iPon Hírek

GlobalFoundries néven futnak az AMD gyárai

Dátum | 2009. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Két napja ért véget az AMD, az ATIC és a Mubadala közötti tranzakció, amelynek értelmében az AMD gyárai kiszervezésre kerültek és egy külön vállalatban kaptak helyet, amely hónapokig csak a The Foundry Company néven volt ismert. Az üzlet nyélbe ütését követően most végre megkapta végleges nevét és hivatalos logóját a gyárakat összefogó cég is: a GlobalFoundries életre kelt.

Az új név semmivel sem általánosabb, mint amilyen a The Foundry Company volt, amely név a tárgyalások ideje alatt volt használatban. A GlobalFoundries névhez az alábbi logó tartozik:


Ahogy az várható volt, az AMD gyártási igazgatója, Doug Grose lett a Global Foundries vezérigazgatója, az AMD eddigi vezérigazgatója, Hector Ruiz pedig az új vállalat elnöki székében kapott helyet. A Global Foundries-ben megtalálható a korábbi AMD és Spansion munkatárs, Jim Doran is, aki a drezdai gyár alelnöke és vezérigazgatója lett.

A GlobalFoundries gyakorlatában a Drezdában elhelyezkedő gyáregységet Fab 1 névvel illetik majd. A Fab 1-ben található Module 1-es névre keresztelt gyártósor fő feladata a 45 nm-es Soi (Silicon on isulator - azaz szilícium a szigetelőn) technológiával készülő processzorok előállítása lesz, míg a Module 2-es részleg esetében megkezdik az átalakítást, így az hamarosan képes lesz a 32 nm-es, ún. bulk szilícium gyártástechnológia alkalmazására. A Module 2-es gyártósoron az AMD grafikus processzorai és egyéb, harmadik cégek termékei készülhetnek, ám az AMD processzorainak előállítására nem használják majd ezt a gyártósort.

A GlobalFoundries illetékesei időközben megerősítették, hogy gyárépítést terveznek: a New York-ban felépítésre kerülő üzem Fab 2-es elnevezéssel bír majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.03.05. 13:49
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. shabbarule...
2009.03.05. 15:05
Pedig a tavaly novemberi Analyst Dayen bemutatott slideok szerint nagyon is úgy tűnt hogy ez így lesz. Optimális esetben szerintem 32nm-es GPU-k legkorábban jővő nyár környékén érkezhetnek, utána szélesebb körű bevezetés 2010H2-ben fog lezajlani. A TSMC-től a termelést szépen lassan fogják majd áthozni, ahogy a régebbi 40nm-rel gyártott termékek majd szépen lassan kikopnak a kínálatból. Szerintem 2011 végéig ez a folyamat le fog záródni.

Procik közül optimális esetben az első fecske úgy 2010Q4 körül futhat be, szélesebb körű termékkínálat bevezetése meg 2011-be történik majd meg.

A bulkból Module2-ben biztos hogy fognak 28/32-es half nodeot is csinálni, ahogy a legnagyobb foundry riválisuk a TSMC is csinálni fog hasonlót 2010-ben. Nagy valószínűséggel a bevezetése is egymáshoz igen közel lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.03.05. 17:10
Az arabok célja a gyárakkal az hogy szerződéses gyártókká váljanak. Ott pedig olyan gyártástechnológiát, tokozást kell kínálni, amire a vevőknek szüksége van. SOI-t igen kevesen használnak, inkább csak a legnagyobb teljesítményű chipeknél. Egy foundry tipikus megrendelői olyan cégek akik szórakoztató elektronikai, háztartási gépekbe készült chipeket és hasonlókat ic-ket gyártatnak le. Ezek jellemzően bulk technológián alapuló termékek és igen olcsó chipek, sokkal fontosabb az hogy igen költséghatékonyan és gazdaságosan legyenek gyárthatók.

Az Nvidiát nagyon nem fogja hátrány érni, ők nagy valószínűséggel ugyanúgy a TSMC-nél fogják tovább gyártatni a chipjeiket eddig és ahogy az előbb írtam TSMC nem lesz lemaradva gyártástechnológia terén a GF-tól. Ha pedig valami miatt mégis váltani akarnak, akár a GF-be is áthozhatják a gyártást, az elvi lehetősége ennek megvan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.03.05. 20:04
Csak részesedése van, de nem az övé, itt attól függ hogy van-e többségi tulajdon ha igen kinél, az dönt mindenről. Havalkinek 50%+1 részvénye van a többi bármit csinálhat ő fog dönteni mindenről ennyi. Mondjuk ilyen részvényt kibocsátó vállaltoknál nem szokták 50% többségi tulajdont se megtartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!