2008 novemberében indult el 45nm a szerver vonallal, 2009 első negyedévben követte a 4 magos deszktop, a 2 magos deszktopok már csak nyár végén jöttek, a 45nm-es mobil termékekre pedig egészen tavaly szeptemberig kellett várni. Az alacsonyabb fogyasztású mobil vonal pedig csak idén májusban fog majd megérkezni, a 4 magos mobil termékekkel együtt. Szóval ott több mint 1.5 évvel a gyártástechnológia bevezetése után érkeznek az alacsony fogyasztású mobil variánsok, míg Intel részről a 32nm bevezetésénél azonnal. Ezért is van az hogy előbb lehet már kapni a 32nm-es ULV Intel procikat, minthogy az AMD bevezetné a saját 45nm-es ULV kínálatát. Ez pedig komoly piaci előny egy olyan piaci szegmensben ami a bevételek egyre nagyobb százalékát adja, nem véletlen hogy az Intel piaci fölénye igen nagy ebben a szegmensben, 90% körüli, ezt pedig a gyártástechnológiai előnyükkel tudják biztosítani.

Nagy kérdés az hogy 32nm-en a Globalfoundries képes lesz-e hasonló gyártástechnológia átcsoportosítást végrehajtani, hogy képes legyen felzárkózni. Mert ha továbbra is csak a deszktop változat jelenik meg elsőként és a mobil változatok csak ~1 éves késéssel tudják majd követni 2012 felé, akkor addigra az Intel már 22nm-en fog mobil termékeket kínálni és a gyártástechnológia előnye ugyanúgy jelentős majd mint most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. abonyi91
2010.01.13. 16:38
Sziasztok!

Most tanulom ezt a gyartastechnologiat.

Az erdekelne, hogy ezekben pontosan melyik meretet jelenti a 28 nm-es gyártástechnologia???

Nalunk a tanar mikrometerekben beszel, de az is 10um felett van sokszor boven...

Bocs, nem tudom mi van a billentyuyetemmel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2010.01.13. 17:20
28 nm =0,03 mikrométer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2010.01.13. 17:21
Pontosabban 0,028 mikrométer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her... arkma...
2010.01.13. 18:25
arkman: "gulftown-ra (6 magos) gondolsz, az is i7. (i7 980)" Arra! Ami hamarosan "megjelenik".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her... shabb...
2010.01.13. 22:21
shabbarulez: Tudom, hogy nem készítenek half-os CPU-kat... Csak irogattam valamit... Kicsit fáradt vagyok a pontos adatokhoz...

"Azért ha feltűnt 2009-ben volt egy gazdasági váltság ami elég alaposan megváltoztatta a kínálatot a piacon. A termékek értékesítése alaposan visszaesett, sok cég drasztikusan visszavágta a beruházásait. Így aztán a korábban legyártott termékek raktáron maradtak, amik értékesítése többlet időt vett igénybe, ami hátráltatta az újak bevezetését." Intel pont a válság miatt ölt több pénzt a váltásra, hogy előbb kijöjjenek a termékekkel, eközben csúsztak...
"A mobil termék kínált teszi ki a bevételek egyre jelentősebb részét..." jah... Lassan a laptopok olcsóbbak lesznek az asztalinál, mert az eladások kb 80 %-át ki fogják tenni... és megfordul a helyzet, mobil CPU-kat kell majd az asztaliba is szerelni... Előbb utóbb ez lesz...
"Nagy kérdés az hogy 32nm-en a Globalfoundries képes lesz-e hasonló gyártástechnológia átcsoportosítást végrehajtani..." remélem, hogy igen, mert az csak nekünk (vásárlóknak) lenne jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. abonyi91
2010.01.14. 19:52
atti2010:

Ezt én is nagyon jól tudom, nem erre voltam kíváncsi.

Nem tudom te mit tanulsz, de szerintem hogyha félvezető gyártásról tanulok suliban és ezt a váltást nem tudom az eléggé égő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!