iPon Hírek

GlobalFoundries 7 nm LP: új gyártástechnológia, komoly előny

Dátum | 2017. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A GlobalFoundries a napokban jelentette be, hogy 7LP névvel emlegetett 7 nm-es FinFET gyártástechnológiája készen áll a bevetésre, így a vállalat ügyfelei elkezdhetik kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Az új gyártástechnológia meglepően hamar állt csatarendbe, ugyanis a GlobalFoundries tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a 10 nm-es lépcsőt átugorva 14 nm-ről egyenesen 7 nm-re váltanak, vagyis egy „teljes node-nyi” ugrás előnyeit tudják majd kamatoztatni. A munka nyilván már ekkor is zajlott a háttérben, így összességében nem egy pár hónapig tartó szélsebes átállásról lehet szó, de ez már egy másik történet.
A 7LP gyártástechnológia elsőre, pusztán név alapján nézve nem tűnik túl izgalmasnak, de a látszat csal, hiszen az „LP” jelzés most nem a „Low Power”, hanem a „Leading Performance” kifejezést jelöli, vagyis nem alacsony fogyasztásra, hanem nagy teljesítményre optimalizált megoldásról van szó. Remekül szemlélteti ezt, hogy a korábbi 14 nm-es gyártástechnológiához képest a 7LP jóvoltából 40%-kal nagyobb teljesítmény érhető el ugyanakkora fogyasztáskereten belül, de ha azonos frekvencia-tartomány elérése a cél, akkor az 60%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett tartható, mint ha a 14 nm-es gyártástechnológiára támaszkodnának.
A 7LP gyártástechnológia tehát nem az alacsony fogyasztású, hanem a nagy teljesítményű termékeket veszi célba, ráadásul a köré épülő chipek esetében az 5 GHz-es üzemi frekvencia is elérhető, ami új lehetőségeket teremt a szerverekbe és adatközpontokba szánt chipeknél, valamint az ASIC típusú megoldásoknál. Ezekből az előnyökből akár az AMD következő generációs termékei is profitálhatnak. A 7LP gyártástechnológia előnyeit kamatoztató termékekre persze még egy picit várni kell, ugyanis a GlobalFoundries aktuális tervei szerint ezek nagyjából egy év múlva mutatkozhatnak be. A 7LP csíkszélességre támaszkodó tömegtermelés várhatóan a következő év második felében indulhat meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. spdrfx
2017.06.19. 16:16
Kivancsi vagyok, meddig tudnak meretet csokkenteni, lassan tenyleg elerkezunk az egy atomos tranzisztorokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba spdrf...
2017.06.19. 16:36
Sziliciummal 1-3nm körül van a vég. Ez fizikailag a vége, kvantummechanikailag lehet hogy a 3 sem megoldható már, akár egyéb anyagnál sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2017.06.20. 04:39
Ez az élre állított design nagyon a Intel trigate-re hajaz ami még az Ivy Bridge keretében került először forgalomba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sadenal
2017.06.20. 14:55
Az kemény!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!