iPon Hírek

Globális felszín alatti óceán van az Enceladuson

Dátum | 2015. 09. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Azt egy ideje már tudjuk, hogy a Szaturnusz Enceladus nevű holdján van folyékony víz, a NASA szakértői azonban a napokban bejelentették, hogy sikerült igazolniuk egy globális felszín alatti óceán létezését az égitesten. A bejelentésre mindössze néhány hónappal azt követően került sor, hogy a kutatók a Szaturnusz gyűrűiben található homokszemcsék mérete alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jeges hold mélytengeri hidrotermális kürtőknek adhat otthont. Ez utóbbi elmélet azért tűnik nagyon érdekesnek, mert egyre több szakértő véli úgy, hogy a földi élet is ilyen kürtők környékén kezdett kialakulni. A hold egész területére kiterjedő óceán létét is sejtik már néhány éve a kutatók, most azonban az 1997-ben útjára indult, és 2004-ben a Szaturnuszhoz érkezett Cassini űrszonda adatai alapján ezt meg is tudták erősíteni. A szakértők a szonda segítségével analizálták az Enceladus imbolygó mozgásának (librációjának) mértékét, és ez alapján úgy vélik, hogy az imbolygás mértéke csak akkor lehet ilyen nagy, ha az égitest jeges kérge nincs hozzáfagyva a belső rétegek. Indoklásuk szerint a bolygó nagy tömegéből adódóan ez a fajta hintázó mozgás (amelynek során a hold időnként egy kicsit közelebb húzódik, majd egy kicsit eltávolodik a Szaturnusztól) sokkal elhanyagolhatóbb lenne, ha az égitest nem rendelkezne egy folyékony felszín alatti réteggel.
Az Enceladus azon maroknyi világok egyike a Naprendszerben, amely látványos geológiai aktivitást mutat: déli pólusán vízgőz és jégszemcsék törnek elő a felszín alól, és ezek a gejzírek szerves molekulákat is tartalmaznak. A Cassini megérkezése után ahhoz sem volt szükség sok időre, hogy igazolást nyerjen, a hold folyékony vizet is hordoz felszínén, amely a mélyebb rétegekből szivárog elő. A régóta feltételezett felszín alatti óceánról azonban mostanáig úgy vélték, hogy talán lencse alakú lehet, és csak a felszín egy része alatt terül el. Nem volt egyszerű feladat, de hosszú évek sokféle különböző műszerrel végzett megfigyelési adatai és számításai alapján most már meg vagyunk győződve arról, hogy létezik egy globális óceán a holdon, mondja Peter Thomas, a Cassini képelemző csapatának tagja, és a felfedezésről beszámoló tanulmány első szerzője. A kutatócsoport tagjai elképesztő precizitással térképezték fel az Enceladus mozgását összesen hét év mérései és képei alapján, és ennek során fedezték fel, hogy a Szaturnusz gravitációja ide-oda ingatja a pályáján haladó holdat, majd ‒ ahogy már említettük ‒ ennek az imbolygásnak a mértékéből következtettek annak belső szerkezetére. A Cassini ugyan lassacskán küldetése végére ér (megsemmisítését 2017-re tervezik), de még messze nem végzett, ami az Enceladust illeti. A szonda október végén rendkívül közel repül el a hold mellett, 49 kilométerre közelítve meg annak felszínét, és a tervek szerint a sarki gleccserekből távozó anyagfelhők egyikén is átrepül majd. Az Enceladus nem az egyetlen égitest rendszerünkben, amely felszín alatti óceánnal rendelkezik. Az Európé és a Ganümédész, a Jupiter két holdja szintén sok vizet hordoz felszíne alatt. A NASA (és mások) a következő évtizedekre kitűzött céljai közt szerepel is az Európé meglátogatása. Ezeken kívül a Naprendszer számos más égitestjén is van víz vagy vízjég, vagyis úgy tűnik, hogy gyakorlatilag akármerre nézünk kozmikus szomszédságunkban, előbb-utóbb szinte mindenütt vízbe botlunk, még ha bele is telik egy kis időbe, mire megtaláljuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. tomchee
2015.09.17. 11:12
Már évek óta jobban érdekel ez az égi test, mint a Mars vagy az Europé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FaL
2015.09.17. 12:38
Az Europa igazából jobb jelölt egy szonda-látogatásra, mivel közelebb van a Jupiterhez, ezért nagyobb árapály erők hatnak rá, nagyobb is így több víz lehet rajta és a "csíkok" közvetlenül a felszínről is vizsgálhatóak lennének. Ez fontos, mert a tényleges tanulmányozáshoz le kéne fúrni a jég alá, ami a mai technológiai tudásunkkal kb. lehetetlen.

Az Enceladus viszont -bár találgatok- jobban megfelelne az élet kialakulásához, mivel távolabb van a Jupitertől és kevesebb sugárzás éri, vékonyabb a felszín alatti óceán, tehát kisebb víztömeg nehezedik az esetlegesen ott élő lényekre (kb. 10km, ellentétben az Europa kb. 90km vastagságú lehet a vízréteg).

Nagyon örülnék, ha még az én életemben sikerülne kifejleszteni olyan technológiát, amivel lehetővé válna ezeknek a holdaknak a közeli vizsgálata.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba FaL
2015.09.17. 13:08
Örüljünk, hogy legalább láthattuk a Plútót !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.17. 13:20
ne is mondd, komolyan izgultam júliusban, hogy minden rendben menjen, mert ha ez most befuccsolt volna, akkor tuti nem lett volna még egy ilyen küldetés évtizedekig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KristofK94 FaL
2015.09.17. 13:47
150 akárhány évente van alkalmad a plútóra bármit is küldeni nem pár évtized az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.17. 13:54
150 évente éri meg! Bármikor lehet küldeni, csak legfeljebb kétszer tovább tart és 10x annyiba kerül de értem mire célzol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek FaL
2015.09.17. 18:21
Nekem is bármelyik Enceladus vagy Europé cikk, kb a moonporn kategória

Ha itt lenne élet, az nagyon megváltoztatná az elképzelésünket a világról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630 Renho...
2015.09.17. 20:34
Szerintem ettől ne rettegj.
Rohadtul nem fogjuk megtudni van e bárhol máshol is.
A naprendszerben meg tuti nincs. Egy kocka söröm van rá..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!